Dzisiejszy odcinek popularnego programu "Kuchenne rewolucje" na pewno na długo zapamiętają właściciele Karczmy Śle!dzik (dawnej Sidło) w Żukowie. Magdzie Gessler nie przypadły do gustu potrawy serwowane w lokalu i ostatecznie nie poleciła tamtejszej kuchni.
Znana restauratorka Magda Gessler, prowadząca popularny program "Kuchenne rewolucje" gościła na Kaszubach już po raz kolejny - tym razem miała pomóc właścicielce "Karczmy Sidło" w Żukowie. Dziś można było obejrzeć przebieg "kuchennej rewolucji". Informacje przekazane przez pracowników pokazały, że w restauracji panuje chaos. Okazało się, że właścicielka nie ma pojęcia o kuchni i tak naprawdę nie ma też wizji prowadzenia karczmy. W prowadzenie biznesu próbowała zaangażować swoje dzieci, ale one tak naprawdę nie interesują się gastronomią.
Magda Gessler zdecydowała o zmianie wystroju lokalu, ale postanowiła również powierzyć funkcję managera restauracji kucharzowi Sebastianowi. To jednak nie spodobało się właścicielce lokalu. Rewolucji towarzyszyło wiele emocji. Między właścicielką restauracji a Magdą Gessler nie było porozumienia - panie starły się kilkakrotnie. I chociaż finałowa kolacja wypadła świetnie, "kuchennej rewolucji" nie można zaliczyć do udanej. Lokal zmienił nazwę z "Karczmy Sidło" na "Śle!dzik", pozostawiono wystrój zaproponowany przez Magdę Gessler, ale z restauracji odszedł kucharz Sebastian. Potrawy zaserwowane przez nowego szefa kuchni nie przypadły do gustu prowadzącej program.
- Kuchni tej polecić nie mogę - powiedział Magda Gessler na zakończenie programu.
Więcej na "stronie Kuchennych Rewolucji":http://player.pl/programy-online/kuchenne-rewolucje-odcinki,114/odcinek-9,zukowo-karczma-sidlo,S13E09,60224.html.
52 9
Antyreklama dla Żukowa:( Więcej do tej restauracji już nie pójdę...
64 3
Najlepsza była mimoza, co to menadżeruje siedząc na komputerze. Jak można robić coś, czego się nie lubi, a gdy można już odejść, to wraca się do nielubianego zajęcia. W ogóle tam kierownictwo coś z deklem nie teges. Było trzymać Sebastiana...
2 5
Ja nie lubie komuchów i dlatego pójdę do restauracji.
Na pochybel czerwonym gnidom!
5 21
szkodzi ci na głowę. I ortografię!
57 3
Antyreklama dla właścicielki i jej córeczki, a nie dla Żukowa
39 4
Seba super kucharz. W każdej restauracji kucharz to podstawa i basta. Na kaszubach nie rozumieją, że kucharz musi zarabiać 6-8 tys a nie 2-3 tys. A tam oszczędzali na wszystkim.
nowe logo, wystrój, strona, czy gessler nigdy nie da tego co dobry kucharz.
41 4
i tak najlepszy jest baner wystawiony dzisiaj przed samą restauracją - Jesteśmy po kuchennych rewolucjach :D mam nadzieję, że do rana zniknie..
60 4
szkoda tych młodych dziewcząt , które tak odważnie mówiły. 200 zł na miesiąc to jest po prostu chore, że można takie grosze płacić za pracę. Już z tego powodu bym tam nie wszedł.
33 1
A mówiłem , jakie rewolucje jak tam trzeba im głowy powymieniać
24 2
Jakby ktoś szukał kucharza to pracuje w sielawce.
35 2
Rozmowy właścicielki i Magdy Gesslery wglądały to tak jakby rezerwowy piłkarz Cartusii pyskował do Zinédine Zidane. A całkowicie poważnie to są dwa dwa główne powody dla których firmy upadają: 1. Całkowite zaślepienie właścicieli na "zimy prysznic" od osób, które mają pojęcie i patrzą trzeźwym okiem. 2. Syn musi być kierownikiem, bo jest synem (ewentualnie córka). Nawet w Kartuzach można znaleźć przykłady ;)
10 25
to nie praca tylko edukacja, praktyki są za darmo.
12 64
Byłem raz w karczmie "Sidło" - naprawdę niezłe jedzenie, trochę drogo. Do czego tam była potrzebna pani Gessler? Diabli wiedzą. Sądząc po zdjęciach nowy wystrój to tania cepelia, a sama pani Gessler chyba nie jest gigantem gustu.
