Zamknij
REKLAMA

Opinia. Pracownik: "Tyle zostaje mi na życie. Czy jest sens pracować?"

11.54, 08.12.2022 nadesłane Aktualizacja: 15.43, 10.12.2022
Skomentuj Zdjęcie ilustracyjne. fot.W.D.
REKLAMA

Myślę, że jest więcej takich osób jak ja, którzy pracują tylko po to, aby opłacić rachunki. A jeśli chcesz się zwrócić o pomoc do jakiejś instytucji, to mówią: przecież pan pracuje - pisze nasz Czytelnik.

Ogromne poruszenie wywołał artykuł poświęcony drożyźnie i ostremu komentarzowi, który w sieci zamieściła właścicielka jednej z kartuskich firm.

[ZT]42939[/ZT]

Na Alert24 otrzymaliśmy komentarz pana Kamila, który opisuje z kolei sytuację z perspektywy pracownika":

Przeczytałem dziś artykuł o pani, która jest właścicielem salonu i opłatach z tym związanych.

A może napiszecie o zwykłych ludziach, którzy pracują i nie stać ich na nic.

Moja sytuacja jest taka: zarabiam 2500 zł miesięcznie, moje opłaty to czynsz za mieszkanie 1500 plus media około 500 zł, plus dojazd do pracy to około 300 zł.

Zostaje mi z pensji niecałe 200 zł na życie na miesiąc. Zastanawiam się czy jest sens pracować. Myślę, że jest więcej takich osób jak ja, które pracują tylko po to, aby opłacić rachunki. A jeśli chcesz zwrócić się o pomoc do jakiejś instytucji, to mówią, że przecież pan pracuje i zarabia.

Już mam dość takiego ustroju.

 

Kamil

(nadesłane)
 

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA

komentarz (130)

podpowiedźpodpowiedź

47 113

Idź na swoje, załóż swoją firmę i zobacz czy wyciągniesz więcej. 12:13, 08.12.2022

Odpowiedzi:8
Odpowiedz

Pingwin Pingwin

41 3

I po co te złośliwości? 15:04, 08.12.2022


Oburzony Oburzony

34 9

Większość prywaciarze, których znam mają super wille dobre samochody i jezdza 3 razy do roku na wczasy zagraniczne można sprawdzić na fejsbuku i narzekają ze tak źle to proszę iść pracować na budowę lub do BIedronki. 16:36, 08.12.2022


ElaEla

25 4

Gdyby wszyscy zalożyli 😐 firmę to ktoby pracował. 16:53, 08.12.2022


Do oburzonyDo oburzony

10 5

To pokaż jak żyje się za wypłatę w spułkach skarbu państwa. 17:08, 08.12.2022


Do oburzony Do oburzony

6 10

A skąd wiesz, czy nie mają tego wszystkiego na kredyty? 18:44, 08.12.2022


Oburzony Oburzony

20 11

Ludzie ciezko pracujacy zaciągają kredyty na małe domy starsze samochody na wczasy ich poprostu nie stać Cwaniacy prywaciarze połowę dochodu za usługę wykona przeznaczają na wypłaty plus podatki dla pracownika druga polowe przeznaczają dla siebie zeby dostatnio zyc. 19:04, 08.12.2022


ZAUSZ FIRMEZAUSZ FIRME

13 10

o, klasyczny refren kapitalucha, ZAUSZ FIRME ZAUSZ FIRME ZAUSZ FIRME XD 22:40, 08.12.2022


Oburzony Oburzony

12 2

Założę firmę tylko pod warunkiem, że będziesz u mnie robolem i ja będę płacił i wydawał polecenia co masz robić.
08:21, 09.12.2022


PracuśPracuś

65 91

Myślisz, że ci tuskowaci to, inny, lepszy dla ciebie ustrój stworzyliby?! 12:35, 08.12.2022

Odpowiedzi:2
Odpowiedz

Pisiorek Pisiorek

25 19

PiS znudził się. Oby wygrali komuniści i liberały - oj będzie wtedy jazda, niejeden pójdzie z liną do lasu. 14:05, 08.12.2022


Donald TeDonald Te

0 0

Ludzie maja krótką pamięć, 1200 zł umowy na zlecenie brak ulg podatkowych i na nic nie bylo pieniedzy w kraju.. wspaniale rządy Platformy zachęcali żeby za granicę jechać do niemców pracowac.. ja wyjechałem bo wielkie G było w tym kraju, a teraz oczekują z Polski Dubaju przez kilka lat rządów..
Polacy to *%#)!& naród który tylko sie kłócić potrafi i zazdrościć sąsiadowi, doszukiwać się oszustów i przekrętów, a od siebie wymaga sie 8 godzin i trzech piw na wieczór.. wstyd 13:17, 16.12.2022


@Pracuś@Pracuś

150 83

Ja myślę że tak. Za PO pensja była dużo niższa, ale starczało na w miarę normalne życie. Wiadomo, jak ktoś chciał coś więcej, to musiał dorobić, albo poszukać lepiej płatnej roboty, ale nie było tragedii. Opału było pod dostatkiem. Za jedną i to mniejszą niż dzisiaj wypłatę można było kupić węgla na całą zimę. Jak ktoś pracował to mógł żyć normalnie. Było lepiej to mi nikt nie powie 12:42, 08.12.2022

