Express Kaszubski feed

ExpressKaszubski.pl – strona główna REKLAMA REDAKCJA KONTAKT REJESTRACJA LOGOWANIE »

Reklama Fitness Kartuzy
Formex Reklama
Szybka Kolej Miejska Kaszuby

Zdrowie z natury. Sok z czarnego bzu idealny nie tylko przy przeziębieniu i gorączce

Opublikowany: 2017-12-13 11:29 Autor: nadesłane

Czarny bez dzięki tym składnikom wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Tym samym zmniejsza skutecznie stany gorączkowe, działa napotnie, a także uszczelnia i uelastycznia ściany naczyń krwionośnych.

REKLAMA

Brillowscy Kartuzy

Dziki bez czarny jest dosyć pospolitą rośliną w Polsce. Występuje często także w innych rejonach świata. W tradycjach różnych grup etnicznych bez czarny wiązany był ze śmiercią. Ze względu na długą historię upraw, bardzo trudno jednoznacznie określić miejsce jego pochodzenia. Wszystko jednak wskazuje na to, że możemy uznać go za nasz.

fot.nadesłane

Nie taki straszny Czarny Bez jak go malują.

Ważna informacja! Czarny bez prosto z krzaka jest trujący

Musimy wiedzieć, że we wszystkich częściach świeżej, nieprzerobionej rośliny występują substancje, które w większych ilościach są dla człowieka trujące. Najczęściej dochodzi do zatrucia w wyniku spożycia niedojrzałych i nieprzetworzonych owoców. Objawami zatrucia są: zawroty i bóle głowy, nudności, zaburzenie oddychania i przyśpieszenie tętna, biegunka czy wymioty. W takich przypadkach konieczna jest pomoc lekarza.W pyłku, kwiatach i owocach stwierdzono również obecność białka o masie 33,2 kDa, wywołującego reakcje alergiczne takie jak nieżyt nosa, zapalenie spojówek i duszność. Tak więc zanim zjemy poddajemy gotowaniu lub smażeniu, oczywiście bez przykrycia.

Sposobów na przetworzenie i wykorzystanie owoców i kwiatów czarnego bzu jest wiele. Oprócz działania terapeutycznego posiada także właściwości oczyszczające i pielęgnujące stąd często i chętnie stosowany jest w kosmetyce. Kwiaty czarnego bzu posiadają duże ilości flawonoidów, kwasy fenolowe i organiczne, sole mineralne(wapń, potas, sód i żelazo), olejki eteryczne, terpeny i śluzy. Z kolei owoce zawierają spore ilości glikozydów, cukrów, pektyn,garbników, rutyny czy witaminy takie A, C, jak również witaminy z grupy B.

Czarny bez dzięki tym składnikom wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Tym samym zmniejsza skutecznie stany gorączkowe, działa napotnie, a także uszczelnia i uelastycznia ściany naczyń krwionośnych. Glikozydy, sole mineralne i witaminy, pektyny oraz garbniki znajdujące się w czarnym bzie wykazują działanie moczopędne, oczyszczające i niwelujące dolegliwości bólowe. Wzmacniają błony śluzowe dróg oddechowych.Czyli idealnie sprawdzi się w okresie jesienno – zimowym. Kwiaty i owoce czarnego bzu wpływają korzystnie na układ pokarmowy i moczowy. Regulując procesy trawienia oraz zmniejszając zgagę i wzdęcia. Zalecane są również przy problemach z nerkami.

Do najważniejszych właściwości zdrowotnych możemy zaliczyć:

Neutralizowanie wolnych rodników – owoce czarnego bzu zawierają silny przeciwutleniacz, który nazywa się antyocyjanem. To właśnie on sprawia, że w naszym organizmie zmniejszy się ilość wolnych rodników, a tym samym zwolnimy procesy starzenia.

Działa oczyszczająco – picie soku lub herbat z czarnego bzu ma działanie moczopędne, dlatego też zaleca się je podczas problemów z układem moczowym.

Wspiera proces leczenia przeziębienia – duża zawartość witaminy C sprawia, iż sok z czarnego bzu znakomicie wzmacnia naturalne systemy odpornościowe. Dzięki temu nie tylko szybciej wyleczymy się z istniejącego przeziębienia, ale również zmniejszymy ryzyko zapadnięcia w nową infekcję.

