Zamknij

VII Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego

10:09, 22.05.2013
Skomentuj

Marszałek województwa pomorskiego Mieczysław Struk zaprasza do udziału w dorocznym święcie producentów tradycyjnej żywności z Pomorskiego. W Gdańsku-Oliwie, na terenach przylegających do katedry Oliwskiej, 26 maja 2013 r. (niedziela) w godz. 9-17 blisko 40 wystawców będzie prezentować bogactwo kulinarne naszego regionu.

Święto Produktu Tradycyjnego to znakomita okazja do spróbowania specjałów z listy produktów tradycyjnych, prowadzonej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, na której wytwórcy z Pomorskiego zarejestrowali aż 136 dań i lokalnych wyrobów spożywczych.

Daje to naszemu regionowi pierwsze miejsce w Polsce. Na oliwskim jarmarku pojawi się m.in. Piwo Pomorskie, wpisane na listę w marcu tego roku, produkowane w beczkach przez Pomorski Browar Tradycyjny ? browar kontraktowy Browaru Gościszewo. Od połowy maja wyrób jest także butelkowany. Piwo jest warzone dwa miesiące, zgodnie z recepturą stosowaną w browarach pomorskich już 50 lat temu.

W uliczce Biskupa Edmunda Nowickiego prowadzącej z parku do katedry staną kramy i stoiska stowarzyszeń, spółdzielni i kół gospodyń wiejskich. Będzie można poznać smaki ściśle związane z regionem (m.in. śledź pomorski solony, wieprzowina w słoikach z Żuław, zylc, czyli galaretka z nóżek, oraz borówka z gruszką po pomorsku i żurawina po mermecku).

Rolnicy z Kaszub, Kociewia, Żuław i Powiśla przywiozą specjały swojskiej roboty: pierogi, chleb, masło, twaróg czy smalec. Nie zabraknie też słodkich smakołyków: musu z truskawki kaszubskiej (chronionej znakiem unijnym Chronione Oznaczenie Geograficzne), kaszubskiego sernika z ziemniakami, rogalików z wiśniami czy kaszubskiego kucha marchewnego, nazywanego przez Kaszubów biednym ciastem.

Jarmark to także okazja do poznania leczniczych właściwości darów pól i łąk, takich jak syrop z mniszka lekarskiego i sok z kwiatu czarnego bzu. Do wyboru będzie też wiele rodzajów miodu prosto z pomorskich barci.

Swoją obecność zapowiadają także producenci zrzeszeni w Pomorskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, którzy przywiozą swojskie wędliny, pachnące chleby wiejskie, sery kozie i krowie przygotowane według wieloletnich tradycyjnych metod i receptur.

Tradycyjnie już, VII Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego rozpocznie się mszą świętą pod przewodnictwem ks. prałata Zbigniewa Zielińskiego w intencji wszystkich ludzi zajmujących się rolnictwem i produkcją żywności. Nabożeństwo zacznie się o godz. 10.

Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego jest organizowane w ramach Planu działania Sekretariatu Regionalnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich dla Województwa Pomorskiego na lata 2012-2013. Wykonawcą imprezy jest Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Przedsięwzięcie jest współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach III Schematu Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.

(UMWP)

(nadesłane)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(1)

SmakoszSmakosz

0 0

Ciekawe, czy swój Produkt Tradycyjny zaprezentują zakłady
Polmos ze Starogardu Gdańskiego. On jest b. tradycyjny bowiem
już kilka wieków istnieje i różne burze ustrojowe przeżył.

Oj, by się działo!!

14:12, 24.05.2013
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%