Odpowiedzi:7
Odpowiedz

AdamAdam

28 37

Tak tylko chciałeś sobie coś palnąć bez sensu, prawda? 14:39, 08.12.2022


Pingwin Pingwin

29 12

Niestety pamiętam to zupełnie inaczej, bo ludzie wtedy masowo wyjeżdżali za granicę. W pobliżu mojego domu rodzinnego nie było rodziny, która by nie miała przynajmniej 1 osoby na emigracji. A teraz znowu będzie powtórka 'z rozrywki'. 15:07, 08.12.2022


Do pigwinaDo pigwina

21 7

Już wyjeżdżają, żeby utrzymać rodzinę 18:35, 08.12.2022


ToTo

20 9

Myśl dalej, przeżyłam Po, długie lata tej " demokracji" POwskiej i...na razie nie chce ich powrotu, tego " dobrobytu", też pracowaliśmy oboje+ 2 dzieci, starczało od pierwszego do pierwszego, bez wczasów, bez wyjazdów, dodam oboje średnie wykształcenie,....NIE nigdy więcej przedłużenia komuny ubranej w demokrację! Moglibyśmy do śmierci zapi...c a reszta cwaniakow korzystałaby z tego! 05:57, 09.12.2022


XxxxXxxx

12 7

To dlaczego wtedy mówiono ze macocha rządzi polska? Bida byla az piszczala 07:41, 09.12.2022


Tom Tom

13 1

Niestety ale to prawda,i niech nie zwalają na wojnę.Ponieważ ekonomiści już dwa lata temu przepowiadali kryzys który swoją polityką obdaruje nas rząd. 19:52, 09.12.2022


Proponuję się obudziProponuję się obudzi

16 4

I chleb był po 1,7zł był.A jak masło było po 5zl to była afera a teraz po 8zl, albo kupują mix tłuszczowy bo ich na masło nie stać ale PiS jest super. Zimno w mieszkaniach ale jest dobrze bo tak głowy wyprane przez TVPiS. 10:24, 10.12.2022


Konfederacja jest szKonfederacja jest sz

73 63

Tylko KONFEDERACJA, ale wiadomka, +zbyt inteligentnie+ mówią o sprawach istotnych, motłoch nie potrafi słuchać, jedyne co słyszy po zdaniach wielokrotnie złożonych, to SZUM. Społeczeństwo ssie, a nie politycy. 13:21, 08.12.2022

Odpowiedzi:3
Odpowiedz

Do wyżej Do wyżej

11 20

Spadaj rasisto! Czujesz się lepszy od innych, prawda? 18:51, 08.12.2022


DO DO WYŻEJDO DO WYŻEJ

18 13

Ja też uważam, że Konfederacja to jedyna realna siła polityczna kierująca się dobrem Polek i Polaków. Nie wstydzę się tego, że czuję się lepszy, choćby od Ciebie. Musisz być słaby i zakompleksiony, co pokazuje Twój bezsensowny wpis.
00:47, 09.12.2022


d/wd/w

1 7

Kto z waszych bardziej kocha putlera, Korwin czy Braun ?? Obaj walczą o pierwszeństwo w miłości do matuszki rosiji. 16:19, 11.12.2022


emerytremerytr

58 10

Piszą na portalach Ci którzy maja spore pieniądze np.w dzienniku bałtyckim ukazał się artykuł ,że Lech Wałęsa nie ma pieniędzy cięzko mu wyżyć ja chętnie bym się zamienił z nimi bo mam emerytury 2 tys. 13:29, 08.12.2022

Odpowiedzi:3
Odpowiedz

Sikawkowy Sikawkowy

6 15

Ja po 28 latach ciężkiej służby mam tylko 6tys emerytury. Jak żyć !!! 14:04, 08.12.2022


artiarti

6 16

Przestań stękać dziadu Emerytura bez podatku darmowe leki 13,14 dodatki.A wam dziadersy wiecznie źle 15:45, 08.12.2022


DudaDuda

0 1

To trzeba było pracować - nie leżeć. 13:07, 12.12.2022


Obywatel Obywatel

17 136

Czynsz za mieszkanie 1500zl ???? Chlopie, ty mieszasz w centrum Warszawy ? W Gdańsku w Śródmieściu czynsz za mieszkanie 50m2 to obecnie 110zl. Po co kłamiecie, szelmy ? 14:02, 08.12.2022

Odpowiedzi:6
Odpowiedz

Obywatel Obywatel

17 9

Przepraszam, czynsz 1100zl a nie 110. 14:03, 08.12.2022


CzynszCzynsz

56 7

Coooo? Ty chłopie niewiesz chyba gdzie żyjesz? W Kartuzach to nawet płacą za czynsz po 2000 zł,za 1100 zł to można garaż wynająć!!!! 14:16, 08.12.2022


Obywatel Obywatel

7 16

No to nic tylko wam współczuć. No ale skoro mieszkacie w stolicy Kaszub no to nie dziwi że takie czynsze macie. 14:43, 08.12.2022


GabiGabi

48 6

Smutne czasy zarabiam mąż też mamy razem 4400 z czego
- za szkołę dzieci obiady i dojazdy 800 zł w tym bilet i przedszkole
Na paliwo 600
Opał i opłaty 1800
Zostaje 1200 na 5 osób na życie
W tym kraju lepiej dla mnie nie pracowac i brać zasiłki
Przykre ale prawdziwe. 14:56, 08.12.2022


SiwaSiwa

10 2

Hahhahah czynsz w centrum Miasta Gdańska 110 zł...CHYBA WE WIACIE ŚMIETNIKOWEJ BO TYLE PLACISZ ZA ŚMIECI!!!! 14:52, 09.12.2022


Andrzej Andrzej

2 0

Sorry ale 110 opłaty 🤣płace za miejsce postojowe w hali garażowej 22:27, 10.12.2022


UżytkownikUżytkownik

Naruszono regulamin portalu lub zgłoszono nadużycie. Komentarz został zablokowany przez administratora portalu.


