Zamknij

Beta-karoten. Jakie ma znaczenie w naszej diecie?

08:16, 20.06.2022 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 08:16, 20.06.2022

Jakie znaczenie dla zdrowia ma beta-karoten? Jakie jest zapotrzebowanie naszego organizmu na ten składnik? Słyszymy o nim dość często, ale nie w pełni zdajemy sprawę ze znaczenia. Tymczasem prowitamina A jest bardzo istotna dla wspierania odporności. Posiada też korzystny wpływ na cerę. Dzięki niej łatwiej pozbyć się trądziku i przeciwdziałać powstawaniu zmarszczek.

Dlaczego beta-karoten jest ważny w diecie? Odporność, zdrowie skóry i walka z jej starzeniem to tylko najważniejsze z tych kwestii, w których może pomóc. Inaczej nazywany jest prowitaminą A. Bywa obecny w wielu owocach i warzywach. Można go znaleźć w marchwi, suszonych morelach, ale też dyni lub cykorii. Co jeszcze warto wiedzieć o beta-karotenie?

Beta-karoten: najważniejsze informacje

Czym właściwie jest beta-karoten i co przede wszystkim należy o nim wiedzieć? Należy do karotenoidów, czyli grupy związków chemicznych odznaczających się właściwościami antyoksydacyjnymi. Jest najbardziej aktywnym spośród nich. Inaczej nazywany jest prowitaminą A, bo przekształca się w organizmie na witaminę A w takich ilościach, jakie akurat potrzebne są ludzkiemu organizmowi. Beta-karoten jest popularny w niektórych warzywach i owocach. Ma duże znaczenie w medycynie. 

Na co pomaga beta-karoten?

Dlaczego beta-karoten jest tak powszechnie wykorzystywany w medycynie? Posiada bardzo wiele korzystnych oddziaływań na ludzki organizm. Jako jeden z karotenoidów zapobiega trądzikowi, starzeniu się cery i korzystnie wpływa na odporność organizmu (np. chroni drogi oddechowe przed infekcjami). Poza tym prowitamina A dobrze oddziałuje na wzrost i wzrok. Dodatkowo zapobiega miażdżycy i przede wszystkim wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Chodzi zwłaszcza o profilaktykę czerniaka, raka jelita grubego, prostaty i płuc. 

Zwraca się uwagę również na to, że beta-karoten chroni układ moczowy, bo zapobiega tworzeniu się w nim kamieni i złogów piasku. Zapobiega także rozedmie płuc i zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.

Gdzie znaleźć beta-karoten?

W których produktach można znaleźć duże ilości beta-karotenu? Warto tu zauważyć jedną bardzo ważną kwestię: dużo prowitaminy A zawierają produkty takie, jak koncentrat pomidorowy, szczaw, jarmuż, szczypiorek lub natka pietruszki, ale ich obecność w diecie bywa z reguły znikoma. Warto więc zwrócić się ku takim produktom, które jedzone są przez nas w większych ilościach i także mają bogactwo beta-karotenu.

Chodzi tu zwłaszcza o:

  • szpinak;
  • czerwoną paprykę;
  • pomidory;
  • marchew;
  • mango;
  • papaja;
  • dynię;
  • cykorię;
  • melon;
  • morele;
  • sałatę;
  • szparagi;
  • pory;
  • brokuły.

Jako warzywa o nieco mniejszej zawartości prowitaminy A wymienia się najczęściej groszek zielony, fasolkę szparagową i brukselkę. Trzeba jednak pamiętać, że tego cennego składnika możemy sobie dostarczyć poprzez spożycie produktów przetworzonych. Chodzi zwłaszcza o soki: marchwiowy, wielowarzywny i pomidorowy. Podobnie cenne bywają suszone owoce, gdzie pierwsze miejsce zdecydowanie zajmują morele. Oczywiście bardzo cenna bywa także suplementacja diety odpowiednimi preparatami. 

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%