Znana restauratorka Magda Gessler przeprowadziła kolejną kuchenną rewolucję na Kaszubach - tym razem w Egiertowie w Karczmie Jurand, która została przemianowana na Przystanek Łosoś. Dziś na antenie TVN można było zobaczyć jak do tego doszło.
Były łzy, trudne rozmowy i sporo emocji. Ale rewolucja w karczmie w Egiertowie (gm. Somonino) się udała.
- Prawdziwe Kaszuby to tu, ryby od Sasa do Lasa - powiedziała Magda Gessler, chwaląc pracę zespołu Karczmy Jurand, której nazwa została zmieniona na Przystanek Łosoś.
Podczas kuchennej rewolucji w egiertowskiej karczmie Magda Gessler postanowiła oddać "władzę" w kuchni zespołowi restauracji. Postawiła też na charakterystyczne dla Kaszub przystawki i dania z ryb. Dlatego motywem przewodnim karczmy stał się łosoś.
Więcej na temat rewolucji w Egiertowie znajdziecie na "kuchennerewolucje.tvn.pl":http://kuchennerewolucje.tvn.pl/.
0 0
Pfff, było Stasia zatrudnić.....
0 1
Wypracowane przez lata technologie żywienia i zwyczaje naszej polskiej kuchni potrzebują promocji jednej osoby w osobie Magdy G.
...czy nasi gastronomicy potrzebują promocji?...co z nasza polską kuchnią?....może zupełnie niezdrowa , ale niekomercyjna!!!!
0 1
....tak na marginesie....nie mieszajmy cukrów z białkami pochodzenia zwierzęcego , w efekcie czego nie będziemy jako społeczność , terndów komercyjnej gastronomii i medycyny, ofiarami!
0 0
Ale fajne kelnerki;D Jedna lepsza od drugiej;)
0 1
@ do powyżej!
...gastronomików i promotorów kaszubskiej kuchni na Kaszubach nie brak brak?????????????? ....obecność pani M. G. i promocja Jej kuchni na Kaszubach to kulturowy i nieobyczajny niesmak!
....innych może to novum rajcować, ale ta społeczność ma prawo ofertę takową przeanalizować i dokonać wyboru!
.. komercyjne kulinarne promocje , dalekie są od ideii zdrowego
żywienia.!!!!
Na czym polega program ochrony zdrowia naszej społeczności skoro służby uprawnione do ochrony naszego zdrowia [urzędnicy i im
podobni] decydują o toku i terminie naszego leczeni a choroba posuwa się naprzód [ bo terminy badań]
0 1
Podsumowując
Nie należy łączyć cukrów z białkami!!!![ w temacie odżywiania]
...jesteś tym co jesz!...w sensie materialnym!....a w sensie duchowym musisz mieć swoje EGO!!!!!....czyli charakter,a co z tym idzie, bądż sobą!
0 1
Zacząłem dostrzegać zalety bycia biednym, nie stać mnie na konsumpcję restauracyjnego szajsu.
0 0
Jak tylko widzę przypadkiem Magdę G. na ekranie zmieniam program.Ona sie promuje,a biedni restauratorzy dla zdobycia klienteli i rozgłosu,zrobią wszystko na potrzeby tego durnego programu.Magda M.,taka kluseczka,jest reklamą niezdrowej żywności.Utyta jakaś,napompowana.Dietetyk i doradca smacznych i zdrowych potraw powinien wyglądać nienagannie.Ona z tą kupą włosów mieszająca w garach! Gdzie jesr SANEPID?
0 0
chodziło oczywiści o Magdę G.
0 0
Brak elementarnych zasad przestrzegania higieny podczas przyzadzania posilkow.Czy tego nie widza sluzby odpowiedzialne za taki stan rzeczy?Co ta kobieta robi z ta kupa kudlow na glowie przy garach?Dlaczego smakuje potrawy bezposrednio z gara?Obrzydliwe.
0 0
Dla tego szerokim łukiem omijam wszystko co miało styczność z ta Panią G.
Jak to w któryś odcinku powiedziała gościa z jakiejś knajpy który poszedł po mięso mielone " ....co ty mi tu przynosisz ?! mięso które kosztuje pewnie 5zl za pół kilograma ?!?! Takie coś tylko psy jedzą....."
a teraz zobaczcie jakimi psami dla niej jesteście robiąc np zakupy w biedronce....
0 0
no fakt.dobrze piszesz.za 5 zł za pół kg.można kupić fajne,smaczme,świeże mielone:-) a ta kudłata niech sobie cielęcinke wpie....to może schudnie:-)
0 0
TerazŻydowica będzie nauczać w zPolsce.