ZUS ZUS

35 41

Ludzie całe życie oszukują ze składkami a potem kwiczą że głodowe emerytury. 14:12, 08.12.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

KtosKtos

52 6

Jestem w podobnej sytuacji,po pensi po opłaceniu wszystkiego zostaje mi na życie 400 zł.na miesiąc.i jak mam żyć,400 zł na jedzenie, ubrania, utrzymanie domu nie mówiąc już o jakichś przyjemnościach. 14:24, 08.12.2022

Odpowiedzi:2
Odpowiedz

obiłanobiłan

15 18

że za PO było lepiej ?? człowieku za PO nie było światowej epidemi, światowej inflacji/recesji (a dązymy do światowego krachu) , nie było wojny, nie było przede wszystkim degloblizacji ,nie było dwóch kolejnych wojenek w drodze (przygotowywana wojna na bliskim wschodzie z planem objęcia syrii iranu turcji izraela i zapewne iraku, oraz konfrontacja USA Chiny) 14:57, 08.12.2022


TyTy

15 6

Ktoś piszę jak jest a ty wskakujesz z PO .
Widać że uczyłeś się na książkach HIT i
Nie masz firmy bo ledwo pampersa zgubileś. więc nie wiesz jak był krach bankowy w 2012r i globalna recesja 17:15, 08.12.2022


Piniędzy nie byłoPiniędzy nie było

45 62

Do PO-wskiej szczujni Źle wam to wróćcie do zakupów na zeszyt i podwyżek emerytur o 5,60 14:29, 08.12.2022

Odpowiedzi:1
Odpowiedz

dggdgg

12 7

Tłumoku. Może i podwyżki były 5,6 zł ale inflacja była -,05%. Dobrze przeczytaj MINUS. Teraz jest +17,5%. Kaczyński zeżarł mi 2 pensje w tym roku. Za Ryżego mogłem za pensje kupić 5 t węgla a za Kaczora 1,8 t. 11:07, 09.12.2022


REKLAMA

@Obywatel@Obywatel

52 23

Kolejny odklejony od rzeczywistości. Ludzie w jakim świecie wy żyjecie? Może warto od czasu do czasu wyłączyć tvpis i pogadać z ludźmi co? 14:29, 08.12.2022

Odpowiedzi:1
Odpowiedz

AdamAdam

19 18

Właśnie warto wyłączyć te antypolskie gadzinówki typu: TVN i obejrzeć TVP INFO, Republikę czy W Polsce, żeby czegoś wiarygodnego dowiedzieć się o świecie. 14:38, 08.12.2022


CzynszCzynsz

60 6

Witam,ja płacę czynsz za 43 M2 w Kartuzach 1800 zł czasem jest tak że muszę pożyczyć by opłacić,tak pewnie zaraz ktoś napisze to poszukaj tańszego mieszkania,ale to proszę mi pokazać te tańsze mieszkania w garażu lub bez okien. 14:31, 08.12.2022

Odpowiedzi:2
Odpowiedz

do czynszdo czynsz

5 21

Te a może trzba było sie uczyć i do szkoły dłużej chodzić , moze by wiecej teraz zarabial ? a nie jęczeć teraz tutuaj 20:49, 08.12.2022


PoPo

1 7

Poważnie? Czynsz za mieszkanie 43m2 1800zl? Apartament? Zamknięte osiedle? Ciec na portierni? 13:59, 09.12.2022


NnNn

32 9

Na paliwo tylko 300 zł łał to masz blisko do pracy , ja tankuje za 800 do 1 tys zł 14:33, 08.12.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Bzdury wyssane z palBzdury wyssane z pal

16 137

Nie znam nikogo kto zarabiałby 2,5 tys. zł miesięcznie. Kogo nie zapytam z kręgu moich znajomych, to zarabia 8-20 tys. zł miesięcznie. Także daruj sobie tę tępą propagandę. 14:35, 08.12.2022

Odpowiedzi:10
Odpowiedz

....

41 5

Głupoty gadasz, ile jest ludzi którzy właśnie zarabiają tyle ile ten człowiek, myślisz że ludzie pracujący w Dino, Biedronce czy kwiaciarni zarabiają po 8 tys. Haha ta no na pewno , jak w Kwiaciarni dostaniesz 2,5 tys to cud 14:37, 08.12.2022


Do idioty co zarabiaDo idioty co zarabia

48 4

To gdzie ty pracojesz że zarabiasz 8 -20 tys???? Ja znam dużo ludzi gdzie zarabiają 2400/2500 na miesiąc,a może emeryci też mają 5-6 tys na miesiąc co? A tacy emeryci co mają 1300 na miesiąc niema co? Co za idiota. 14:47, 08.12.2022


ja bym cię lałja bym cię lał

Zgłoszono nadużycie. Komentarz został zablokowany przez administratora portalu.


!!!!!!!!

Zgłoszono nadużycie. Komentarz został zablokowany przez administratora portalu.


