Danuta i Zygmunt Stromscy z Kczewa w gminie Przodkowo znaleźli się w finale Ogólnopolskiego Konkursu Rolnik-Farmer Roku. Nagrodę przyznano im w kategorii: działy specjalne produkcji rolnej-drobiarstwo.
W hotelu Sheraton w Warszawie odbyło się uroczyste zakończenie XXVI edycji Ogólnopolskiego Konkursu Rolnik-Farmer Roku. Na galę zostali zaproszeni finaliści konkursu, których gospodarstwa w lipcu, sierpniu i wrześniu wizytowali przedstawiciele kapituły. Uczestnicy oceniani byli w siedmiu kategoriach: gospodarstwa rodzinne – produkcja roślinna, gospodarstwa rodzinne – hodowla bydła, gospodarstwa rodzinne – hodowla trzody chlewnej, gospodarstwa o alternatywnych źródłach dochodu, ogrodnictwo, działy specjalne produkcji rolnej, przedsiębiorstwa rolnicze. Zwycięzcy otrzymali m.in. statuetki "Złote Jabłko" oraz nagrody rzeczowe.
W tegorocznej edycji doceniono producentów brojlerów kurzych: Danutę i Zygmunta Stromskich z Kczewa w gminie Przodkowo. Zwyciężyli oni w kategorii „działy specjalne produkcji rolnej”.
Państwo Stromscy 35 lat temu otrzymali od babci 6 ha ziemi i zajęli się produkcją truskawek i warzyw. Obecnie powierzchnia gospodarstwa liczy 47 ha, a gospodarze wraz z synami prowadzą produkcję brojlerów. Roczna produkcja żywca drobiowego wynosi 1 452 000 kg. Prowadzonych jest 5 cykli produkcyjnych po 132 tys. szt. w cyklu.
W ubiegłym roku oddali do użytku nowy kurnik, w którym zastosowano najnowocześniejszą, innowacyjną metodę oczyszczania wychodzącego powietrza z obiektu – MagixX.
- Staram się wczuwać w lokalną społeczność. Moje gospodarstwo znajduje się co prawda na obrzeżach wsi, ale miałem już sygnały, że powinienem poczynić inwestycje w filtry czy urządzenia pozwalające oczyszczać powietrze wydostające się z kurnika - mówił w kwietniu ubiegłego roku Zygmunt Stromski. - Wykorzystaliśmy technologię sprawdzoną, chociaż w skali kraju jest to rozwiązanie innowacyjne. Inwestycja była kosztowna, ale chcę żyć w zgodzie z lokalną społecznością i ze środowiskiem.
Wodny system oczyszczania powietrza zastosowany w kurniku składa się z 4 komór filtrujących, w których zatrzymywany jest amoniak, siarkowodór i inne substancje zapachowe. Obiekt wyposażony jest w nowoczesny system pojenia, zadawania pasz i monitorowania. W gospodarstwie uprawia się głównie zboża z przeznaczeniem na pasze dla drobiu, które wytwarza się we własnej, nowoczesnej, w pełni zautomatyzowanej mieszalni, z wagami precyzyjnie dozującymi dodatki wysokobiałkowe.
Państwo Stromscy aktywnie uczestniczą też w różnych działaniach społecznych, są też organizatorami wielu inicjatyw lokalnych. Zygmunt Stromski jest przewodniczącym powiatowej Izby Rolniczej, a także członkiem Rady Promocji Mięsa Drobiowego.
Organizatorem konkursu było Stowarzyszenie „Polski Klub Rolnik-Farmer Roku". Kapitułę Konkursu tworzą przedstawiciele stowarzyszenia, uniwersytetów, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa oraz niezależni eksperci.
Konkurs od lat objęty jest patronatem: Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Dyrektora Generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa oraz JM Rektora Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego im. J.J. Śniadeckich w Bydgoszczy. Patronat medialny sprawuje TVP1 oraz wydawnictwo APRA za pośrednictwem miesięcznika „Przedsiębiorca Rolny” oraz multiportalu rolnego „Agropolska”.
Hmm16:21, 17.02.2020
6 0
Jakie Ci Państwo mają szczęście, że nie prowadzą swojej działalności w sąsiedniej gminie, w której nie mieliby szans na prowadzenie jakiegokolwiek kurnika. 16:21, 17.02.2020
KCZEWO20:00, 17.02.2020
3 0
Gratulacje!!!! 20:00, 17.02.2020