Zamknij

Goręczyno. Warsztaty koła gospodyń: rozmawiali i gotowali po kaszubsku

12:13, 04.12.2018 nadesłane: Izabela Itrich-Hopa, oprac. M.Dz. Aktualizacja: 12:25, 04.12.2018
Skomentuj fot. nadesłane fot. nadesłane

Koło Gospodyń Wiejskich w Sławkach zorganizowało w Goręczynie pierwsze międzypokoleniowe warsztaty kulinarne. Uczestnicy sięgali po lokalne przepisy, a także poznawali język kaszubski. Przygotowano kaczkę w różnych odsłonach, a głównym elementem deseru było jabłko.

W Szkole Podstawowej im. Ziemi Kaszubskiej w Goręczynie odbyły się pierwsze z cyklu warsztatów kulinarnych prowadzonych w języku kaszubskim. Brali w nim udział zarówno młodsi, jak i starsi miłośnicy gotowania.

- Podczas zajęć poznawali zarówno tajniki języka kaszubskiego, jak i kuchni kaszubskiej. Na lekcji języka kaszubskiego przede wszystkim poznawali zasób słów i zwrotów niezbędnych podczas gotowania - informuje Izabela Itrich-Hopa z KGW w Sławkach.

Uczestnicy zostali podzieleni na trzy grupy i każda z grup miała za zadanie przygotować danie główne wraz z deserem. Głównym składnikiem podczas tych warsztatów była kaczka i jabłko.

fot. nadesłane

Grupa żółta pod przewodnictwem p. Hani i P. Marysi wykonała pieczoną kaczkę w kawałkach z sosem śliwkowym, która została podana z własnoręcznie zrobionymi kluseczkami i buraczkami. Zaś na deser zaserwowano ryż zapiekany z jabłkami. Grupa druga - niebieska pod przewodnictwem P. Bogusi i P. Aldony podała pieczoną pierś z kaczki z zapiekanymi ziemniakami oraz z sosem żurawinowo czosnkowym. Jeżeli chodzi o deser to grupa niebieska przygotowała pieczone jabłka z cukrem. Z kolei drużyna czerwona pod przewodnictwem P. Grażyny i P. Basi zaserwowała pieczoną kaczkę w sosie własnym z jabłkami, podaną z czerwoną kapustą i ziemniakami z wody. Z kolei na deser drużyna czerwona upiekła wyśmienitą szarlotkę.

Po całej szkole rozchodziły się wspaniałe zapachy, a później odbyło się wspólne biesiadowanie i degustowanie przygotowanych potraw.

- Podczas wykonywania tych wszystkich czynności uczestnicy nabyli nie tylko umiejętności kulinarne, ale także mieli za zadanie posługiwać się wcześniej poznanym zasobem słów poznanych podczas lekcji języka kaszubskiego. Dla młodszych uczestników zostały także zorganizowane min. przez p. Justynę zajęcia animacyjno-taneczne - podkreśla Izabela Itrich-Hopa.

Podczas zajęć wziął udział także profesjonalny fotograf, który uwiecznił pracę uczestników i każdą z potraw - finałem warsztatów będzie wydanie publikacji w języku kaszubskimi i polskim z wypracowanymi na warsztatach przepisami. Na zakończenie każdemu uczestnikowi wręczono dyplom oraz drobny upominek.

fot. nadesłane

Kolejne warsztaty odbędą się już 12 stycznia 2019 r. w Ramlejach, następne 26 stycznia 2019 w Ostrzycach oraz 9 lutego 2019 r. w Sławkach. Swoje uczestnictwo można zgłaszać na przeznaczonym do tego formularzu. Wszelkie informacje dostępne są na profilu facebookowym Koła Gospodyń Wiejskich w Sławkach oraz na stronie Urzędu Gminy Somonino, skąd jest łatwy dostęp do pobrania formularzy rejestracyjnych.

Cykl warsztatów organizowanych przez Koło Gospodyń Wiejskich w Sławkach zorganizowano w ramach projektu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

(nadesłane: Izabela Itrich-Hopa, oprac. M.Dz.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(1)

Polak001Polak001

1 1

Lepiej niech w szkole uczą dzieci mówić poprawnym językiem polskim, a nie zaśmiecać go prostackim językiem kaszubskim. 09:55, 05.12.2018

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

reo
0%