Zamknij
REKLAMA

Bezpieczeństwo żywności w trakcie transportu - wyzwania dla producenta

14.53, 13.09.2022 materiał partnera

Ochrona żywności to kwestia poruszana przez wiele dokumentów prawnych. Nic w tym dziwnego – o zanieczyszczenie lub zniszczenie żywności nietrudno, a konsekwencje tego mogą być bardzo poważne. Należy podkreślić, że żywność powinna być chroniona nieustannie, zarówno podczas wytwarzania końcowych produktów spożywczych, jak i na etapie transportu, późniejszego magazynowania i na końcu przechowywania w sklepie. Jak to wygląda podczas transportu? Jakie są zagrożenia i jak się przed nimi chronić?

Wpływ środowiska – zagrożenia podczas transportu

Do transportu żywności wykorzystuje się głównie opakowania z materiałów przepuszczalnych, takich jak folia polipropylenowa. Producent wykorzystujący folię tego typu daje gwarancję nieprzepuszczalności zarówno dla drobnoustrojów, jak i zagrożeń chemicznych. Mowa tutaj o rozmaitych substancjach chemicznych. Ponadto folia polipropylenowa chroni też przed zagrożeniem zniszczenia żywności przez insekty.

Warto mieć na uwadze, że w przypadku opakowań, w tym wspomnianej folii polipropylenowej, producent powinien przewidzieć również zagrożenia ze strony człowieka. Po pierwsze jednym z najczęstszych źródeł zanieczyszczeń w żywności są pracownicy fabryk, magazynów i inni biorący udział w procesie logistycznym, dotyczącym produktów spożywczych. Przenoszą oni zanieczyszczenia na rękach lub ubraniach. Opakowanie powinno chronić przed każdym tego typu zabrudzeniem. To jednak nie jedyny sposób, w jaki folia, pojemnik plastikowy czy dowolne inne opakowanie chroni żywność przed człowiekiem. W pewnym stopniu zapobiega również zniszczeniu poprzez przerwanie czy uderzenie w towar.

Niewątpliwie ostatni wymieniony aspekt jest bardzo ważny. Podczas transportu w wielu sytuacjach może dojść do upuszczenia produktu czy też uderzenia nim o coś. W przypadku niektórych produktów żywnościowych ważna jest ich ochrona przed takimi zdarzeniami. Natomiast nawet jeśli uszkodzenie mechaniczne nie jest bezpośrednim zagrożeniem dla produktu, stanowi dla niego zagrożenie pośrednie. Niskiej jakości opakowanie może bowiem ulec uszkodzeniu, przez co produkt zostanie narażony na szereg zagrożeń.

Folia polipropylenowa – producent dbający o jakość

Wobec produktów żywnościowych oraz opakowań do żywności obowiązują restrykcyjne normy prawne. Nie oznacza to jednak, że każdy producent w równym stopniu dba o ich przestrzeganie. W przypadku folii polipropylenowej producentem powinna być firma z nieposzlakowaną opinia. Tylko wtedy można być pewnym, że troszczy się ona o jakość produktu, przez co zawartość opakowania będzie bezpieczna podczas transportu.

Warto też zwrócić uwagę na różnorodność tworzyw sztucznych, wykorzystywanych do produkcji opakowań. Lista tworzyw dopuszczonych do kontaktu z żywnością jest ograniczona. Aby mieć pewność, że w produkcji wykorzystano jedynie produkty z listy, trzeba skorzystać z usług firmy, która budzi zaufanie, a jej uczciwość i rzetelność są potwierdzone przez licznych, zadowolonych klientów.

Pojemniki do lodów znajdziesz na: https://stark.pl/branze-cat/lody/

(materiał partnera)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%