AjaxAjax

21 3

No tak, koledzy PiS w spółkach państwowych tyle zarabiają 17:17, 08.12.2022


Anatol.28 Anatol.28

1 8

Znajdę cię po adresie i wyjaśnię Ci co to znaczy cwaniakować 19:37, 08.12.2022


Przemek Przemek

4 0

Brawo! Sami posłowie, wśród znajomych 😂 Facet, kup sobie młotek 😉😄 19:03, 09.12.2022


W jakich kręgach sięW jakich kręgach się

5 0

W jakich kręgach się obracasz? 20:04, 09.12.2022


JustiJusti

0 0

Bzdury to Pan pisze ja pracuję jako opiekunka osób starszych i kolejny miesiąc zarobiłam 1253zł,jestem po dwóch operacjach z guzami,choruje na dwie przewlekle choroby,po covidzie jeszcze nie mogę dojść do siebie ,nie mogę pracować po 12h na życie mi zostaje 300zł...nie słyszałam że ktoś zarabiał po 8000zl wśród znajomych a pracują i w bankach nie pisz Pan *%#)!& 17:06, 12.12.2022


Polak zwyczajny Polak zwyczajny

0 0

Panie pośle,proszę wyjść od czasu do czasu na ulicę, do sklepu,spotkać zwykłych Polaków, no i na chwilę chociaż wyłączyć TVP,a zobaczy Pan prawdziwy obraz naszej rzeczywistości. Odwagi trzydzieści parę milionów Polaków będzie z Panem. 21:36, 12.12.2022


szczaw i mirabelkiszczaw i mirabelki

20 18

To teraz mają takie wytyczne dla redaktorka czy tekst skopiował z GW.Niedawno był tam tekst o tej bidzie w Polsce,że tak zwana klasa średnia codziennie śledzi ceny ziemniaków w markecie i z oszczędności to wody w toalecie nie opuszczają. 14:35, 08.12.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

@Bzdury wyssane z pa@Bzdury wyssane z pa

42 5

Napisz lepiej w jakiej spółce państwowej i z czyjego polecenia pracujesz. Wtedy faktycznie wśród znajomych macie takie zarobki i drożyzna mało was obchodzi. 14:42, 08.12.2022

Odpowiedzi:1
Odpowiedz

obiłanobiłan

5 5

taa ty to jesteś wybitny ynteligent TVNowski. Pracuje w spółce państwowej, żaden jednoosobowy prywaciaż/przedsiębiorca mojego zawodu, nie chce przyjśc robić tego co ja za 3800 netto. Każden jeden pracownik naszych podwykonawców ma wyższe zarobki niż my w tej spółce państwowej. 14:55, 08.12.2022


historianhistorian

34 38

że za PO było lepiej ?? człowieku za PO nie było światowej epidemi, światowej inflacji/recesji (a dązymy do światowego krachu) , nie było wojny, nie było przede wszystkim degloblizacji ,nie było dwóch kolejnych wojenek w drodze (przygotowywana wojna na bliskim wschodzie z planem objęcia syrii iranu turcji izraela i zapewne iraku, oraz konfrontacja USA Chiny) 14:52, 08.12.2022

Odpowiedzi:3
Odpowiedz

AjaxAjax

7 7

Krach bankowy 2012r. Grecji groziło bankructwo. Pampersiaku ogarnij się 17:20, 08.12.2022


KacperKacper

0 0

Jest coś takiego jak inflacja bazowa
00:53, 11.12.2022


TtrTtr

1 0

Ta swiatowa inflacja. Przelicz baryłkę ropy x kurs dolara a zobaczyss ze dzis ropa jest tansza niz przed wojną. A na stacjach placisz 30% za pb i 45% za ON niz wtedy.

A nie od dzis wiemy ze jak paliwo drogie to wszystko w gore. Ale tak rząd wlasnie z premedytacja tworzy inflacje a takie bałwany jak ty wierzą im że to nie oni tylko Putin 20:52, 11.12.2022


wwwowwwwow

10 16

Komentarz czy ma sens pracować to nie pracuj to pojdziesz prosząco to napewno będzie CI bardzo dobrze. 14:58, 08.12.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Milicjant Milicjant

12 32

Mam skromne 5300 emerytury i też nie wiem jak żyć. 14:59, 08.12.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Niunia80Niunia80

32 15

Pracodawcy płaczą a na wczasy trzy razy do roku jest. Wystarczy fejsa przejżec. A pracownik za najnizsza pracuje. 15:28, 08.12.2022

Odpowiedzi:2
Odpowiedz

samozatrudnionysamozatrudniony

8 5

Nie wrzucaj wszystkich do jednego worka. 16:52, 08.12.2022


FirmaFirma

8 9

Czy ktoś ci zakazuje prowadzić firmę? Będziesz co miesiąc jeździć. 17:23, 08.12.2022


REKLAMA

Waldek Waldek

17 17

A jakiego ustroju oczekujesz? Ja komunę przeżyłem i uwierz było gorzej tylko wszyscy chodzili pijani i nikt tego nie zauważył. Precz z komuną i bolszewikami! 15:54, 08.12.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Oburzony Oburzony

23 11

Znam dużo prywaciarze w większości się dobrze powodzi maja super wille dobre samochody jeżdżą 3 razy do roku na wczasy zagraniczne i narzekają ze jest im źle to niech idą pracowac na budowę lub Biedronki 16:27, 08.12.2022

Odpowiedzi:2
Odpowiedz

JaJa

8 1

Tak,i jeszcze dostali covidowe,przestojowe itd,a ja się pytam czemu nikt tego nie sprawdza gdzie i na co poszły te pieniądze ? 16:32, 08.12.2022


tez prywate załóżtez prywate załóż

10 4

jak tak zazdroscisz to Załóż jakas firme i tez tak zrób jak ci co maja te villeeee i dobre samochody - życze powodzenia 20:43, 08.12.2022


Sprawa dla reporteraSprawa dla reportera

13 6

Czy państwo to widzicie?? Jak długo jeszcze będzie dochodzić do takich sytuacji w naszym kraju?! 17:00, 08.12.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