0 0
Jej tatuś chrumkający też jest dobry.
Trzepią kasę ,kosztem innych, aż obrzydliwie.
0 0
"od Sasa do Lasa" - ta pani chyba nie zna genezy tego powiedzenia i nie wie co oznacza.
Zgadzam się z większością komentarzy powyżej - marną reklamę robi Magda Gessler zarówno swoim grubiańskim zachowaniem, jak i rozpuszczonymi włosami przy garach, potrząsaniem bransoletami i siorbaniem wprost z kotła. W Indiach nikt by już nie tknął takiej potrawy...
I sama zmiana nazwy - może "Jurand" nie był zbyt związany z Kaszubami, ale przyzwyczailiśmy się do tej nazwy. "Przystanek Łosoś" i oferta rybna... Całkiem niedaleko jest "Rybaczówka" o utrwalonej już renomie, gdzie smakowite dania rybne serwują od początku jej istnienia. W "Jurandzie" warto by było skosztować coś z mięs, jak już tradycyjnie kaszubskich, to chociażby z gęsiny... Nie przyłożyła się pani Gessler do tematu, poszła na "krzykliwą" łatwiznę. Ja tę knajpę sobie odpuszczę, podobnie jak "Schabowy Raz".
0 0
zazdrość ? trzeba umieć rozpychać się łokciami
0 0
nie dziwi mnie fakt ,że gospodarze szukają ratunku
Dziwi mnie to ,że dopiero teraz ,
Byłem tam na samym początku po otwarciu .
Wystarczyło mi ,żeby omijać ją z daleka ,
Było najprościej w świecie nie smacznie .
Gospodarzu , stara prawda brzmi tak
smakuj , co podajesz , a będziesz miał gości
Pozdrawiam
Bywalec ŻARŁOK
0 0
ta karczma powinna się teraz nazywać Tłuste Klaty w Zupie.
0 0
Widzę komentarze osób myślących i to jest postęp w naszych głowach. Ta roztrzepana Pani nad garnkami to naprawdę antyreklama.
NO i pytanie do starych Kaszubów:
Czy łosoś to naprawdę kaszubska ryba i tradycja?? Bo ja ilekroć jestem w "terenie" to słyszę o siei lub sielawie i nie ukrywam ze to naprawdę kaszubski delikates. A norweskie hodowlane/jak nasze kurczaki w mega tempie/ łososie odpuszczam sobie całkowicie. Tak samo bogaty w kwasy omega 3 jest zwykły śledż naturalnie żyjący i łowiony.
1 0
Pani Magda powinna jeszcze zaocznie dostać doktorat z psychologii :) Jest w tym świetna !!! Rozgryza ludzi i problemy bezbłędnie:)
0 0
I na podsumowanie twierdzę że dobrego kucharza nie zastąpi Pani Gesler. Najlepszym tego przykładem jest Krzewi Róg w Garczynie. Smacznie zdrowo i elegancko i nie potrzeba wizyty i teatru Pani Magdy.
0 0
Krzywy Róg jest w Garczu a nie Garczynie !!!!!
0 0
Ktoś kto zamieszcza te informacje ,niech trochę uważa co tam pisze -i to na pierwszej stronie przecież =JURAND= ,a nie jak napisałeś -JURAD.I TU nie można mówić -oj tam-.
0 0
Po pierwsze w Garczu, a nie w Garczynie (?). A skąd w ogóle porównanie do tej restauracji? Kto powiedział, że dobre restauracje to tylko te, które odwiedziła Pani Magda? W powiecie jest zdecydowanie więcej miejsc, gdzie można smacznie zjeść.
Po drugie - ona nie kładła żadnego nacisku na to, że ta restauracja ma być kaszubska. Tylko z tego faktu trochę wystrój zmieniła (swoją drogą po tych kilku miesiącach właściciele i tak go już zdjęli ) i kilka potraw. Większy nacisk był na to, że ma to być restauracja z rybami, stąd nazwa.
A Pani Magdzie nie ujmujmy, bo gotować potrafi i się na tym zna. Prawdą jest oczywiście, że liczba klientów wzrasta głównie ze względu przez samo jej nazwisko i telewizję, ale nie zmienia to faktu, że potrafi ona poprawić smak dań i klimat w kuchni.
0 0
Byłam w Łososiu w sierpniu (już po rewolucji) było mega pyyyycha!
