Przemysłowy ekspres do kawy to urządzenie dedykowane wszystkim miejscom, w których przygotowuje się nawet 6000 kaw miesięcznie! Popularnym kawiarniom i restauracjom, korporacyjnym biurom, stacjom benzynowym na istotnych szlakach komunikacyjnych, firmom cateringowym obsługującym duże wydarzenia.
Podsumowanie
Wydajność
Wydajność ekspresu do kawy wyrażana jest za pośrednictwem mocy danego urządzenia. Czasami w opisach produktów możesz spotkać się z wydajnością określaną liczbą kaw, jakie konkretny model może przyrządzić w ciągu doby. Przemysłowe ekspresy do kawy powinny charakteryzować się mocą na poziomie co najmniej 1900 W, a liczba kaw, jakie urządzenie jest w stanie przygotować nie może być mniejsza niż 70 porcji dziennie.
Szybkość działania
Ekspres o dużej mocy szybko serwuje potrzebną kawę. W przemysłowych ekspresach warto jednak szukać jeszcze innych elementów, które poprawiają prędkość działania. To m.in. dodatkowe funkcje zwiększonej szybkości serwowania kaw (jak np. High-Speed Cappuccino w ekspresie Saeco Aulika TOP EVO), opcja przygotowywania dwóch napojów jednocześnie dzięki podwójnemu dozownikowi i intuicyjny w obsłudze panel, w którym wystarczy wcisnąć dosłownie kilka przycisków, by urządzenie zaczęło parzyć wybrany rodzaj kawy.
Cicha praca
Przemysłowy ekspres do kawy pracuje przez większość dnia. Niezależnie od tego, w którym miejscu stanie, warto, by charakteryzował się cichą pracą i nie zakłócał spokoju innych – gości, klientów, pozostałych członków zespołu.
Duże pojemniki na wodę i kawę
W przemysłowych ekspresach do kawy mile widziany jest pojemnik na wodę o pojemności minimum 3l i zbiornik na kawę, w którym zmieści się co najmniej 500 g ziaren. Dzięki temu urządzenie przygotuje wiele napojów za jednym zapełnieniem zbiorników.
Duży wybór kaw
Im więcej osób ma obsłużyć dany ekspres, tym więcej kaw powinien oferować. Przy dużej liczbie osób zainteresowanych korzystaniem z urządzenia rośnie bowiem ryzyko, że znajdą się w grupie zarówno zwolennicy esencjonalnego espresso, jak i kaw mlecznych, czy nawet deserowych. I dobrze, żeby ekspres odpowiadał na te potrzeby. Dlatego w przemysłowym modelu szukaj przede wszystkim wbudowanego młynka (on umożliwi mielenie ziaren na bieżąco i stworzenie dobrej jakości bazy pod różne warianty kaw) i spieniacza (niezbędnego do przygotowania mlecznych napojów).
System automatycznego czyszczenia
W każdym ekspresie do kawy mile widziana jest funkcja automatycznego odkamieniania, płukania i czyszczenia, ale w przemysłowym to jeszcze ważniejsze. Intensywnie użytkowane urządzenie będzie bowiem szybciej się brudzić i model, który można wyczyścić za jednym kliknięciem okaże się na wagę złota. Zaoszczędzi Twój czas i energię. Zyskasz także pewność, że ekspres cały czas przygotowuje tak samo dobre kawy (zanieczyszczenie urządzenia może bowiem pogorszyć jakość napojów).
Przykłady przemysłowych ekspresów do kawy, na które warto zwrócić uwagę