OloOlo

18 15

Trochę dziwne a widzę jak w biedronkach czyw lidlu ludzie mają zakupy w wózkach za 200-300zł!!!i czasem widzę te same osoby 2 razy w tyg z takimi zakupami!!!! To coś nie rozumię? Jak ludzie nie mają pieniędzy? 17:12, 08.12.2022

Odpowiedzi:3
Odpowiedz

AjaxAjax

9 5

Jak widzisz ich kilka razy w tygodniu na zakupach to dobrze zarabiasz. 17:21, 08.12.2022


XddXdd

7 4

A co to jest dzisiaj 200, 300 zł. Zresztą jak się idzie na zakupy to się te zakupy robi a się nie patrzy ile ludzie mają w koszach 19:05, 08.12.2022


TtrTtr

1 0

Moze dlatego widzisz tylko tych ktorych stać na zakupy, bo tych których nie stac tam nie ma bo co mieli by tam robić? 20:48, 11.12.2022


@Pingwin@Pingwin

28 13

Jesteś w błędzie, nie będą wyjeżdżać za granicę, ponieważ zarobki dla niewykwalifikowanych pracowników, nie są tak atrakcyjne jak 10 czy 15 lat temu. Wyjadą tylko Ci, którzy są fachowcami i jest zapotrzebowanie na ich usługi. Wcześniej to nie miało takiego znaczenia, ponieważ zarobki w Polsce a np w Norwegi były dla zwykłego pracownika 3-4x większe niż w Polsce, teraz dzięki polityce tego rządu, ta różnica nie wynosi czasem już nawet 2x. Do tego koszty życia za granicą wzrosły.
Reszta nawet jak wyjedzie to szybciej wróci niż sądzisz. Ci z głową na karku zostaną, bo zaczną życie w normalnym kraju i tam będą zakładać firmy i tam odprowadzać podatki. Pozbędziemy się obecnie tylko ludzi pracowitych, ambitnych i wysoko wykwalifikowanych.
Za czasów rządów PO, a właściwie wcześniej, moje wynagrodzenie wynosiło 1/3 obecnego. Nie były to kokosy, ale spokojnie człowiek żył, liczył się z wydatkami ale dało się to ogarnąc i zaplanować.
Obecnie, to ja musze planować co kupic żeby mi nie zabrakło, a dodatkowo podbieram moje oszczędności, których nie musiałem ruszać na bieżące wydatki przez całe rządy PO i wcześniej, a po 4 latach rządów PiSu już przestalem odkładać.
Więc nie mów, że było gorzej.

17:19, 08.12.2022

Odpowiedzi:1
Odpowiedz

AdamAdam

3 8

Współczuję ci tych rachub i wyliczeń. Naprawdę jesteś taki inteligentny inaczej, czy jaja sobie robisz? Boże, skąd się biorą tacy rachmistrze jak ty? 22:00, 08.12.2022


PisuaryPisuary

18 17

Obecnie legitymacja PIS daje tyle samo co PZPR. Dadzą dobra robota, nie potrzeba kompetencji, nic nie trzeba robić, kasa z 10 supełek na konto wpływa.
17:27, 08.12.2022

Odpowiedzi:1
Odpowiedz

AntyAnty

4 5

Ja jestem w pisie 7 lat i ni ..... nic nie dostałem.
Stanowiska i rady to są dla rodzinki państwa posłow i senatorów pis i znajomych królika. A ty płać składki partyjne, słuchaj tempej propagandy na spotkaniu komitetu pis i głosuj na nich jak ten frajer.
Ale ot, takiego wała!
Ja pisior zagłosuje na opozycję. 19:03, 08.12.2022


StrajkStrajk

26 19

Proponuję strajk. Dosyć tego, PiS ciągnie nas w dół. Całe państwo jedzie na zasiłku i nie daje rady, w sklepach braki, ludzi nie stać na samodzielność. Dzięki rabunkowej polityce PiSu!!!? 17:29, 08.12.2022

Odpowiedzi:3
Odpowiedz

Anatol.28 Anatol.28

8 2

Już widzę jak wyglądałoby to za po. Aż ciarki mi przeszły na samą myśl. Tyle firm polikwidowali i to przy mniejszym kryzysie... 19:42, 08.12.2022


MbMb

6 1

Jakie braki w sklepach???
Czego nie możesz kupić? 19:45, 08.12.2022


AdamAdam

3 1

Naprawdę jesteś taki ograniczony czy jaja sobie robisz? 22:02, 08.12.2022


Van GrothVan Groth

23 12

Dziwny ten kraj , gdzie ludzie u schyłku życia ( główny elektorat pis ) wybierają drogę życia młodym. 17:42, 08.12.2022

Odpowiedzi:2
Odpowiedz

TotTot

3 7

To głosuje prowincja. 18:45, 08.12.2022


AA

4 1

Nie wiem czy wiesz ale my się starzejemy, Polska się starzeje! To dla kogo mają być te rządy? Dla nas czy dla sąsiadów? 06:26, 09.12.2022


