Zamknij

Danuta i Zygmunt Stromscy z Kczewa wśród finalistów konkursu Farmer Roku

14:35, 17.02.2020 M.Dzienisz/oprac na podst. podr.pl Aktualizacja: 14:52, 17.02.2020
Skomentuj

Danuta i Zygmunt Stromscy z Kczewa w gminie Przodkowo znaleźli się w finale Ogólnopolskiego Konkursu Rolnik-Farmer Roku. Nagrodę przyznano im w kategorii: działy specjalne produkcji rolnej-drobiarstwo.

W hotelu Sheraton w Warszawie odbyło się uroczyste zakończenie XXVI edycji Ogólnopolskiego Konkursu Rolnik-Farmer Roku. Na galę zostali zaproszeni finaliści konkursu, których gospodarstwa w lipcu, sierpniu i wrześniu wizytowali przedstawiciele kapituły. Uczestnicy oceniani byli w siedmiu kategoriach: gospodarstwa rodzinne – produkcja roślinna, gospodarstwa rodzinne – hodowla bydła, gospodarstwa rodzinne – hodowla trzody chlewnej,  gospodarstwa o alternatywnych źródłach dochodu, ogrodnictwo, działy specjalne produkcji rolnej, przedsiębiorstwa rolnicze. Zwycięzcy otrzymali m.in. statuetki "Złote Jabłko" oraz nagrody rzeczowe.

W tegorocznej edycji doceniono producentów brojlerów kurzych: Danutę i Zygmunta Stromskich z Kczewa w gminie Przodkowo. Zwyciężyli oni w kategorii „działy specjalne produkcji rolnej”. 

Państwo Stromscy 35 lat temu otrzymali od babci 6 ha ziemi i zajęli się produkcją truskawek i warzyw. Obecnie powierzchnia gospodarstwa liczy 47 ha, a gospodarze wraz z synami prowadzą produkcję brojlerów. Roczna produkcja żywca drobiowego wynosi 1 452 000 kg. Prowadzonych jest 5 cykli produkcyjnych po 132 tys. szt. w cyklu.

fot. archiwum/W.Drewka

W ubiegłym roku oddali do użytku nowy kurnik, w którym zastosowano najnowocześniejszą, innowacyjną metodę oczyszczania wychodzącego powietrza z obiektu – MagixX.

- Staram się wczuwać w lokalną społeczność. Moje gospodarstwo znajduje się co prawda na obrzeżach wsi, ale miałem już sygnały, że powinienem poczynić inwestycje w filtry czy urządzenia pozwalające oczyszczać powietrze wydostające się z kurnika - mówił w kwietniu ubiegłego roku Zygmunt Stromski. - Wykorzystaliśmy technologię sprawdzoną, chociaż w skali kraju jest to rozwiązanie innowacyjne. Inwestycja była kosztowna, ale chcę żyć w zgodzie z lokalną społecznością i ze środowiskiem.

Wodny system oczyszczania powietrza zastosowany w kurniku składa się z 4 komór filtrujących, w których zatrzymywany jest amoniak, siarkowodór i inne substancje zapachowe. Obiekt wyposażony jest w nowoczesny system pojenia, zadawania pasz i monitorowania. W gospodarstwie uprawia się głównie zboża z przeznaczeniem na pasze dla drobiu, które wytwarza się we własnej, nowoczesnej, w pełni zautomatyzowanej mieszalni, z wagami precyzyjnie dozującymi dodatki wysokobiałkowe.

Państwo Stromscy aktywnie uczestniczą też w różnych działaniach społecznych, są też organizatorami wielu inicjatyw lokalnych. Zygmunt Stromski jest przewodniczącym powiatowej Izby Rolniczej, a także członkiem Rady Promocji Mięsa Drobiowego.

Organizatorem konkursu było Stowarzyszenie „Polski Klub Rolnik-Farmer Roku". Kapitułę Konkursu tworzą przedstawiciele stowarzyszenia,  uniwersytetów, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa oraz niezależni eksperci. 

Konkurs od lat objęty jest patronatem: Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Dyrektora Generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa oraz JM Rektora Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego im. J.J. Śniadeckich w Bydgoszczy. Patronat medialny sprawuje TVP1 oraz wydawnictwo APRA za pośrednictwem miesięcznika „Przedsiębiorca Rolny” oraz multiportalu rolnego „Agropolska”.

(M.Dzienisz/oprac na podst. podr.pl)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(2)

HmmHmm

6 0

Jakie Ci Państwo mają szczęście, że nie prowadzą swojej działalności w sąsiedniej gminie, w której nie mieliby szans na prowadzenie jakiegokolwiek kurnika. 16:21, 17.02.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

reo

KCZEWOKCZEWO

3 0

Gratulacje!!!! 20:00, 17.02.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%