Pyszna zupa rybna z chrzanem, pierogi z łososiem mega napchane (dziw, że się nie otworzyły podczas gotowania), bardzo smaczny łosoś i pstrąg w galarecie, rybka po grecku palce lizać... cóż... to fakt ja ryby kocham! Więc to mój przystanek, ktoś kto ryb nie lubi, niechaj przystaje gdzie indziej.
A mimo, ze nie oglądam TVN ten odcinek obejrzalam - był świetny!
1 0
Może by tak Magdę gesler zaprosić do U.G Somonino na rewolucje?t
0 0
Pani Henryce Antczak życzymy dużo zdrowia !!!
0 0
Wszystkim tak lizesz rowy?
0 0
WALIM TAM Z RODZINA W WEEKEND NAPEWNO :))
0 0
Tu chociaż podali prawidłowa nazwę,bo na Kartuzach Info piszą,że to Przystanek Pod Łososiem jest:)
0 0
A ja w Krzywym Rogu kilka razy nadziałem się na minę,raz bulwy zimne innym razem śmierdząca karkówka itp.Moi znajomi też trafili na takie małe niewypały.Ta rewolucja w Jurandzie to spół roku temu była więc to żadna nowina,ktoś tu nie jest na bieżąco.Dobrze że wystrój wnętrza przywrócili z przed rewolucji-bo te stoliki były do bani.
0 0
ta gessler niech najlepiej się za duzo nie wpowiada odnosnie gotowania bo sama nie pjęcia odnosnie tego fahu.tylko głupa pali ze ma pojęcie odnosnie gotowania a w rzczywistosci nie ma pojecia!
0 0
a jak zrobic bezy cukier do białka poch zwierzęcego słabe pojecie ma pani o gastronomi trzeba do pani wyslac Geslerowa puki złe nawyki są i wszyscy żyją
0 0
Pani Magda jest cała sztuczna, peruka, naprawdę jest prawie łyska.
0 0
To podobnie ja ty,tez nie masz pojecia o czym piszesz ale piszesz i "glupa"palisz,ze masz pojecie o czym piszesz.Widzisz nie jestes sam.
0 0
"a jak zrobic bezy cukier do białka poch zwierzęcego słabe pojecie ma pani o gastronomi trzeba do pani wyslac Geslerowa puki złe nawyki są i wszyscy żyją"
Czytam to i nie wierze wlasnym oczom,ze mozna byc tak tempym.
0 0
Groteska nie zna granic. Tam nie mam ochoty jeść. Przystanek to raczej dla hamburgozierców. Krucjata Pani MG na Kaszubach nie była ogólnie nikomu potrzebna. Ale to działa.
0 0
Nauczcie się w końcu poprawnej pisowni, błagam! Przecież tych waszych wpisów nie da się czytać, a niektórych nawet "rozszyfrować".
0 0
no to kudłata Gessler nad garami, ma kolejną kasę z dania od właściciela.
Smacznego.
0 0
a ja myślałam, że pisze się tępym
0 0
Najbardziej to mi się podobały kelnerki/ barmanki :D
0 0
Zamiast tyle gadać o Madzi!!!
Prośba do kartuskich restauratorów! !!
Zaproscie Magdę!!!
Bo w Kartuzach sama padlina jest a nie restauracje! !!
Rondo, pod Orłem, złota jesień, Kaszubska DNO DNOO DNOOO!!!
ZAMKNIJCIE TE PSEUDO KNAJPY!!!
BŁAGAM! !!!!!!!!!!!!!!!!
0 0
W wielu miejscach przydałby się ktoś od rewolucji ludzkich podłości, nienawiści i zazdrości. Najczęściej ryba psuje się od głowy, to szefostwo bywa trudne, zawistne i nieporadne. A już najbardziej wtedy kiedy w zespole znajdą się mądrzejsi od niego. Już łatwiej znieść buble własnej głupoty niż sukcesy sobie poddanych pracowników, no i won z talentami. Tak bywa na naszych pięknych Kaszubach z naszymi "korzennymi" dyrektorami.
0 0
to trza sie przeniesc do trójmiasta większy wybór-
0 0
Ja do żadnych restauracji już nie chodzę , trudno powiedzieć czy to norma czy ja mam pecha, ale - carppacio kompletnie niezjadliwe, pieczeń świetnie by się na podeszwę nadawała, a surówka ,niczym kot, miała już na moim talerzu chyba siódme życie, zrazy z kurkami kurki miały tylko w nazwie, i do dzisiaj nie mam pewności czy mięso było w panierce czy panierka była zagnieciona z odrobiną mięsa itd.,itd.. To były "traumatyczne" doznania kulinarne. Chociaż ma to swoją dobrą stronę, teraz obiadek gotuje w domu i jem świeżo , smacznie, zdrowo, taniej i ....bez "niespodzianek". i wcale nie mam wyrzutów sumienia, że nie wspieram restauratorów bo przecież oni też wyrzutów nie mieli , jak za moje własne pieniądze zaserwowali mi takie nazwijmy to na wyrost jedzenie.