W Borkowie knajpa rybna przeżyła rewolucję pani Gessler, ale nie czułem się w tej knajpie nadzwyczajnie i już drugi raz się nie wybrałem.
9 2
...polecam przeprowadzić kuchenną rewolucję w restauracji Gryf w żukowie oraz w Orchideii w Chwaszczynie tam też nie dzieje się dobrze choć pracownicy : kelnerzy dzieci Szefa kucharze się starają to jedna kobiecina imieniem Maryla niszczy wszystko i tracą klientele a kiedyś to te restauracje były naprawdę na wysokim poziomie. A dziś tak samo jak w Śledziku tak i tu w Chwaszczynie jedzonko okraja z porcji Marylka a ceny wesel to kosmicznie zawyża ścinają pensje pracownikom płacą w ratach pracownikom do tego angażują ich tych wykfalifikowanych pracowników do innych prac nie związanych zupełnie z ich kfalifikacjami typu mycie okien które robi kucharz młody chłopak co widziałem na własne oczy. Pracownicy są zastraszającym mobbing w 100% W wykonaniu tej kobieciny Marylki która nie chce dobrej renomy restauracji. Szkoda tylko właściciela bo ten starszy Pan którego dążę szacunkiem daje się manipulować tej kobiecie która szkodzi jego dorobku jakości usług.
20 24
no to poszły rewolucje...właścicielka całkowicie nie nadaje się do prowadzenia biznesu chyba że będzie go prowadzić sama bo z nikim nie jest w stanie sie dogadac choć również dobry dobrany personel to połowa sukcesu a jak sie bierze uczennice jak ta pani Natalia co nie potrafii sie nawet wysłowic i brecha sie ze wszystkiego zamiast prawdziwych kucharzy to tak wyglada kuchnia
32 3
No to zrobiła sobie kobiecina antyreklamę. Chciałem tam wpaść zobaczyć jak jedzenie smakuje, ale jednak moja noga tam nigdy nie postanie.
3 3
To jest wszystko sciema łodzi robi on głupich to jest robione dla reklamy A zaraz ten drzewka z sierakowic usunie mój komentarz..
15 36
Wy na serio oglądacie takie debilne programy?
16 1
Reklamy lyonessu nie bylo;(
35 2
Po co im baner Jesteśmy po kuchennych rewolucjach ? Skoro ich nie przeszli....czy tak można?
27 2
rzadko się zdarza, że to co wcześniej ludzie mówili sprawdza się w TV i rzeczywistości. Wcześniej ludzie mówili że było kiepsko - i było. Że właścicielka jest nieprzytomna - i widać że jest. Że po rewolucjach jedzenie jest do słabe - i jak widać jest słabe.
Mentalność którą prezentują właściciele prowadząc tego typu działalności trzeba tępić.
50 2
A ja pozdrawiam praktykantki , tej karczmy bardzo śmiało mówiły co jest nie tak, szacun wielki!! Jestem pewienw że po skończonych tam praktykach nie znajdą w śledziku pracy :)
31 3
dobrze mówisz, ale to się tyczy każdej firmy na kaszubach, nie tylko restauracje.
W lokalnych firmach również idą rewolucje, bo wchodzą dzieci na stołki, a pracownicy masowo się zwalniają i idą do konkurencji. Tak jak kucharz Sebastian. Gratuluję odwagi Panie Sebastianie.
15 12
I poco wam to było ?Chcieliście być popularni ?A swoją drogą pozdrowienia z Doliny Sharlotty Pani Magdo...rachunki za kolację i pokój juz opłacone ?;)
7 3
Byłam kiedyś ... i tuż po "rewolucjach " - szału nie było ! Na stolikach brudne obrusy a w zasadzie "ścierki kuchenne" ! Jedzenie w miarę dobre - świeże ale za tą cenę można zjeść smaczniej a przede wszystkim bardziej schludnie .
10 2
Pisze się "Dolina Charlotty".
23 2
@Adam - no właśnie nie powinni mieć bo oblali.