Niweluje zmiany trądzikowe – już niewielkie ilości soku z czarnego bzu zastosowane bezpośrednio na skórę pozwalają usunąć niekorzystne zmiany skórne. Obecnie na naszym rynku można spotkać wiele preparatów, wytwarzanych z różnych części tej rośliny. Oto kilka z nich :

Sok z czarnego bzu:

Zaleca się go w okresie walki z przeziębieniami oraz chorobami górnych dróg oddechowych. Pomaga obniżyć gorączkę, a także podnosi naszą odporność oraz zwalcza wirusy. Do korzystnych właściwości zalicza się działanie obniżające cholesterol. Jest naturalnym środkiem wzmacniającym naczynia krwionośne oraz serce. Pomaga oczyścić krew z toksycznych przemian metabolicznych.

fot.nadesłane

Naturalna herbata z kwiatu bzu czarnego:

Herbata ta świetnie oczyszcza nerki oraz pęcherz, a to dzięki właściwościom moczopędnym. Zawartość rutyny natomiast wzmocni naczynia krwionośne.

Krople z czarnego bzu:

Preparat ten stanowi środek pomocniczy przy chorych zatokach, ponadto zwiększa odporność. Krople te posiadają duże ilości flawonoidów oraz witamin, które pomagają utrzymać zdrowe drogi oddechowe.

Sproszkowane owoce czarnego bzu:

Spożywanie sproszkowanych owoców czarnego bzu pozwala na poprawę odporności, a także wspiera serce, korzystnie wpływa na funkcje komórek.

Nalewka z kwiatów czarnego bzu:

Służy jako środek do oczyszczania organizmu, a nawet zbija gorączkę. Pomaga w przewlekłych zaparciach i jest świetna dla osób na diecie, ponieważ pomaga w pozbyciu się toksyn z organizmu

fot.nadesłane

Czarny bez ze względu na swoje właściwości był niegdyś często i szeroko przerabiany przez nasze babcie. Teraz kwiaty czarnego bzu to prawdziwy sezonowy rarytas nie tylko zdrowotny, ale również kulinarny np. w Anglii, Niemczech czy Austrii. Furorę robi tam syrop z kwiatów czarnego bzu, a kwiaty czarnego bzu smażone w cieście naleśnikowym to wykwintny, piękny i pyszny deser, dostępny tylko przez kilka tygodni w roku.

Oto przykładowy przepis na zdrowotny odwar z kwiatów czarnego bzu, który możecie zrobić u siebie w domu.

  • Łyżkę kwiatów czarnego bzu zalej szklanką zimnej wody, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Odstaw na 15 minut, przecedź. Pij 2-3 razy dziennie po 1/3 szklanki jako środek napotny, przeciwgorączkowy i moczopędny.

Możemy naturalnie zabrać się za przetwarzanie czarnego bzu na własną rękę i zrobić np. sok albo nektar, ale to kosztuje już o wiele więcej pracy i czasu.

fot.nadesłane

W kosmetyce dzięki właściwościom przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym jest idealnym preparatem do pielęgnacji skór problematycznych (trądzikowych) i posiadających podrażnienia. Roślinę tą można w tym przypadku stosować jako formę toniku i przemywać nią skórę lub używać w postaci łagodzących okładów.Duża ilość witaminy C zawarta w czarnym bzie wzmacnia tkankę łączną oraz wzmaga syntezę włókien kolagenowych co jest bardzo istotne w walce z cellulitem. Ponadto występujące w nim flawonoidy i rutyna wzmacniają ściany naczyń krwionośnych zapobiegając powstawaniu tzw. pajączków.W kuchni czarny bez wykorzystywany jest głównie do przetworów m.in. soków, dżemów, konfitur, nektarów, naparów, odwarów oraz nalewek.

PARTNER CYKLU

Aby skosztować soku,syropu czy nalewki z czarnego bzu zapraszamy do sklepu:
Domowa Spiżarnia
ul. Zamkowa 14b
Kartuzy

REKLAMA

Razem można więcej

Komentarze do artykułu Komentarze [2]

  • 0 0 2 miesiące temu Zgłoś ten komentarz do moderacji # Reklama

    Artykuł reklamowany

  • 2 1 2 miesiące temu Zgłoś ten komentarz do moderacji # Tomasz Dorniak MASSUANA

    Polecam aronię, ma więcej polifenoli i jest silniejszym antyoksydantem.

Dodaj swój komentarz

Zaloguj się, abyś mógł korzystać z tego samego pseudonimu i aby Twój komentarz był wyróżniony.

Captcha

HTML jest niedozwolony. Tekst zaczynający się od http:// będzie automatycznie linkowany.

REKLAMA

Odpowiedzialny za słowo