Jednego tylko nie rozumiem, jak ludzie chcą mieć trwały i dobrze prosperujący biznes , jak tak o klientów nie dbają. Tak więc moje wycieczki po restauracjach są już przeszłością za co moje kubki smakowe są mi niewymownie wdzięczne.
0 0
prawda co piszesz byłem niedawno w kaszubskiej z cała rodziną,przykre ale z 12 osób nikt nie był zadowolony.
0 0
...a ja byłam w Kaszubskiej na weselu , gości było znacznie więcej , zadowoleni=WSZYSCY!
smacznego!
0 0
@ Antypromocja
Nic ująć nic dodać!
... kuchni obowiązuje odpowiedni ubiór i higiena....
Pozdrawiam!
0 0
...w kuchni ....
0 0
Pani Henryko,prosze nie podpowiadac jak powinien byc "skonstruowany"posilek.Radzi Pani i slusznie by nie mieszac cokrow z bialkami,ale pojawil sie problem tego rodzaju,ze Ktos powyzej skrytykowal delikatnie Pania,no bo jak mozna wyprodukowac beze bez cukru,a to przeciez nic innego jak bialka z cukrem.Szczerze mowiac bardzo mnie to rozbawilo i osobiscie uznaje to za dwcip roku.Serdecznie pozdrawiam.
0 0
od 1 październik do 31 grudzień, okres ochronny dla łososia.
wpiepszajcie zamrożone z gesslerką.
0 0
Jakie macie zdanie na temat sobotki w Reboszewie
0 0
Madzię powinno się najpierw nauczyć trochę kultury, poniżanie innych na antenie wychodzi jej świetnie. Zobaczymy tylko co będzie jak zakończą się procesy restauratorów.
0 0
...tego waszego prymitywnego bełkotu nie da się czytać, szczególne pozdrowienia dla tego troglodyty komentującego czyjąś "tEMpotę", wynocha z powrotem do podstawówki, a później się wypowiadać, bo aż skręca, jak się to czyta...
0 0
Prawem cytatu: "Musi się wiele zmienić, żeby wszystko zostało po staremu".
0 0
TA KUDŁATA POWINNA REWOLUCJE ROBIĆ NA UKRAINIE ,TAM PEWNIE NIE MA SANEPIDU.JEJ BLONDI KUDŁATE KLATY ŚNIĄ MI SIĘ PO NOCACH!!!w garach.!!!!!!!!
0 0
W Sobótce jedzenie jest wyśmienite,ale porcje są za duże.Polecam Sobótkę bardzo.
0 0
W Krzywym Rogu jest smacznie i dość tanio.Nie jest natomiast elegancko!To jest knajpa głównie dla robotników zjeżdżających z pracy do domu-dlatego porcje są jak dla wyrwidębów-fura kartofli i sałatek,duże porcje mięsa.Do elegancji,o której piszesz dużo im brakuje.Ale smacznie jest!
0 0
gdybym miała restaurację NIGDY bym nie zaprosiła do siebie Magdy Gessler!Bałabym się ,że po jej ,,występie" klienci zaczną omijać mój lokal wielkim łukiem.Nie mogę znieść tej kobiety i NIE JESTEM odosobniona w swoim poglądzie.Na dodatek ta pani jest podobno nieznośna,chciwa i wulgarna.Prawda to?
0 0
Do tego /tej piszącej do mnie!
Mnie też bardzo rozbawiło to , że przy temacie dot. restauracji piszesz o produktach branży cukierniczej .
...do wyrobu produktów o których piszesz używasz pewnie sacharozy zapominając o istnieniu cukrów dobrych i złych [łatwo i trudno przyswajalnych przez organizm]
Węglowodany w organizmie spełniają wiele funkcji, z których za najważniejsze odpowiadają cukry proste, gdyż są one nośnikiem łatwo
przyswajalnej energii.
Czy wiesz , kiedy jedzenie jest trucizną , a kiedy żywnością??????
Warto wiedzieć!
...na przykład trucizną, wtedy kiedy białka i cukry zalegają w przewodzie pokarmowym jako mieszanka długostrawialna.
