Zamknij

Przemysłowy ekspres do kawy – czego nie może w nim zabraknąć?

08:52, 24.05.2022 mat.partnera Aktualizacja: 09:27, 24.05.2022

Przemysłowy ekspres do kawy to urządzenie dedykowane wszystkim miejscom, w których przygotowuje się nawet 6000 kaw miesięcznie! Popularnym kawiarniom i restauracjom, korporacyjnym biurom, stacjom benzynowym na istotnych szlakach komunikacyjnych, firmom cateringowym obsługującym duże wydarzenia.

Szukasz takiego ekspresu? W takim razie czytaj dalej dowiedz się, czego nie może w nim zabraknąć. Poznasz też konkretne przykłady takich ekspresów.

Podsumowanie

  • Przemysłowy ekspres do kawy to urządzenie do profesjonalnego i intensywnego użytkowania. Może przyrządzić nawet kilka tysięcy kaw miesięcznie! Pod warunkiem, że wybierzesz wydajny, solidnie wykonany model o przemyślanej funkcjonalności.
  • Duża wydajność i funkcje służące zwiększeniu szybkości działania ekspresu – na to powinieneś zwrócić uwagę w pierwszej kolejności. Na co jeszcze? Przeczytaj artykuł i sprawdź!
  • Przemysłowe ekspresy do kawy znajdziesz zarówno w ofercie Tchibo, Jura, jak i Saeco.

Wydajność

Wydajność ekspresu do kawy wyrażana jest za pośrednictwem mocy danego urządzenia. Czasami w opisach produktów możesz spotkać się z wydajnością określaną liczbą kaw, jakie konkretny model może przyrządzić w ciągu doby. Przemysłowe ekspresy do kawy powinny charakteryzować się mocą na poziomie co najmniej 1900 W, a liczba kaw, jakie urządzenie jest w stanie przygotować nie może być mniejsza niż 70 porcji dziennie.

Szybkość działania

Ekspres o dużej mocy szybko serwuje potrzebną kawę. W przemysłowych ekspresach warto jednak szukać jeszcze innych elementów, które poprawiają prędkość działania. To m.in. dodatkowe funkcje zwiększonej szybkości serwowania kaw (jak np. High-Speed Cappuccino w ekspresie Saeco Aulika TOP EVO), opcja przygotowywania dwóch napojów jednocześnie dzięki podwójnemu dozownikowi i intuicyjny w obsłudze panel, w którym wystarczy wcisnąć dosłownie kilka przycisków, by urządzenie zaczęło parzyć wybrany rodzaj kawy.

Cicha praca

Przemysłowy ekspres do kawy pracuje przez większość dnia. Niezależnie od tego, w którym miejscu stanie, warto, by charakteryzował się cichą pracą i nie zakłócał spokoju innych – gości, klientów, pozostałych członków zespołu.

Duże pojemniki na wodę i kawę

W przemysłowych ekspresach do kawy mile widziany jest pojemnik na wodę o pojemności minimum 3l i zbiornik na kawę, w którym zmieści się co najmniej 500 g ziaren. Dzięki temu urządzenie przygotuje wiele napojów za jednym zapełnieniem zbiorników.

Duży wybór kaw

Im więcej osób ma obsłużyć dany ekspres, tym więcej kaw powinien oferować. Przy dużej liczbie osób zainteresowanych korzystaniem z urządzenia rośnie bowiem ryzyko, że znajdą się w grupie zarówno zwolennicy esencjonalnego espresso, jak i kaw mlecznych, czy nawet deserowych. I dobrze, żeby ekspres odpowiadał na te potrzeby. Dlatego w przemysłowym modelu szukaj przede wszystkim wbudowanego młynka (on umożliwi mielenie ziaren na bieżąco i stworzenie dobrej jakości bazy pod różne warianty kaw) i spieniacza (niezbędnego do przygotowania mlecznych napojów).

System automatycznego czyszczenia

W każdym ekspresie do kawy mile widziana jest funkcja automatycznego odkamieniania, płukania i czyszczenia, ale w przemysłowym to jeszcze ważniejsze. Intensywnie użytkowane urządzenie będzie bowiem szybciej się brudzić i model, który można wyczyścić za jednym kliknięciem okaże się na wagę złota. Zaoszczędzi Twój czas i energię. Zyskasz także pewność, że ekspres cały czas przygotowuje tak samo dobre kawy (zanieczyszczenie urządzenia może bowiem pogorszyć jakość napojów). 

Przykłady przemysłowych ekspresów do kawy, na które warto zwrócić uwagę

  • Tchibo Coffea Professional Topping,
  • Tchibo Coffea Delight Topping,
  • Tchibo Coffea Professional Plus Topping,
  • Jura WE8,
  • Saeco Aulika TOP EVO,
  • Saeco Phedra Evo Espresso.

 

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%