Express Kaszubski feed

ExpressKaszubski.pl – strona główna REKLAMA REDAKCJA KONTAKT REJESTRACJA LOGOWANIE »

Forma Fitness Kartuzy
Szybka Kolej Miejska Kaszuby

Zdrowie z natury

Pierzga pszczela i jej mało znane właściwości zdrowotne

Opublikowany: 2017-11-14 10:33 Autor: nadesłane

Moja babcia zwykła mówić: "Pamiętaj, najlepszym przyjacielem człowieka jest pies, ale przyjaźń z pszczołami jest dużo zdrowsza". I nie można się z tym nie zgodzić. Zwłaszcza jeżeli chodzi o te z rodziny apis czyli pszczoły miodne, które przetwarzając pyłek kwiatowy wytwarzają pierzgę, posiadającą bardzo wiele właściwości.

REKLAMA

Nowator Nowy Kwiecień

Najbardziej znanym i wykorzystywanym produktem ich pracy jest oczywiście dobroczynny miód i jego wszelkie odmiany. Jednak mało kto wie o pierzdze pszczelej i jej niesamowitych właściwościach zdrowotnych.

Pierzga to mały cud natury

Pierzga to niezwykła mieszanka naturalnie przetworzonego przez pszczoły pyłku kwiatowego, miodu oraz mleczka pszczelego. Posiada jednak dużo bogatszy skład chemiczny. Cechuje się lepszą przyswajalnością i wyższą wartością odżywczą.

Z tych trzech składników pszczoły ubijają masę i składają ją do komórek pszczelich w ulu, zalepiając je miodem. Dzięki temu zabiegowi pierzga ulega beztlenowej fermentacji i staje się odporna na oddziaływanie bakterii grzybów. Ten mały cud natury jest źródłem witaminy K oraz kwasu mlekowego.

Zawiera może nieco mniej białka i tłuszczów niż pyłek, ale za to ma więcej cukrów. Charakteryzuje się wysoką przyswajalnością w organizmie. Zawiera witaminy: A, witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B12), C, D, E, P i PP, a także bardzo ważne dla nas pierwiastki: potas, żelazo, selen, magnez, miedź, krzem, chlor, siarkę, mangan. Obecny jest w niej kwas mlekowy oraz liczne enzymy.

fot.nadesłane

Zastosowanie

Pierzga ma niezwykle szerokie zastosowanie w apiterapii, czyli dziedzinie medycyny naturalnej badającej wpływ wyrobów pszczelich na organizm ludzki. Pomaga w wielu problemach zdrowotnych. Posiada właściwości antybakteryjne i odtruwające (pomaga usunąć toksyny z organizmu, usprawnia pracę wątroby i pomaga w leczeniu choroby alkoholowej), korzystnie wpływa na metabolizm, wzmacnia odporność. Pomaga także w biegunkach, zaparciach i problemach trawiennych.

Pierzga znalazła także zastosowanie w leczeniu miażdżycy oraz schorzeń prostaty. Posiada antydepresyjne właściwości, poprawia samopoczucie i ułatwia koncentrację. Poleca się ją w stanach anemii i osłabieniach, szczególnie u naszych pociech jak i osób starszych. Wspomaga leczenie po ciężkich chorobach lub operacjach, w nadciśnieniu tętniczym, braku apetytu czy chorobach układu nerwowego.

Jej długotrwałe stosowanie poprawia ogólną sprawność fizyczną oraz psychiczną, wzmaga apetyt, reguluje przemianę materii, zwiększa liczbę czerwonych ciałek we krwi i poziom żelaza (zapobiega wystąpieniu anemii) jest znana z tego, że wzmacnia organizm, dostarcza potrzebnych aminokwasów i witamin, wspomaga leczenie farmaceutykami np. w chorobie wrzodowej żołądka oraz leczeniu stanów przedzawałowych, kataru siennego, astmy itp. Dorze ją stosować w stanach zapalnych jamy ustnej i w okresach silnego narażenia organizmu na bakterie i grzyby.

Pierzga ze swoimi wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi ma zbawienny wpływ na nasz organizm. Szczególnie w okresie jesienno-zimowy kiedy infekcje, wirusy i przeziębienia atakują nas ze wzmożoną siłą. Należy też wiedzieć, że pierzga pszczela znalazła swoje zastosowanie także w kosmetyce. Działa bardzo dobrze na regenerację skóry, poprawiając jej elastyczność. Przy stałym stosowaniu likwiduje zmarszczki oraz rozstępy powstałe w wyniku ostrej i wyczerpującej diety.

fot.nadesłane

Wystarczy odrobina dziennie

Optymalną dawką tego specyfiku są 2 do 3 łyżeczek dziennie. Aby uzyskać najlepszy efekt zdrowotny, warto przygotować sobie rano roztwór, żeby dopiero wieczorem móc go spożyć. Natomiast roztwór przygotowany wieczorem pijemy rano na czczo. Rozpuśćmy wtedy łyżeczkę pierzgi na pół szklanki przegotowanej wody lub mleka. Przy takim stosowaniu w pełni wykorzystamy jej właściwości lecznicze.

Czas moczenia pierzgi w wodzie powinien wynieść co najmniej 4 godziny. Dłuższe moczenie wzmacnia jej działanie. Oczywiście nie można z tym przesadzić. Pierzgę można spożywać łyżeczką bezpośrednio ze słoika, pamiętając o tym, żeby ją dokładnie rozgryźć.

W przypadku poważnych schorzeń wątroby zalecana dzienna dawka pierzgi to 10 g trzy razy dziennie, około dwie godziny po posiłku. Pozytywny wpływ spożywania pierzgi pszczelej można zaobserwować już po tygodniu. Działanie jej jest znacznie dłuższe i trwalsze niż suplementów, ale co ważniejsze nie obciąża wątroby.

Po pierzgę może sięgać wszyscy i w każdym wieku, prócz ludzi uczulonych na wyroby pszczele. Należy ją przechowywać w lodówce.

PARTNER CYKLU

Po pierzgę i miody zapraszamy do sklepu z produktami regionalnymi
„Domowa Spiżarnia” przy ul. Zamkowej 14b.

fot.nadesłane

REKLAMA

Czytaj również

Komentarze do artykułu Komentarze [1]

  • 3 0 1 tydzień temu Zgłoś ten komentarz do moderacji # kaczor

    Popieram i zalecam te w/w produkty,to są naprawdę bomby witaminowe, ważne to, a żeby używać systematycznie i dłuższy okres. Sam to używam, a efekty są - polecam.

Dodaj swój komentarz

Zaloguj się, abyś mógł korzystać z tego samego pseudonimu i aby Twój komentarz był wyróżniony.

Captcha

HTML jest niedozwolony. Tekst zaczynający się od http:// będzie automatycznie linkowany.

REKLAMA

Odpowiedzialny za słowo