Express Kaszubski feed

ExpressKaszubski.pl – strona główna REKLAMA REDAKCJA KONTAKT REJESTRACJA LOGOWANIE »

Forma Fitness Kartuzy
Szybka Kolej Miejska Kaszuby

Powiat. Dwie restauracje po rewolucjach Magdy Gessler wystawione na sprzedaż (aktualizacja)

Opublikowany: 2017-08-11 12:12 Autor: Magda Dzienisz

Przystanek Łosoś w Egiertowie i Sielawka w Borowie - lokale, w których przeprowadzono Kuchenne Rewolucje, zostały wystawione na sprzedaż. W obu przypadkach nie chodzi jednak o brak dochodów. Właściciel Przystanku Łosoś wyjaśnia swoją decyzję nadmiarem obowiązków, zaś w przypadku Sielawki wystawiony na sprzedaż jest obiekt, który dzierżawią prowadzący restaurację.

REKLAMA

Przystanek Łosoś w Egiertowie (wcześniej Karczma Jurand) przeszedł rewolucję trzy lata temu. Właściciele byłego już „Juranda” przed kamerami przyznawali, że żałują decyzji o budowie wielkiej karczmy. Nie przynosiła ona dochodów, właścicielom groziło bankructwo. Pomogła Magda Gessler, ale jak to bywa w programie – łatwo nie było. Podczas kuchennej rewolucji w egiertowskiej karczmie Magda Gessler postanowiła oddać „władzę” w kuchni zespołowi restauracji. Menu lokalu również się zmieniło – odtąd serwuje się tam dania z ryb i przystawki, wszystkie nawiązujące do kaszubskiej kuchni.

Magda Gessler uznała, że rewolucja w Egiertowie była udana.

- Jedzenie jest przepyszne. Prawdziwe Kaszuby to tu, ryby od Sasa do Lasa – powiedziała, chwaląc pracę zespołu Przystanku Łosoś. Cały odcinek z Egiertowa można zobaczyć tutaj.

Magda Gessler w Przystanku Łosoś. screen z: player.pl/programy-online/kuchenne-rewolucje-odcinki,114/odcinek-4,S10E04,33150.html.

Okazało się, że kilka miesięcy temu właściciele zdecydowali się jednak sprzedać restaurację. Pojawiły się liczne ogłoszenia w internecie. Cena obiektu wynosi 2,5 mln zł.

- Cena sprzedaży nieruchomości obejmuje nie tylko cenę samej nieruchomości – ale gotowy biznes – zarówno wypromowany już obiekt (…), jego nowoczesne wyposażenie, zawarte umowy handlowe oraz kontynuowanie współpracy z fantastycznym personelem – czytamy w ofercie sprzedaży.

Właściciel tłumaczy, że Przystanek Łosoś jest bardzo dochodowy, a na sprzedaż zdecydował się z powodu „nadmiaru obowiązków zawodowych”.

Obiekt w Borowie, w którym prowadzona jest Sielawka (wcześniej Remus) – kolejna w powiecie kartuskim restauracja po Kuchennych Rewolucjach, także wystawiono na sprzedaż. Tutaj również rewolucja okazała się sporym sukcesem. Wcześniej prowadzący restaurację, którzy do Polski wrócili po wielu latach z Hamburga, z powodu niepowodzeń w restauracyjnym biznesie, zdecydowani byli na powrót do Niemiec. Z pomocą przyszła Magda Gessler, która odmieniła wnętrze restauracji, zmieniła menu, i, jak podkreślali prowadzący obiekt, dała im otuchę i nadzieję.

Magda Gessler w Sielawce. screen z: player.pl/programy-online/kuchenne-rewolucje-odcinki,114/odcinek-8,S11E08,50131.html

- Przy drodze do Gdyni można zjeść najlepszą rybę w Polsce – mówiła Magda Gessler. – Miło, ciepło, karta ciekawa, nic dodać nic ująć.

Rewolucję w Sielawce można obejrzeć na stronie programu.

Jak mówi Sabina Ochman, która wraz z mężem Mirkiem prowadzi Sielawkę, restauracja wciąż przynosi spore dochody, a ona sama nie narzeka na brak klientów.

- Obiekt sprzedają właściciele, my tylko dzierżawimy od nich lokal. Niestety nie mamy tylu pieniędzy, by kupić tę nieruchomość. Musielibyśmy wziąć spory kredyt – tłumaczy. – Ale mam nadzieję, że przyszły właściciel nie zdecyduje się zamknąć Sielawki. Byłaby to dla niego spora strata, gdyż obiekt jest dochodowy.

Cena obiektu w Borowie do 650 tys. zł.

Jak podkreśla Sabina Ochman, prowadząca restaurację Sielawka, lokal pozostaje czynny bez zmian. Wszystkie rezerwacje są aktualne i będą realizowane w ustalonych z klientami terminach. Restauracja zaprasza codziennie od godz. 12.00 do 21.00.

REKLAMA

Czytaj również

Komentarze do artykułu Komentarze [18]

  • 24 4 4 miesiące temu Zgłoś ten komentarz do moderacji # Nie wiem jak jest w tym przypadku?

