Według danych statystycznych każdy z nas marnuje średnio 236 kg żywności rocznie. To bardzo duża ilość, która pod tym względem niestety stawia nas w niechlubnej czołówce krajów europejskich. Dziś w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Sierakowicach uczniowie mieli okazję poznać zasady mądrego gospodarowania żywnością.
W sierakowickim Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych zorganizowano dziś Dzień Świadomości o Marnowaniu Żywności. Temat bardzo aktualny nie tylko ze względu na coraz bardziej dotkliwą drożyznę, ale i ze względu na konieczność mądrego gospodarowania dostępnymi zasobami. Okazuje się, że w Polsce wciąż marnuje się bardzo dużo żywności.
Wyrzucamy najwięcej pieczywa, owoców, wędlin i warzyw. Powodem jest przede wszystkim przegapienie terminu ważności, zła jakość kupionych produktów, ale bardzo często kupujemy po prostu za dużo jedzenia.
Uczniowie ZSP Sierakowice dowiedzieli się dziś jak wybierać produkty, by nie było konieczności wyrzucania ich ze względu na termin przydatności do spożycia. Pojawiły się też informacje o przechowywaniu produktów i możliwości konserwacji, ale nade wszystko konieczności dzielenia się nadmiarami jedzenia.
Warto przypomnieć, że w Sierakowicach działa pierwsza i prawdopodobnie jedyna w pow. kartuskim lodówka społeczna lub tzw. jadłodzielnia. To ogólnodostępne miejsce, w którym każdy może zostawić niepotrzebne produkty przeznaczone dla osób, które w dowolnej chwili mogą z nich skorzystać. Lodówka społeczna znajduje się przy sierakowickim Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej.
Można tam odkładać konserwy, jogurty, pieczywo, sery, owoce czy przygotowane w domu potrawy. Należy pamiętać, że nie mogą tam trafić produkty przeterminowane, a gotowe potrawy muszą być szczelnie opakowane z dokładną datą przygotowania i opisem.
heh19:59, 23.09.2022
To po ile ma Pani ten dżemik ? własnej roboty czy z biedry ? 19:59, 23.09.2022
d/t20:22, 23.09.2022
1 0
cztery całusy,a może coś więcej??? 20:22, 23.09.2022