Powiem tak Powiem tak

22 2

Zawsze opłaca się pracować. Zwykle do gołej pensji coś czasem dodadzą, jeśli nie, to warto zawalczyć, o jakieś benefity, premie i podwyżkę. Zawalczyć o siebie. Gdy pracujesz, to masz gdzie mieszkać, będziesz mieć emeryturę. Proszę się nie bać przedstawić swojej sytuacji pracodawcy, bo o solidnego i lojalnego pracownika wcale nie jest łatwo. Natomiast, jeśli ten pracodawca nie chce pomóc, to trzeba szukać innej pracy i nie dać się. Jak człowiek sam o sobie nie zadba, to inni tego nie zrobią za niego. Trzeba też się szanować, to wtedy i inni będą szanowali. Proszę się nie poddawać. Lepiej pracować, żeby nie upaść niżej. Głowa do góry i więcej odwagi! Powodzenia! 19:10, 08.12.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

ZenZen

14 18

Trzeba było po gimnazjum uczyć się dalej,fachowcy nie narzekają. 19:24, 08.12.2022

Odpowiedzi:1
Odpowiedz

Re:Re:

4 0

Nie obrażaj, bo nie znasz człowieka. Jeszcze trzeba mieć zdrowie i siły. 06:58, 09.12.2022


REKLAMA

UżytkownikUżytkownik

Naruszono regulamin portalu lub zgłoszono nadużycie. Komentarz został zablokowany przez administratora portalu.


Spokojnie Spokojnie

21 5

Po nowym roku najniższa krajowa na ręke to 2700 na rękę tyle że na życie zostanie ci jeszcze mniej niż obecnie 🤣 21:04, 08.12.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

WypłataWypłata

11 11

To chyba z tym gościem jest coś nie tak jak pracuje za takie pieniądze. Jam trójke dzieci, żona nie pracuje bo musi być z dziećmi, z jednej wypłaty pięć osób na utrzymaniu. Do tego do utrzymania dom i samochód i jakoś nie narzekamy bez przerwy ani nie musimy porzyczać pieniędzy. 21:54, 08.12.2022

Odpowiedzi:2
Odpowiedz

Do wyżej Do wyżej

2 0

Więcej empatii. 07:00, 09.12.2022


500+500+

1 1

Na dzieci dostajesz. 07:01, 09.12.2022


No No

11 6

Tak za PO było inaczej, w tedy kupowało się na zeszyt, teraz... no właśnie, gdzie podziały się zeszyty w sklepach? 06:08, 09.12.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

DlaDla

17 9

Młodszych czytelników,
Niech nie wierzą w te opowieści że za po było lżej żyć! Mam stare rachunki, dokumenty, wyciągi zarobków....naprawdę trzeba było się nagimnastykować by starczyło na podstawie wydatki! A wszędzie wówczas klepali ze się rozwijamy, że jeszcze ...następne 10, 20 lat i będzie słodzio... nie dajcie się zmanipulować! 06:12, 09.12.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Właściwie Właściwie

17 13

To nie mogę zrozumieć, że są ludzie ( z tych niższej grupy) że oglądają się za PO? Nie przecież ta partia miała nas w wielkiej pogardzie, jeżeli ktoś tego nie dostrzegał, to najzwyczajniej jest mało rozumny ( delikatnie mowiac),
Rozumiem tych którzy czerpali zyski w inny sposób niż praca, no im się trochę ukróciło, trochę strach paraliżuje- i tu ich rozumiem ale nie żal mi ich! 06:22, 09.12.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Nowa LewicaNowa Lewica

9 5

Trzeba głosować. 07:03, 09.12.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Marek Marek

9 5

Podziękuj rządzącym 07:28, 09.12.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Nie do czekanie Nie do czekanie

14 13

PO to partia biznesmenów chcieli by powrotu do dawnych czasów zeby bezrobocie wzrosło pracownikapowi płacić 5 zł na godzinę zatrudniać na czarno i nie płacić podatków nie doczekanie wasze jak te czasy wrócą . 08:30, 09.12.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

UżytkownikUżytkownik

Naruszono regulamin portalu lub zgłoszono nadużycie. Komentarz został zablokowany przez administratora portalu.


REKLAMA

Pisiorek Pisiorek

11 10

Ludzie przyzwyczaili się do dobrobytu za PiS i teraz jęczą że nie mogą utrzymać czterech samochodów na podwórku i trzy razy w roku jechać na wczasy do Paryża czy do Chorwacji. Czekam aż do władzy dojdzie PO - wtedy wczasy tylko na RODOS - Rodzinne Ogródki Działkowe Ogrodzone Siatką. 10:08, 09.12.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

@Pisiorek@Pisiorek

12 9

Ty oczywiście tego nie wiesz, albo nie chcesz wiedzieć, ale rządy pisu przypadły właśnie na czas dobrej koniunktury w gospodarce. Problem polega na tym, że zamiast przygotować nas na spadek, który jest czymś naturalnym, przejedzono wszystko co powinno być zaoszczędzone. To jest dość proste. Rozsądny człowiek, gdy zarabia trochę więcej to odkłada, żeby mieć oszczędności. Ale w pis nie ma, nie było i nie będzie rozsądku, bo to jest partia populistyczna. Rozdają już nawet nie to co mogą, ale rozdają biorąc kredyty i zadłużając nas na lata. Dlatego mamy to co mamy. 10:22, 09.12.2022

Odpowiedzi:2
Odpowiedz

RozsadnyRozsadny

5 1

Rozsądny człowiek nie wydaje więcej niż może, nie słucha propagandy i ekonomistów z bożej łaski ze na wszystko można wziąć kredyt- później płacz...
A co do tego wyżej co napisałeś- mniej TVN! Naprawdę! Więcej myślenia!
Za PO my tj. ludzie najmniej zarabiający zawsze byliśmy musieliśmy żyć w kryzysie my mieliśmy robić za miskę ryżu....chyba tego nie pamiętasz albo jesteś za młody! 12:11, 09.12.2022