    Ale nie słyszałem przynajmniej do tej pory aby ktoś sprzedał kurę znoszącą złote jajka

  • 14 1 4 miesiące temu Zgłoś ten komentarz do moderacji # do powyzej

    Czego sie nie robi by zrobic dobry interes?Masz racje,kto sprzedaje kure znoszaca zlote jaja.Tkie kity to my ale nie nam.

  • 16 12 4 miesiące temu Zgłoś ten komentarz do moderacji # konsument

    na sam widok Magdy G. chce się wymiotować.

  • 6 0 4 miesiące temu Zgłoś ten komentarz do moderacji # jasneee

    już widzę,może ta sielawkę jakoś bym przełnął,ale Łososia,..w tę bajęczkę nie uwierzę.prosze nas nie mieć za idiotów.uprzejmie upraszam się o to...

  • 11 4 4 miesiące temu Zgłoś ten komentarz do moderacji # Janek

    W Sielawce byłem.Jedzienie byle jakie. Porcja mała.Kasa spora.NIE POLECAM.Cwaniacy i tyle. To opinia wielu ludzi.Nie dziwi mnie ze sprzedają.

  • 8 1 4 miesiące temu Zgłoś ten komentarz do moderacji # magistrat

    Mi to wygląda na zaklinanie rzeczywistości, a pewnie wynik finansowy zmusza do takich ruchów....

  • 7 1 4 miesiące temu Zgłoś ten komentarz do moderacji # nadmiar obowiązków

    dobre to, po co rewolucje przeprowadzać było. Lepiej mniej klientów mniej obowiązków

  • 10 5 4 miesiące temu Zgłoś ten komentarz do moderacji # Beata

    Sciema sielawka ma brak klientow nie widze zadnych aut nigdy

  • 7 2 4 miesiące temu Zgłoś ten komentarz do moderacji # dostawca

    Smacznego życzę tym co jedli w sielawce.. rewolucje raczej żołądkowe za ten ogromny syf i bałagan na zapleczu. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! dostawcy wiedza wszystko

  • 9 1 4 miesiące temu Zgłoś ten komentarz do moderacji # Bramasole egiertowo

    Najlepsza knajpa to Bramasole w Egiertowie. A Kaszubi kochają wieeelkie porcje, więc dobra kuchnia na Kaszubach jest prawie nierealna. Ma być mięcho, fryty wysypujące się z talerza i surówka jak dla konia. A po wszystkim ma się ładnie odbić.

  • 9 3 4 miesiące temu Zgłoś ten komentarz do moderacji # Trans

    Kiedyś bylem w sielawce z klientem. Gruby jak beczka, nienażarty chłop. Zjedliśmy zupę i po rybce. Danie w sam raz. A ten narzekał, że "porcja za mała". Wielu nie potrafi jeść. Umieją się wypchać jak świnie

  • 4 1 4 miesiące temu Zgłoś ten komentarz do moderacji # ad Wielkie porcje

    Kaszubi tam nie chodzą...

  • 12 1 4 miesiące temu Zgłoś ten komentarz do moderacji # Zdzisek

    Ha ha ha ha dobre:) Restauranty ,które przeszły niby udanie kuchenne rewolucje są na sprzedaż,a ta w Żukowie co się nie udało,to działa :)

  • 3 0 4 miesiące temu Zgłoś ten komentarz do moderacji # do powyżej

    jak działa to, to uzupełnij oderwane napisy, bo kudłata się obrazi.

  • 1 1 4 miesiące temu Zgłoś ten komentarz do moderacji # Byłem

    Byłem w Sielawce ze trzy razy i WSZYSTKO mi bardzo smakowało. Mnie i całej rodzinie, ale faktem jest, że klientów to tam nigdy sporo nie widziałem. Myślę, że miejsce zarośnięte tymi drzewami, słabo widoczne, łatwo ominąć, a knajp nasiane na trasie w p...

  • 5 0 4 miesiące temu Zgłoś ten komentarz do moderacji # do tego powyżej

    i jak, smakują mrożonki ?
    wiesz jak wygląda sieje i sielawka ?
    nie pisz więcej bzdur, kaszubi omijają układ z tą kudłatą.

  • 2 1 4 miesiące temu Zgłoś ten komentarz do moderacji # Najlepsza restauracja

    jest w Małkowie, a nazywa się prosto z pieca chyba, nie pamiętam dokładnie nazwy, ale jedzenie przepyszne

  • 1 0 4 miesiące temu Zgłoś ten komentarz do moderacji # Jan R

    nawet strony www :( każdy zresztą może kupić domenę sielawka.pl
    ze dwa rzazy się wybierałem i wpisałem adres domeny, dwa razy mnie to zniechęciło,
    z facebuka nie korzystam, więc odpuściłem, coś mi się wydaje, że oni nie mają nie tylko na kredyt, ale nawet na paru stó na domenę, a być może właściciele nieruchomości nie dostają tyle, aby nie chcieć jej sprzedać.

Dodaj swój komentarz

Zaloguj się, abyś mógł korzystać z tego samego pseudonimu i aby Twój komentarz był wyróżniony.

Captcha

HTML jest niedozwolony. Tekst zaczynający się od http:// będzie automatycznie linkowany.

REKLAMA

Odpowiedzialny za słowo