Express Kaszubski feed

ExpressKaszubski.pl – strona główna REKLAMA REDAKCJA KONTAKT REJESTRACJA LOGOWANIE »

Kartuzy. Festiwal Nalewki Kaszubskiej. Zgłoszono prawie 50 wyrobów (wyniki)

Opublikowany: 2017-07-08 18:12 Autor: Magda Dzienisz

Śliwowica, pigwówka, wiśniówka, nalewka z winogron, czarnej porzeczki, pędów sosny, a nawet chleba świętojańskiego czy żyworódki - m.in. takie specjały zgłoszono do Festiwalu Kaszubskich Nalewek, który odbywał się w Muzeum Kaszubskim w Kartuzach. Wydarzenie zorganizowano po raz drugi.

Dużym zainteresowaniem cieszył się II Festiwal Nalewki Kaszubskiej zorganizowany przez Muzeum Kaszubskie w Kartuzach. Do konkursu zgłoszono prawie 50 wyrobów. Były tradycyjne nalewki – z wiśni, pigwy, czarnej porzeczki, cytryny, ale też i inne – m.in. z żyworódki, czeremchy, owoców derenia, pędów sosny, chleba świętojańskiego.

fot. Magda Dzienisz

fot. Magda Dzienisz

Barbara Kąkol, dyrektor Muzeum Kaszubskiego, zadowolona jest z takiego zainteresowania wydarzeniem.

- W tym roku chcieliśmy zorganizować w Muzeum Kaszubskim Święto Produktu Regionalnego, ale dużo gości pytało się nas, czy będzie Festiwal Nalewek. Postanowiliśmy powtórzyć to wydarzenie, bo nalewka jest stosunkowo mało znanym produktem – mówi. – Rzeczywiście odzew był ogromny. Wpłynęło prawie 50 nalewek i to od osób, które naprawdę znają się na ich wytwarzaniu. Nalewki mają przepiękny kolor, konsystencję, są fantastycznie udekorowane, nadano im ciekawe nazwy. Zgłosiły się do nas osoby z całych Kaszub, nie tylko z powiatu kartuskiego, ale i Małej Piaśnicy, Rumi. Zainteresowanie turystów także jest duże, z czego bardzo się cieszymy.

fot. Magda Dzienisz

Walory smakowe i prezentacyjne nalewki oceniało specjalne jury w składzie: Bożena Kupper-Krzyżanowska, Tadeusz Moryń i Tadeusz Klein. Brali pod uwagę smak, zapach kolor i prezentację nalewki. Specjalnie dla uczestników wydarzenia tort z kaszubskim wzorem przygotowała Elwira Formela z Kiełpina, wystąpiły także dzieci z Zespołu Kształcenia iw Wychowania w Dzierżążnie pod kierunkiem Teresy Bronk i Izy Bliźniewskiej. Można było posmakować pysznych wypieków przygotowanych przez panie z kół gospodyń wiejskich ze Sławek i Koloni, a także zakupić dzieła twórców ludowych.

Wyniki:

I miejsce Adam Dziubek za nalewkę z czarnego bzu
I miejsce Adam Dziubek za nalewkę z czeremchy suszonej
II miejsce Iga Brzezińska – nalewka z kwiatu czarnego bzu
II miejsce Bogusława Patoka nalewka z aronii
III miejsce Wojciech Myślik nalewka z płatków róży

wyróżnienia

Barbara Ustowska nalewka z aronii
Dariusz Wolski nalewka z borówki leśnej
Cezary Pyszczak nalewka farmaceutów

Czytaj również

Komentarze do artykułu Komentarze [4]

  • 4 2 4 miesiące temu Zgłoś ten komentarz do moderacji # nnn

    a ta nalewka z biedronki za 3.90zł też była???

  • 1 0 4 miesiące temu Zgłoś ten komentarz do moderacji # Uczestniczki z Kiełpina

    Mile spędzone popołudnie,doceniamy starania dyrektor Muzeum, poczuliśmy się jak na gościnie. Można było poznać wyjątkowy smak kaszubskiej nalewki, zjeść pajdę ze smalcem, wypić kawkę, oblizać się po torcie i uśmiać się z dowcipnych kabareciarzy. Gospodarze pomyśleli też o kulturalnej rozrywce dla dzieci ...., ba, też o pogodzie bo było i słońce i ciepły deszczyk dla zdrowotności. Dziękujemy :)

  • 2 0 4 miesiące temu Zgłoś ten komentarz do moderacji # KGW w Sławkach

    Bardzo miłe spędzonę sobotnie popołudnie, a do tego nasze przedstawicielki wyszły z festiwalu aż trzema nagrodami. W tym nagrodę publiczności

  • 0 0 4 miesiące temu Zgłoś ten komentarz do moderacji # Tradycja w muzeum podtrzymana

    jeden wyleciał, teraz jest druga.

Dodaj swój komentarz

Zaloguj się, abyś mógł korzystać z tego samego pseudonimu i aby Twój komentarz był wyróżniony.

Captcha

HTML jest niedozwolony. Tekst zaczynający się od http:// będzie automatycznie linkowany.