TY TAKTY TAK

1 0

Serio czy z siebie jaja robisz!!!!!!! 11:52, 15.12.2022


dggdgg

6 7

Może i podwyżki emerytury były po 5,6 zł ale inflacja była -,05%. Dobrze przeczytaj MINUS. Teraz jest +17,5%. Kaczyński zeżarł mi 2 pensje w tym roku. Za Ryżego mogłem za pensje kupić 5 t węgla a za Kaczora 1,8 t. 11:29, 09.12.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

@dgg@dgg

9 7

Poczytaj trochę o ekonomii minusowa inflacja = deflacja Deflacja na rynku oznacza totalną klapę gospodarczą O Ryżym jak polityku lepiej nie wspominaj jeżeli chcesz jemu wierzyć to daj się od razu okraść w kraju a do roboty jedz do Niemiec potem przywieź co zarobiłeś żeby znowu cię puścił z torbami 11:46, 09.12.2022

Odpowiedzi:2
Odpowiedz

PoczytajPoczytaj

1 3

Ekonomista, jak to było z vatem i zwrotami? Gdzie byli ekonomiści? Choćby tacy jak Ty! 12:05, 09.12.2022


Do PoczytajDo Poczytaj

2 0

Jeżeli jesteś w innych sprawach tak kiepski jak w ekonomii to wyślij twoją kobietę do sąsiada zobaczysz że wróci zadowalana bo sąsiad się na czymś zna a ty ...... 12:18, 09.12.2022


Do:Nie do czekanie Do:Nie do czekanie

6 5

A kto Ci karze siedzieć w pracy za 5zł/h?
Każdy kto ma umiejętności, będzie szukał pracy, aż dostanie zadowalającą stawkę, lub zbliżona do zadawalającej, jeśli nie ma na rynku lepszej oferty.
Jak płacić pracownikowi 30zł na godzinę na rękę, jak jest partacz, bo i tacy się coraz częściej trafiają, i potem trzeba po nim poprawiać wydając nieraz więcej niż kalkulacja usługi wynosiła.
Wielu klientów oczekuje też jakości na bardzo wysokim poziomie, ale zapłacić już nie bardzo chcą.
Spotykam, też sporo klientów, którzy nie skorzystają z usług firmy, bo im za drogo, albo chcą bez rachunku, a wielu przedsiębiorców nie daje się już wkręcić na takie bezrachunkowe usługi, bo gdy klient jest niezadowolony z usługi to pierwszy biega z donosem do US. Bez rachunku trudniej też przedsiębiorcy wyegzekwować należność za usługę, bo klient mówi, no ok zrobione, to mu się nie podoba, to się nie podoba, więc nie zapłaci co ustalili a może dać połowę, a często nawet w ogóle nie płacą. A tak jest faktura jest kalkulacja, można uzyskać kasę za usługę, lub dochodzić jej zapłacenia w sądzie, a potem komornik.
Wiele osób też nie bierze firm, tylko Jasia co to komuś robił, czasem się zdarzy solidny człowiek, który jest już na emeryturze i sobie dorabia, bez pośpiechu, bez płacenia zusu i innych danin i robi dobrą robotę, ale są i partacze, którzy do pracy na etat nie pójdą i o dziwo dostaną kasę za swoją robotę, a potem się okazuje, że trzeba poprawiać i jest płacz, a Jasio mówi że ma wywalone.
Problem leży nie tylko po stronie przedsiębiorców, ale też i klientów.
Nie ma samych idealnych przedsiębiorców, tak jak i nie ma samych idealnych klientów.
O zarobkach decydują kwalifikacje i umiejętności.
PO nie ścigało przekrętów VAT, bo kasa trafiała pewnie na odpowiednie konta, PiS chwali się, że uszczelniło VAT, ale przykład Obajtka pokazuje, że ściga się tak jak za PO tylko tych niewłaściwych dla władzy.
Za to PiS zaczęło mieszać za bardzo w prawie dotyczącym przedsiębiorców.

11:49, 09.12.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Tak czytamTak czytam

7 9

I co drugi zna sie na ekonomii, sami ekonomiści wokół,
Tvn się naogladaja i ekonomiści....
Jak karuzela vatowska żyła sobie w najlepsze to gdzie byliście? Tvn nic nie mówił?
12:18, 09.12.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

@Tak czytam@Tak czytam

6 7

Wiesz tu nie trzeba mieć mgr, dr prof od ekonomi.
W gospodarce nie wolno za bardzo grzebać, a już na pewno nie drukować pieniędzy na taką skalę jak zrobiło to PiS, w ciągu ostatnich trzech lat dodrukowali 280 miliardów złotych.
Gdzie roczny budżet całego państwa w tamtym okresie to około 500 miliardów złotych rocznie.
15:43, 09.12.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

15001500

2 2

Za czynsz? To chyba w 100metrowym apartamentowcu ze stróżem. 08:46, 10.12.2022

Odpowiedzi:1
Odpowiedz

Odpowiedź Odpowiedź

1 0

Pewnie chodzi o wynajem mieszkania. 08:32, 12.12.2022


PracującyPracujący

7 2

Ani za PiS ani za PO ani za SLD ani za PSL nie było w Polsce dobrze nikomu, poza p(osłami), każda władza rządząca w sejmie robi nas w ch***. Dopóki tego nie zauważymy nic się tutaj nie zmieni. 22:05, 10.12.2022

Odpowiedzi:1
Odpowiedz

PoprawkaPoprawka

0 2

Władza nie rządzi w Sejmie, ale na Ciemnogrodzkiej pod dyktando pierwszego sekretarza KC PiSZPR, towarzysza Kłamczyńskiego. 16:26, 11.12.2022


ZenekZenek

2 1

Nie wytykałbym kto rządzi, a raczej spojrzałbym na sytuację, która nas otacza. Za żadnych rządów nie było tak aby najechało się do Polski nagle kilka milionów ludzi, ktoś za to musi zapłacić. A czy to sprawiedliwie się odbywa to już inna bajka. W Niemczech, najbogatszym Państwie Uni zaczyna też bieda szaleć, ale wiadomo zanim gruby..... 13:19, 11.12.2022

Odpowiedzi:1
Odpowiedz

To TY To TY

0 1

Martyniuk ?? 16:22, 11.12.2022


REKLAMA

Fdex Fdex

5 2

Edukacja ekonomiczna Polaków jest na poziomie ameby. Naprawdę myślicie, że prywaciaże tylko siedzą i liczą kasę? Ryzykowałeś kiedyś całym swoim majątkiem? Pracowałeś po 15 godzin na dobę? Widzisz tylko efekt pracy ludzi, którym się udało. Wiesz ilu straciło zdrowie, rodziny i cały dorobek życia? Ludzie przestańcie zadroscić, bo Naprawdę nie ma czego. 13:57, 11.12.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Akuku Akuku

1 3

Leżysz się psychiatryczne, czy tylko udajesz? 15:11, 11.12.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

NickNick

2 2

Pracuje w dwóch miejscach uważam ze nie zarabiam mało około 5 tys na miesiąc, ale co z tego jeśli:
- 3200 to moja rata za mieszkanie na którego wkład własny zbierałam ostatnie 5 lat - rata wynosiła na początku 1600 zł i nie wzięłam kredytu na ‚styk’, ale sytuacja ze w ciągu pol roku rata wzrośnie o 100% nie jest normalna. Ktoś by powiedział ze mogłam wziąć ze stałym oprocentowaniem, ale próbowaliście wziąć taki kredyt rok temu? Żaden bank tego nie umożliwiał większość wniosków o stałe oprocentowanie odrzucał.
- 650 zł czynsz
- 1300 kredyt gotówkowy który musiałam dobrać do kredytu bo bank wymyślił ze muszę zapłacić 20 tys zł za ubezpieczenie kredytu bo biorę go sama.
Gdzie pozostałe rzeczy? Każdy ma źle ten z własna firma jak i ten na etacie. Na dwóch tez słabo nie wiem czy teraz powinnam szukać 3 etatu ale już niewiele doby zostaje i kiedy życie prywatne. 19:37, 11.12.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

doh jodoh jo

4 1

Opozycja krytykuje ze w Polsce jest teraz gorzej niz bylo Zniknely zeszyty w sklepach kazde dziecko ma 500+ dodatki szkolne Place i emerytury sa o 100% wyzsze Wojna na Ukrainie spowodowala inflacje ale rzad PIS wprowadzil tarcze ochronne na gaz,prad,wegel, obnizyl Vat na zywnosc i paliwa Inflacja jest w calym swiecie w niektorych krajach wyzsza niz u nas 10:02, 12.12.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

@doh jo@doh jo

2 1

To skoro jest tak dobrze, czemu jest tak źle? 13:34, 14.12.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Też pracownikTeż pracownik

2 0

Do: doh jo
W 2000 roku zmieniłem pracę i wtedy zacząłem zarabiać 2,5 x więcej od najniższej krajowej, dziś zarabiam 100% więcej, niż w 2000 roku, a od stycznia przyszłego roku, będę zarabiał niewiele więcej od najniższej krajowej.
Więc dla mnie opcja - lepiej już było - jest aktualna, bo nie zanosi się, abym otrzymał podwyżkę, która by sprawiła, że znów będę zarabiać 2,5x więcej od najniższej krajowej, a nie mam zamiaru brać drugiego etatu - bo i tak by nie było na niego czasu, tylko po to żeby harować od rana do wieczora, aby inni dzięki mojej sile wytwórczej mogli korzystać z dopłat socjalnych, które niby pochodzą z pieniędzy od rządu, a nie od ludzi, którzy pracują.
Dzięki działaniom tego rządu, moje dochody regularnie spadają, aby w 2023 roku osiągnąć poziom, w którym dołączę do grona obywateli zarabiających najniższą krajową. Z człowieka, który nie zarabiał źle, zrobili ze mnie robola, który dostanie najniższą krajową.
Nie neguję potrzeby wspierania rodzin przez państwo, ale nie mogę zrozumieć, dlaczego premiuje się wszystkich bez wyjątku?
Chodzisz do pracy, przynosisz zysk do budżetu, jak najbardziej masz wsparcie od państwa, nie chodzisz do pracy - bo się nie opłaca, to dlaczego masz otrzymywać to wsparcie w takiej samej wysokości jak Ci, którzy pracują?
14:03, 14.12.2022

Odpowiedzi:1
Odpowiedz

racjonalnieracjonalnie

0 0

Nikt nie powinien otrzymywać żadnego wsparcia od Państwa bo państwo nie jest od tego zeby ludzi wspierać tylko drogi budować i infrastrukturę miejską. Państwo powinno ludziom nie utrudniać i już by było bardzo zacnie ale to jest europejski problem bo wszędzie w tej wspólnocie, a byłem w 6 krajach jest tak samo, ze Panstwo jest jak pan lenny i musisz sie o wszystko pytac, tlumaczyc, starac bo inaczej dostaniesz kopa w d.. 13:20, 16.12.2022


REKLAMA
0%