Filet z p?m?chla z cëb?lką ë majerónkiem p? kaszëbsk?, przeg?tówka, p?lczi ze sledzä w smiotanie - m.in. takie rarytasy przygotowali podczas Forum Twórczości Ludowej w Somoninie zaproszeni goście. Tematem tej cyklicznej imprezy była bowiem kuchnia kaszubska.
Już po raz szesnasty w ZSP w Somoninie odbyło się Forum Twórczości Ludowej Ziemi Kaszubskiej. Celem tej cyklicznej imprezy skupiającej w sobie twórców z całych Kaszub jest zaprezentowanie zwłaszcza młodzieży charakteru i warsztatu pracy artystów. Co roku zmienia się tematyka spotkania. W ubiegłych latach skupiano się wokół m.in. kaszubskich przyśpiewek i wiców, kowalstwa tradycyjnego i artystycznego, rzeźby czy stroju ludowego. W tym roku głównym tematem forum była sztuka kulinarna Kaszub.
W sali gimnastycznej somonińskiego ZSP rozstawili się tradycyjnie twórcy ze swoimi wyrobami. Królowały piękne kaszubskie hafty, były też wyroby z rogu, obrazy na szkle czy płótnie, rzeźby, koronki.
W auli szkoły odbywało się wielkie gotowanie. Kaszubskie potrawy przyrządzały gospodynie z Lisich Jam i Długiego Krza, szef kuchni Kazimierz Żołnowski oraz młodzież z ZSP. Etapy gotowania komentował Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Krzysztof Szulborski.
- Dania regionalne to coś, co nas odróżnia od innych narodów. Powinniśmy dbać o tę tradycję - podkreślał Krzysztof Szulborski.
Uczestnicy imprezy mogli zobaczyć, jak przyrządza się potrawy takie jak: filet z p?m?chla z cëb?lką ë majerónkiem p? kaszëbsk?, przeg?tówka, p?lczi ze sledzä w smiotanie, g?łąbczi, chrzeptowina ze swini w zósu z grzëbów, kaszëbskô kap?sta i ruchanczi. Niektóre - z tradycyjnych przepisów, inne - wzbogacone nowymi składnikami. Czesław Bielicki wraz z żoną wypożyczyli z prowadzonego przez siebie muzeum używane przez naszych przodków naczynia i sprzęty kuchenne. Zaprezentowano również, jak kiedyś kiszono kapustę.
Była też degustacja i porównywanie dań z tymi, które przyrządza się lub przyrządzało w domu. Jedno jest pewne: kuchnia kaszubska mimo że skromna, to wciąż zachwyca smakiem.
0 0
Piękna rzecz. Zazdrosny sąsiad.
0 0
Dzięki sąsiad!! Podziękowania dla włodarza że tak dba o naszą gminę i za to że obrał odpowiedni kurs jej rozwoju. Pozdrawiam
0 0
to nie włodarz tak dba tylko szkoła chce się rowijać, a panu włodarzowi za "kilka" dni podziękujemy serdecznie
0 0
a ja bym chciał ten przepis na przegotówkę, pamiętam jak ciocia w dzieciństwie ją gotowała i tak pysznej nie jadłem już nigdy
0 0
W tej szkole zawsze dawano możliwość rozwoju. Brawo.
0 0
A szkoła sie rozwija dzięki włodarzowi. Przeciez jesteście przeciwko szkołom - wolicie ulice kasztelańską.
0 0
Zgadza się. I w starej cegielni zrobicie sobie klase integracyjną i będziecie powtarzać 4 klasę podstawówki, do skutku aż awansujecie do piątej;-) Pozdrawiam
0 0
Pani REK! czy ma pani trochę wstydu i przyzwoitości. 4 lata nic panie dla nas nie zrobiła, 4 lata brania kasy a teraz wielka radna się znalazła. Nie głosuje na panią.
0 0
A gdze je wójt ten tobacznik? Formelowu sedzi i ząbe szczerzy w rama kampniji.
0 0
Kodowanie znaków się popsuło? "A" z kropkami musiało zastąpić "a" z tyldą w tytule? Czy przekopiowaliśmy feler od organizatorów? Media powinny być wzorem kaszubszczyzny idealnej. Bo jak inaczej ludzie mają ją poznać?
0 0
Daj se na luz. Ile jest ludzi na Kaszubach, którzy potrafią czytać po kaszubsku?