...co do tych bezów!...Twój wybór
... jakby tego było mało,słodką toksyczną truciznę Aspartam-E 951 mamy powszechnie dostępną , w gumach do żucia, w napojach dietetycznych, w napojach izotonicznych, keczupach , marynatach i.........!
Ja osobiście w przeciwieństwie do Twojego twierdzenia [dowcip roku] , mam odmienne zdanie"brak zdrowia, to towar w obrocie"!
Pozdrawiam!
0 0
Z tym aspartamem to pani Henia ma rację. Jak tylko widzę na etykiecie aspartam albo E-951 to nawet jakby za darmo dawali to nie wezmę. Ale torcik bezowy domowej roboty to, nie powiem, skubnąć lubię:) Wszystkiego dobrego Pani Heniu!
0 0
@hmm
...to i ja skubnę sobie co nieco, chodzi o to , aby zły system żywieniowy nie stał się powszechną normą.
...najbardziej narażone są nasze dzieci, niestety!
Wszystkiego dobrego, chleba i pokarmu bogatego, jedzenia żywnością zwanego,
Powietrza świeżego, ruchu wszelkiego dla kondycji i zdrowia naszego.
Pozdrawiam!
0 0
Ta Antczak to chyba nie ma co robić ,cały czas wypisuje te głupoty ,a przecież na siłę chce być burmistrzem .Oj nie wybierajcie tej kobiety,bo ona nie będzie miała czasu zajmować się odpowiednimi sprawami ,tylko cały dzień przesiedzi na necie i będzie wścipsko odpowiadała na komentarze-tylko tyle że już na różowym tle.
0 0
.Nie dziw się, tak to już tym staruszkom robi.
0 0
Ty Antczak masz coś nie tak ,z tego wynika że dorośli mogą żreć byle co,tylko nie DZIECI.Stary to może już sobie wnętrzności niszczyć-tak?
0 0
Mądremu Wystarczy!
...a ty jedz co chcesz!
0 0
Otóż to, mądremu wystarczy- a jak już pani zostanie burmistrzem to niech się pani nie zamknie w swoim gabinecie , tylko dalej będzie blisko ludzi. Powodzenia!
0 0
Ja chciałem zapytać-czy ktoś wie co się wyrabia w Barze Bistro w Żukowie??? Tam to kiedyś można było smaczne-tanie obiady jeść,a teraz ostatnio to jakaś tragedia.......ciągle jakieś nowe (niesprawdzone) "wynalazki" to jakaś tragedia!!!!!!!Ludzie-Bistro to był mój ulubiony lokal jeszcze w maju,a teraz to jest jakaś masakra.......Zupy coraz gorsze a pomidorowa tam była najlepsza-teraz to tragedia-ja tam więcej nie pójde,Co się dzieje z tymi niedawno dobrymi restauracjami i barami ???
0 0
Bylam w lipcu i tam jadlam jedzono pyszne a porcje nie do przejedzenia.Bravo!!!
0 0
rewolucja to przydałaby się w Egiertowie w szkole a nie w knajpie
0 0
Odpowiedź jest krótka: GMO
0 0
Tam się menagerka zmieniła i jakieś gówniane dania wprowadza ,wogóle ta baba to jest dopiero porażka.........z choinki się urwała chyba i tragiczne zmiany wprowadziła..żżżżżżżżżżżżżaaaaaaaaalllllllllllllll,a szkoda,bo było tam całkiem przyjemnie do wakacji :(:(
0 0
Jaką rewolucję masz na myśli?to ją zrobimy.
0 0
Dla mnie od lat najlepsze jedzenie jest w domu z własnej kuchni. Niekiedy odwiedzam świetną restaurację "U PRZYJACIÓŁ" pod Egiertowem ! Programów z tą kudłatą cwaną idiotką nie oglądam NIGDY !
0 0
Kaszubska w Kartuzach ma całkiem dobrą kuchnię - naprawdę może zaskoczyć wielu.
Natomiast "U przyjaciół" tak się
skomercjalizowało,że spokojnie niedzielnego obiadu nie da się zjeść
brakuje im tylko plastikowej zastawy, to dobrze oddałoby klimat tego miejsca.
0 0
Fakt - w życiu tak nie byłem zaskoczony.
0 0
a knajpe nawet po rewolucjach polecam omijac, żarcie beznadziejne, wlozyzli 1,5mln dolarow w knajpe a co piers z kury twarda to twarda jak kamień a o rybie nie wspomne :( tragedia
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu expresskaszubski.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz