Zamknij

Ziemniaki z poprzedniego dnia: 3 pomysły na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków

08:44, 24.06.2022 mat.partnera Aktualizacja: 08:48, 24.06.2022

Ziemniaki to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu w Polsce. W obliczu rosnących cen żywności z trwogą spoglądamy na ceny warzyw tj. ziemniaki, ogórki czy pomidory. Popularny trend zero waste nabrał na znaczeniu nie tylko ze względów ekologicznych, ale i ekonomicznych. Jak ugotować ziemniaki, aby móc wykorzystać je następnego dnia na ciekawe danie z ziemniaków? W artykule znajdziemy 3 pomysły na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków – dla każdego coś dobrego!

1. Szybkie danie z ugotowanych ziemniaków numer 1 – kopytka

Kopytka to danie z ugotowanych ziemniaków, na które nie potrzebujemy tak dużo czasu jak np. na ulubione niemal przez wszystkich ruskie pierogi. Do ich zrobienia nie są konieczne świeżo gotowane ziemniaki. Świetnie sprawdzają się tutaj ziemniaki z dnia poprzedniego. Jeśli więc w sklepie jest akurat promocja na ziemniaki, bez obaw możemy kupić oraz ugotować nieco więcej ziemniaków niż zazwyczaj. Jeśli szukasz promocji na ziemniaki, znajdziesz je tutaj: https://www.gazetkowo.pl/promocje/ziemniaki

Ugotowane ziemniaki (również tłuczone) możemy wykorzystać kolejnego dnia do zrobienia kopytek. Wystarczy dodać jajko, odrobinę mąki oraz sól, by powstały przepyszne kopytka. Z czym możemy je podać? Do kopytek świetnie nadaje się sos pieczarkowy lub gulasz. Niektórzy lubią jeść je na słodko np. z surówką z marchewki oraz jabłka. Kopytka możemy także podsmażyć na brązowo, dodać pokrojoną w drobną kostkę szynkę, starty żółty ser oraz posypać je szczypiorkiem – takie danie ze starych ziemniaków świetnie sprawdzi się dla najmłodszych.

2. Ziemniaki gotowane w całości – idealne do smażenia

Gotowanie ziemniaków to kwestia 20-30 minut. Jeśli zastanawiamy się, jak zaoszczędzić czas i szybko przygotować obiad, wykorzystanie starych ziemniaków z poprzedniego dnia jest świetnym rozwiązaniem. Ziemniaki gotowane w całości np. na parze (smakują o wiele lepiej niż ziemniaki gotowane w wodzie) dają nam duże pole do popisu.

Niemcy (niezwykle oszczędny naród, aczkolwiek bogaty) bardzo często wykorzystują je do zrobienia tzw. BratkartoffelSą to smażone ziemniaki. Wystarczy pokroić je w plastry i usmażyć na oleju na rumiany kolor – doprawiając solą oraz czerwoną, słodką papryką. Możemy dodać do nich również odrobinę cebuli oraz boczku. Ziemniaki z poprzedniego dnia w takim wydaniu będą smakowały zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Jest to danie smażone, które świetnie sprawdzi się w zimie. Jednak smażone ziemniaki z odpowiednimi dodatkami tj. jajko sadzone oraz szpinak to także ciekawy pomysł na obiad w gorące, letnie dni, gdy nie mamy ochoty spędzać w kuchni zbyt dużo czasu. 

3. Przepyszna sałatka z ziemniaków z poprzedniego dnia – klasyczna sałatka warzywna lub sałatka ze śledziem

Co jeszcze można zrobić z ziemniaków z poprzedniego dnia? Fani zero waste w poniedziałki robią tradycyjną sałatkę warzywną. Wykorzystują do tego stare ziemniaki z obiadu oraz warzywa z rosołu. Wystarczy ugotować kilka jajek, wszystkie składniki pokroić, dodać majonez i przyprawić, aby powstała świetna sałatka warzywna do pracy lub na kolację.

Osoby lubiące czerwone buraczki, które są bardzo zdrowe oraz dostępne przez cały rok po przystępnej cenie, z pewnością zainteresuje sałatka ze składników, z których robiona jest tradycyjna szuba. Jest to sałatka warstwowa, w skład której wchodzą:

  • ziemniaki;
  • czerwone buraczki;
  • jajka;
  • śledzie;
  • majonez.

Jeśli zostały nam ziemniaki z obiadu i chcemy je wykorzystać na ciekawe danie z ziemniaków, sałatka z ziemniakami, czerwonymi buraczkami, jajkiem oraz śledziem będzie świetnym pomysłem. Nie musimy układać jej warstwowo. Wystarczy pokroić oraz wymieszać wszystkie składniki dodając odrobinę majonezu oraz przypraw tj. sól oraz czarny pieprz, by powstała przepyszna sałatka ze śledziami oraz ziemniakami z obiadu.

Dania z ziemniaków z poprzedniego dnia są smaczne oraz szybkie w przygotowaniu. Większość z nas uwielbia ziemniaki. Wbrew pozorom, jeśli odpowiednio je połączymy, wcale nie są aż tak tuczące. W obecnych czasach wiele osób dotknęła alergia na gluten. Ziemniak może okazać się świetnym rozwiązaniem – nie tylko do obiadu.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%