Express Kaszubski feed

ExpressKaszubski.pl – strona główna REKLAMA REDAKCJA KONTAKT REJESTRACJA LOGOWANIE »

Sobota dla smakoszy. Ekologiczna żywność w Kartuzach i wielkie gotowanie w Ostrzycach

Opublikowany: 2017-09-26 11:56 Autor: Magda Dzienisz

Sympatycy zdrowej, lokalnej kuchni i pysznych regionalnych dań z pewnością będą zadowoleni - w najbliższą sobotę odbędzie się targ produktów ekologicznych w Kartuzach i festiwal potraw kaszubskich w Ostrzycach. Wydarzenia te od kilku lat cieszą się uznaniem mieszkańców i turystów, przyciągają smakoszy i zwolenników zdrowego trybu życia.

REKLAMA

Salon Olszewski Głębocka

W Kartuzach i Ostrzycach w sobotę będzie można posmakować regionalnych potraw własnoręcznie przyrządzonych m.in. przez kaszubskie gospodynie. Do tego w stolicy powiatu każdy smakosz zaopatrzyć się może w zdrowe, smaczne i ekologiczne produkty z certyfikowanych lokalnych gospodarstw. Będzie w czym wybierać!

Kartuski Targ Produktów Ekologicznych

Park Solidarności w Kartuzach zamieni się w kolorowy targ. Pojawią się tu stoiska z płodami rolnymi i produktami z ekologicznych gospodarstw. Owoce i warzywa, miód, jaja, przetwory, sery, wędliny, pieczywo – wszystko zdrowe, smaczne i najwyższej jakości. Swoje specjały sprzedawać będą Koła Gospodyń Wiejskich.

fot. archiwum/Magda Dzienisz

Wydarzenie od 12 lat organizuje Liga Ochrony Przyrody we współpracy z gminą Kartuzy i PODR-em.

- Produkty spożywcze będą najwyższej jakości, nie zawierają środków konserwujących, pozostałości pestycydów, GMO oraz są produkowane metodami nie naruszającymi równowagi środowiska przyrodniczego – podkreślają organizatorzy kartuskiego targu.

W Kartuzach będzie można zakupić nie tylko żywność, ale też ekologiczne kosmetyki, bezpłatnych porad udzieli dietetyk, a specjaliści przeprowadzą warsztaty ogrodnicze, zaprezentują bioróżnorodność świata owadów.

Kartuski Targ Produktów Ekologicznych odbędzie się 30 września w godz. 9.00 – 13.00.

fot. www.lop.gda.pl

„Kaszëbsczé Jestkù” w Ostrzycach

Już po raz dziesiąty w Ostrzycach, na miejscowym parkingu nad jeziorem, odbędzie się Festiwal Potraw Kaszubskich „Kaszëbsczé Jestkù”. O Złote, Srebrne, Brązowe i Zielone Łyżki i nagrody pieniężne rywalizować będą uczniowie szkół gastronomicznych, profesjonalni kucharze, gospodynie i kucharze amatorzy – pasjonaci gotowania.

fot. archiwum/Magda Dzienisz

- W tym roku do konkursu zgłosiło się osiemnaście podmiotów – mówi Marian Kowalewski, dyrektor GOK-u w Somoninie, organizator imprezy. – Cieszymy się zwłaszcza z zainteresowania szkół gastronomicznych. Uczniowie przyjadą do nas między innymi z Przodkowa, Somonina, Sierakowic, Kościerzyny czy Człuchowa. Zadaniem wszystkich uczestników będzie przyrządzenie dania głównego i deseru. Będzie degustacja produktów tradycyjnych, a także prezentacja mistrzów kulinarnych.

Uczestnicy będą mieli trzy godziny na przyrządzenie konkursowych potraw. Drugie danie składać się powinno ze składników: głównego (np.: ryba, drób, wieprzowina, wołowina, cielęcina, dziczyzna itp.), skrobiowego (ryż, makaron, ziemniaki, kasze itp.) oraz witaminowego (np. warzywa czy surówki). Deser to m.in. ciasto, pudding, kisiel, galaretki. Wszystko związane ma być z kuchnią kaszubską.

fot. archiwum/Magda Dzienisz

Potrawy oceniać będzie specjalna kapituła. Jej członkowie zwrócą uwagę na przede wszystkim wartości smakowe oraz oryginalność i uzasadnienie, dlaczego potrawa określana jest jako kaszubska. Oddzielnie nagrody otrzymają zarówno podmioty gastronomiczne, szkoły, koła gospodyń wiejskich jak i osoby indywidualne.

Festiwal rozpocznie się o godz. 14.00, zakończenie przewidziano na godz. 19.00. Tego samego dnia w Hotelu Ostrzyce SPA odbędzie się także konferencja dotycząca produktu tradycyjnego na Kaszubach. Przedmiotem dyskusji będzie m.in. promocja smaków regionu Kaszub. Początek konferencji – godz. 9.00.

fot. GOK Somonino

Czytaj również

Komentarze do artykułu Komentarze [9]

  • 1 0 3 miesiące temu Zgłoś ten komentarz do moderacji # kapituła degustacyjna

    jak ja bym chciała być w tej kapitule.......

  • 3 3 3 miesiące temu Zgłoś ten komentarz do moderacji # dr.ewka

    a czy znowu będa nalewki bez znaków akcyzy?

  • 1 3 3 miesiące temu Zgłoś ten komentarz do moderacji # Roman

    Nalewki wyprodukowane z alkoholu za który jest zapłacona akcyza nie płacą jej drugi raz.

  • 1 3 3 miesiące temu Zgłoś ten komentarz do moderacji # nalewki

    to produkt zdrowotny - nie potrzebuje akcyzy :-)

  • 2 1 3 miesiące temu Zgłoś ten komentarz do moderacji # @Roman od dr.ewka

    Na osobach produkujących (nie na własne potrzeby) nalewki alkoholowe ciąży wiele obowiązków.
    Zgodnie z ustawą z 18 października 2006 r. o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i ochronie oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych (tekst jedn.: Dz. U. z 2013, poz. 144) nalewki zostały uznane za trunki, których produkcja musi spełniać wyjątkowe wymagania. Przepisów tej ustawy nie stosuje się bowiem tylko do tych napojów spirytusowych, które wytwarzane są domowym sposobem, na własny użytek i nieprzeznaczone do obrotu. W sytuacji opisanej w pytaniu nalewki wytwarzane są jednak z przeznaczeniem ich do obrotu.

  • 5 0 3 miesiące temu Zgłoś ten komentarz do moderacji # nie ma to jak

    Zdrowa młoda kaszubka na ekologicznym sianku

  • 3 6 3 miesiące temu Zgłoś ten komentarz do moderacji # Tomasz Dorniak MASSUANA

    "Jem polskie-nie choruję" to moje kolejne hasło i logo od roku.

  • 2 2 3 miesiące temu Zgłoś ten komentarz do moderacji # info

    Polskie to taki sam syf jak zagraniczne.

  • 0 0 2 miesiące temu Zgłoś ten komentarz do moderacji # do info

    Skoro wszystko jest syf to czym ty się odżywiasz, powietrzem?

Dodaj swój komentarz

Zaloguj się, abyś mógł korzystać z tego samego pseudonimu i aby Twój komentarz był wyróżniony.

Captcha

HTML jest niedozwolony. Tekst zaczynający się od http:// będzie automatycznie linkowany.