Nasza czteroosobowa redakcja ponownie w Tłusty Czwartek zmierzyła się z pączkami: smakowaliśmy dziś wypieki z 10 lokalnych piekarni oraz jednego baru i jednej kawiarni. Tym razem testowaliśmy tradycyjne pączki z dżemem wieloowocowym lub różanym. Oceniliśmy ich smak i wygląd i wybraliśmy swoich faworytów, kierując się wyłącznie subiektywnymi doznaniami.
Dziś wszędzie królują pączki, nawet w naszej redakcji. Postanowiliśmy ponownie przeprowadzić expressowy test pączków - nasze palce lepią się od lukru, a w ustach wciąż mamy słodko-tłusty posmak. Czteroosobowa redakcja zmierzyła się z...13 pączkami z 10 piekarni z powiatu kartuskiego, a także z Bemol Cafe oraz Lary-Baru. Te ostatnie otrzymaliśmy w prezencie, o naszym teście ekipa Lary-Baru dowiedziała się z Facebooka i postanowili dostarczyć nam własne pączki.
Tak jak dwa lata temu braliśmy pod uwagę wygląd pączka, smak ciasta oraz smak nadzienia. Wszystko skrzętnie notowaliśmy, wymieniając się uwagami. Każdy z nas ma inne upodobania smakowe, niektórzy wcale nie przepadają za słodkościami, dlatego zjedzenie tylu pączków o tak różnych smakach (i jeszcze te kalorie!) było dla nas nie lada wyzwaniem. Ale z próby tej wyszliśmy zwycięsko - bo Tłusty Czwartek jest tylko raz w roku!
MESTWIN - pączek z nadzieniem różanym - 2,20 zł
Pączek z wyraźną jasną obwódką, z jednej strony nieco ciemniejszy. Polany dość mocno bardzo słodką glazurą. Ciasto po przekrojeniu jest dość zbite, zwarte, ale nie "gumowe". Kolor ciasta jasny. W smaku ciasta wyczuwalny tłuszcz, mocno też czuć lukier. Nadzienie bardzo jasne i rzadkie, mocno aromatyczne, trafiliśmy na pączek z małą ilością dżemu.
POTRYKUS BRODNICA GÓRNA - pączek z wiśnią - 2 zł
Pączek duży, okrągły, z dużą ilością płatków migdałowych na wierzchu i jasną wyraźną obwódką. Delikatny nieprzesłodzony lukier. Ciasto puszyste, lekkie, nie czuć oleju, nie przebija się też słodkość polewy. Płatki migdałowe świetnie pasują, są chrupiące, dobrze komponują się z całością. Wiśnia w środku lekko kwaskowa, smaczna.
JANCA - pączek wieloowocowy - 1,70 zł
Dość ciemny pączek z widoczną jasną obwódką, dużo glazury na wierzchu. W środku pączka dużo marmolady, dość intensywnej w smaku. Ciasto puszyste, lekko "proszkowe" i nieco suche, nie czuć posmaku tłuszczu. W smaku pączka przebija się też kwaskowaty lukier.
BEMOL CAFE - domowy pączek - 5 zł, z kawą - 8 zł
Zachęcił nas fakt, iż wypiek w cukierni jest domowy. Poprosiliśmy o samego pączka, bez kawy. Widać, że to typowy domowy pączek, niewielki, ciemny o nieregularnym kształcie, ale też z lekko widoczną jasną obwódką. Domowa polewa ze skórką pomarańczy na wierzchu, a w środku - powidła. Ciasto wyraźnie różniło się od pozostałych, zarówno smakiem jak i wyglądem: żółte o dość twardej konsystencji. W zapachu pączka wyraźnie wyczuwalny smalec, podobnie jak w smaku.
B&M Wenta- pączek z nadzieniem różanym - 2,80 zł
Wygląda prawie jak domowy pączek, mniejszy od pozostałych, z widoczną jasną obwódką. Na wierzchu mało kandyzowanej skórki pomarańczowej, nie przesadzono też z ilością lukru. Po przekrojeniu nadzienie jest dość zwarte i nie wylewa się z pączka - jest go naprawdę bardzo dużo. Czuć posmak róży, jednak nie jest tak mocno aromatyzowane jak pozostałe. Ciasto aksamitne, rozpływa się w ustach, nie przykleja się do podniebienia, nie wyczuwa się posmaku tłuszczu.
GRAHAM - pączek z dżemem wieloowocowym 1,70 zł
Bardzo duży pączek, wysoki, z widoczną "oponką" i słodkim lukrem. Nadzienie dość zwarte, choć jest go w środku niewiele. Mało wyczuwalny smak nadzienia, przeważa smak ciasta - jest ono puszyste, ale mało sprężyste. "Standardowy" pączek - tak określiliśmy ten wypiek.
GDANIEC - pączek z dżemem - 2,30 zł
Duży okrągły pączek, z jasną, nieco żółtawą oponką. Na wierzchu dość sporo glazury oraz kandyzowana skórka pomarańczowa. Ciasto zbite, delikatne i puszyste, nie przykleja się do podniebienia. Sporo nadzienia o różanym posmaku, które nie dominuje, a smakuje naturalnie. Lekko czuć "domowe" drożdże, a w smaku nie wyczuliśmy tłuszczu.
PALMETA - pączek z dżemem wieloowocowym - 2 zł
Bardzo ciemny, okrągły pączek, bez widocznej oponki, za to z ciemniejszym śladem dookoła. Polany lukrem, bez żadnych dodatków na wierzchu. Ciasto nieco suche, mało sprężyste, dużo nadzienia o dość mocnym aromacie. Pączek, na który trafiliśmy miał niestety zakalca - ten charakterystyczny smak zdominował wypiek i długo pozostawał w ustach.
MARKIZA - pączek z nadzieniem wieloowocowym - 2,20 zł
Pączek o nieregularnym kształcie, jasny z wyraźną "oponką" oraz lukrem i skórką pomarańczową. Ciasto również jasne, sprężyste, nieco wilgotne, tłuste - wyczuwalny posmak oleju. Nadzienie trochę rzadkie, dość mocno aromatyczne i kwaskowate, jest go w środku sporo.
STENCEL - pączek z nadzieniem wieloowocowym - 2 zł
Duży pączek, mocno okrągły, z dużą i jasną obwódką. Na wierzchu glazura i dużo skórki pomarańczowej. W smaku ciasta mocno czuć tłuszcz, nie jest sprężyste, ciężko się kroi i jest nieco "gumowe". W środku jest sporo nadzienia, jest ono gęste i lekko kwaskowate.
ALICJA - pączek z nadzieniem różanym - 2,49 zł
Pączek okrągły, ma brązowy kolor, sporo lukru oraz skórki pomarańczowej. Ciasto mało sprężyste, suche. Nie czuć posmaku tłuszczu, lekko kwaskowata polewa. W środku niewiele nadzienia, ale jest dość gęste i smaczne, a jego aromat nie dominuje.
LARY-BAR - pączki otrzymaliśmy za darmo
Degustowaliśmy pączki z nadzieniem truskawkowym i wieloowocowym. Już na pierwszy rzut oka widać, że są "samorobne", domowe: nieregularne o jasnobrązowym kolorze, niewielkie i polane lukrem. Ciasto jest żółte, puszyste, świeże i bardzo delikatne w smaku. Nie ciągnie się i rozpływa w ustach. Nadzienie również domowe, jego smak i aromat nie dominuje - natrafiliśmy nawet na kawałek truskawki!
WYNIKI TESTU:
Naszym subiektywnym zdaniem (każdy z nas ma inny gust, a byliśmy zgodni!) najsmaczniejsze pączki są z piekarni B&M Wenta, z piekarni Gdaniec oraz z piekarni z Brodnicy Górnej. Bezkonkurencyjne jednak były te świeże i domowe przyrządzone przez Lary Bar. Po zjedzeniu tylu słodkich wypieków widzimy, że pączek pączkowi nierówny, a upiec tego idealnego to nie lada sztuka.
Testowali: Magda, Magda, Ania i Wojtek.
A wam które pączki najbardziej smakują? Ile już dziś zjedliście?
Maryjan 13:39, 20.02.2020
No jo ,ale zdjęcia pączków, to wy dajecie, a teraz dawajcie wasze zdjęcia jak wygladacie po tych purclach.
Zdzisek ?13:41, 20.02.2020
Patrz Pan jakie *%#)!& święto, zeby jesć pączki i się tym chwalić w Internecie.
Matkiza13:57, 20.02.2020
Niestety markiza się nie popisała...
Kupiłam pączki z cukierki na rondzie w Żukowie. Niestety, jak to się u nas mówi , glymza. Nawet przekroić się ich nie dało. Nie mówiąc o pogryzieziu -jedna wielka klucha w buzi
Lokowanie produktu14:05, 20.02.2020
Tekst sponsorowany, czy obiektywny. Oto jest pytanie. Najlepsze w Lidelku, podobno po 35gr.Palce lizać ale chyba nie spróbuję.
Twój nick14:10, 20.02.2020
Chyba widać, że obiektywny: kilka razy napisano że to subiektywne odczucia. Nie węsz wszędzie spisku.
Wasze zdanie14:16, 20.02.2020
Mało kogo obchodzi i bez was ludzie wiedzą doskonale gdzie są dobre pączki
okruszka16:38, 20.02.2020
Ja niewiem, gdzie niby.
Prawda14:53, 20.02.2020
Prawda jest taka , aby zrobić dobrego paczka to powinien on kosztować conajmniej 5 zł. Ale w lidelku czy biedronce po 40 gr
KASA KASA KASA15:24, 20.02.2020
Dzisiaj kupiłem 4 pączki w pewnej popularnej piekarni na J... dwa rodzaje. Dwa wylądowały w koszu. Pączki były "lekko" wczorajsze. ... Ostatni raz !
Smaczki15:46, 20.02.2020
Mi osobiscie najbardziej smakował z 3 cukierni (mestwin, markiza, Janca) wlasnie mestwin. Nie za duzo tego dżemu, mięciutki i w sklepiku na kolejowej piekli na bieżąco.
Korzo15:59, 20.02.2020
I takich treści oczekują kartuzjanie na obczyźnie, aż zatęskniłem <3
No a 16:28, 20.02.2020
Najlepszej piekarni i najlepszych Paczków to tu nie ma na tej liście tyle wam powiem . Najlepiej kupić sobie te sztuczne z marketów mrożone po 5x. życzę smacznego?
???20:03, 20.02.2020
Czyli gdzie są te najlepsze?
GS Żukowo16:39, 20.02.2020
Pączek z różą dobry, ale chrusty raczej bleee, czuć jakby coś sztucznego i mało świeże w odczuciu.
Pączki17:29, 20.02.2020
Ja i tak lubię te z "Markizy" :)
taki smakosz18:00, 20.02.2020
najlepsze te domowe krzywe ,duże, małe ale smakująaaa
Tak19:50, 20.02.2020
I zdrowe.
po tych z biedy18:02, 20.02.2020
po tych z biedrinki czy lidla rak żołądka lub jelit za parę lat a potem dajcie na chemię albo na leki . No albo brzuch boli i żołądek napompowany Nie wtedy niech Ci da lidl lub biedronka !
zen18:24, 20.02.2020
Pączki od Jancy,dostałem zgagi.
Prawnik19:47, 20.02.2020
Żądaj odszkodowania.
Mamuska 22:01, 20.02.2020
U nas też zgaga od poczkow od jancy
Bonk18:49, 20.02.2020
Typowe, dać coś mediom za darmo to napiszą że to najlepsze ?
Luccy18:56, 20.02.2020
A pączki z biedronki.......? Hehe
Testy smakowe trzeba19:01, 20.02.2020
przeprowadzać PRZED tłustym czwartkiem, wyrywkowo i bez zapowiedzi - wtedy to ma sens.
Kto robi pączki bardzo dobre przez cały rok, to i w czwartek ma takie same - a kto robi gnioty cały rok, to i w czwartek ma gnioty na starym oleju .... każdy to przecież wie !!!
Chemik19:45, 20.02.2020
I chemiczne.
Bb19:55, 20.02.2020
Najlepsze pączki w Grahamie cały dzień dowożone świeże , cieplutkie ?
???20:06, 20.02.2020
Gdzie ten Graham?
Pytanie20:05, 20.02.2020
Do pieczacych pączki w domu: gdzie wyrzucacie olej po smażeniu, skoro jest obowiązkowe sortowanie smieci? Niby powinien być wyrzucony do bio, ale tak lejecie olejem po tym śmietniku? Bo przecież nie można w pudełku/słoiku...hmm..
Problem07:26, 21.02.2020
Do szamba? Do kanalizy?
Odpowiedz09:45, 21.02.2020
No właśnie nie można do toalety wylewać takich rzeczy, bo to powoduje zapychanie...
BeciaB11:54, 21.02.2020
otóż, zużyty ojej wlewamy do słoiczka i wyrzucamy do resztkowych
Hm??18:08, 21.02.2020
Resztkowe, czyli? Bio? Zmieszane? Nie rozumiem tego słowa "resztkowe". W Kartuzach w rozpisce, którą dostaliśmy od miasta, nie ma nigdzie oleju. Używam symbolicznie, bo mam patelnie teflonowe, ale właśnie przy pieczeniu pączków byłby problem...
Hmm20:07, 20.02.2020
Piszecie nazwami, bez podawania adresu i nawet nie wiadomo, gdzie to jest...
[email protected]22:52, 20.02.2020
Najlepsze pączki są w Grahamie?????????
Abac07:52, 21.02.2020
Janusz dostał za darmo to od razu najlepsze huehue
kkkk08:15, 21.02.2020
Dobre ciasta z Alicji, ale pączki ......gnioty
.....09:30, 21.02.2020
To jest jedyny dzień w roku że większość cukierni nie idzie na jakość a na ilość. Więc spokojnie :)
Dobry temat11:23, 21.02.2020
Może za rok będzie lepiej, smaczniej i zdrowiej.
Łasuch paczkowy 16:57, 21.02.2020
Paczki w Alicji były po 2 zł dzieci pyszne
Ooo! 19:33, 21.02.2020
Najlepsze paczki Moim zdaniem to od Jancy. Świeże, mięciutkie i cieplutkie! I cena również bardzo przystępna. ??
fuuu...17:51, 22.02.2020
W JANCY pączkach dorwałem długi włos .To pewnie dodatek .
Sebaaa22:25, 22.02.2020
bardzo polecam pączki z kamienicy krulewiczanka
Ważne 10:47, 23.02.2020
Osobiście kupiłam w Palmecie- i to 10 sztuk i żaden nie był z zakalcem!!!! Były przepyszne. Następnego dnia były też rewelacyjne!
Pączusie10:35, 24.02.2020
Wydaje mi się że opinią nie została rzetelnie wystawiona. Jak na postawie jednego pączka można wystawić takie opinie? Wszystkie cukiernie na pewno bardzo się starały i brawa dla cukierników! Osobiście jadłam pączki z Markizy i Alicji ! Z obu cukierni pączki pyszne, ciasto super i dużo nadzienia. :)
Klientka 15:57, 11.02.2021
Markiza naj naj leprza
......18:49, 11.02.2021
Trzeba też zauważyć że nie każda cukiernia sprzedaje swoje pączki
1 4
Chyba Pani cukiernie pomyliła :D
Kupiłam karton pączków z Markizy oraz poczęstowałam znajomych w pracy, każdy wypowiadał się pozytywnie na temat pączków, czuć było świeżość na podniebieniu, a smak rozpływał się w ustach, kroić kroiło się *%#)!& lekko także na pewno musiała Pani cukiernie pomylić :)
Pozdrawiam