Zamknij
REKLAMA

Jak otworzyć sklep mięsny?

09:45, 19.07.2019 | mat.partnera
REKLAMA

Nie od dziś wiadomo, że wśród Polaków wędliny, wyroby i mięso cieszą się ogromnym powodzeniem.

Zarówno w codziennej diecie, jak również w okresie świątecznym. Kliencie nie biorą pod uwagę jedynie ceny, które często w supermarketach są niższe. Liczy się również jakość i świeżość mięsa. Dlatego mniejsze sklepy typu osiedlowego cieszą się niezmiennie powodzeniem.

Formalności podczas otwierania sklepu

Chcąc otworzyć sklep mięsny musimy spełnić pewne warunki. Należy rozpocząć od założenia działalności gospodarczej. Formalności polegają na założeniu konta firmowego w banku, wyrobieniu pieczątki, uzyskaniu numeru NIP oraz REGON.

Kolejny krok to wybór odpowiedniego lokalu. Najlepiej żeby w pobliżu nie było konkurencji lub była jak najmniejsza. Ważne również, żeby nasz sklep znajdował się w miejscu gdzie będzie duża ilość potencjalnych klientów.

Każdy taki punkt musi spełniać wymagania techniczne i higieniczno-sanitarne. Najważniejsze elementy to czyste podłogi i łatwe do czyszczenia. Ściany również łatwo zmywalne, zwłaszcza te przy zlewach i krajalnicach. W lokalu musi się znajdować toaleta dla personelu, wraz z umywalką do mycia rąk.

Wyposażenie sklepu mięsnego

Wyposażenie sklepu w odpowiedni sprzęt jest równie ważne jak świeże mięso i wędliny w ladzie. Do podstawowego wyposażenia zaliczamy kasę fiskalną, wagi oraz krajalnice do wędlin. Poza tym stanowisko należy wyposażyć w narzędzia tnące, takie jak noże czy tasaki. Mile widziana jest również maszynka do mielenia mięsa, którą można zmielić mięso na życzenie klienta.

Nie należy zapomnieć o zapleczu, które także powinno być dobrze przygotowane. To kluczowy element, bowiem będzie to miejsce przechowywania asortymentu. W zależności od powierzchni sklepu mogą być to oddzielne pomieszczenia z agregatem chłodzącym. Albo w przypadku mniejszych sklepów przeznaczone do tego duże lodówki i zamrażarki. Na zapleczu powinny znaleźć się również sanitariaty, dzięki którym zachowana będzie odpowiednia higiena. To niezbędny warunek przy sprzedaży produktów mięsnych.

(mat.partnera)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
REKLAMA
REKLAMA
© expresskaszubski.pl | Prawa zastrzeżone