W sumie program zakończył się obciachem dla właścicielki, która pomimo tylu lat istnienia knajpy, popełnia błędy nowicjusza. Dobra mina do złej gry nie wystarczy, podobnie jak zmuszanie kogoś aby robił coś czego, aktualnie, nie lubi. Córka z synem powinni znaleźć sobie sami pracę i sobą się zająć, skoro nie chcą i nie potrafią pomagać przy knajpie. W każdym biznesie właściciel/szef musi lubić to co robi i miejsce w którym pracuje, słuchać pracowników, ale też nie dać wejść sobie na głowę. Czasy mam na tyle ciekawe, że łatwo jest sprawdzić oryginalne przepisy, łatwo gdzieś pojechać/polecieć aby poznać coś nowego, jak robią najlepsi kucharze. To wymaga jednak zainteresowania i chęci.
Ps. Ponoć pan Sebastian pracuje kilka kilometrów bliżej Kartuz :)
2 10
No to kucharz ich wystawił, a kelnerki ...
12 1
Przeszli rewolucję ale nie wiem dlaczego. Brudno w środku stoły w piachu podłoga to chyba piaskownica. Śmierdzi końskim głównym. Ceny wysokie. Jedzenie słabe. Tam niech Gesslerka wpadnie z wizytą ale bez zapowiedzi. Nigdy więcej tam nie pójdę.
21 1
Ja nie oglądał
Ja się legnął i ja spał
14 3
Dobra jest... 125 zł / m-c pracy... B R A K S Ł Ó W ! ! !
14 1
Zgadza się słyszałam, Sebastian pracuje w Sielawce od niedawna. W śledziku tragedia i nie płaci.
Co za zbieg okoliczności :-)
Ale widać tam szefostwo bardziej wie co robi i przyjęli kolejnego dobrego kucharza.
19 0
ta właścicielka z córeczką == nie ma opcji na restaurację
kucharz był super a ta "właścicielka" kłamie do kamery ,myśli że ludzie są tępi?he
a i tak naj naj lepsze były uczennice prosto z mostu brawo dziewczyny
36 1
Idziemy na Carpaccio z dzika :)
18 0
Okropne jedzenie. Nawet sernik twardy i z lodówki zimny. Kawa bez pianki i kwaśna, że lepiej było w domu sobie zrobić.
15 1
Wszystko się sypie i syf. Brak gospodarności. Powinna to sprzedać.
2 0
@byłam w Tabunie Otomin - przeszli rewolucję, było znośnie przez jakiś czas, teraz wszystko wróciło do punktu wyjścia.
3 20
Magda oczywiscie musiala ro ic sensacje,nie wie ze na praktykach tyle sie zarabia? Przesadzony ten odcinek.
6 26
Pani Ilonko proszę się nie przejmować da Pani radę tylko zrobić reklamę w mediach i innych źródłach mobilnych.
11 3
Bylam tam przed rewolucja masakra jadlam tam żurek do dzisiejszego dnia czuje jego smierdzacy zapach bol rzołądka odczowalam przez tydzien i nie moglam nic jesc ta restauracje powinno sie zamknac gdzie jest sanepid ze pozwala na takie rzeczy w kuchni!!!!!!!!!!!! A gdyby Pani Magda odebrala ta rewolucje to i tsk nie polecsls bym tej restsuracji
28 1
ludzie którzy płacą na praktykach w 21 wieku tyle co w ustawie są bez serca , po prostu bezduszni . Ci praktykanci muszą dojeżdżać do zakładu to ledwo na bilet by mieli , normalni pracodawcy do tego by nie dopuścili , a w takich knajpach to pracuje się więcej godzin niż w ustawie !!
Wracając do tej pseudo restauracji powiem tak , był tam jeden pracownik kucharz ok ale powinni być też zatrudnieni ludzie do obsługi , kelnerki ,kelnerzy , pomoc w kuchni a nie sami uczniowie oni są dodatkowo a nie zwalać wszystko im na barki , człowiek człowiekowi zgotował ten los ale Bóg nie zapomina , kiedyś wyciągnie wnioski . Dziewczyny (uczennice ) bardzo was podziwiam i nie pozdrawiam tej waszej gestapo .
15 3
uczniowie jak sama nazwa wskazuje są do nauki, nie pracy. Trzeba ich pilnować by nie narobili strat, dlatego zakład pracy dostaje za to pieniądze.
Za dojazdy do szkoły ktoś im zwraca ? NIE, za kupno książek, zeszytów też NIE.
Tu ktoś na nich zbudował sobie personel, zrobił pełnowartościowych pracowników.
9 5
JAK SPRZEDA TO BEDZIe miała i tak z czego żyć a dzieci tego nie lubią wiec po co coś na siłe robic ,a teraz obciach całe Żukwo wie ,ze się w rodzinie nie zgadzacie biznes jedno ale po co wam to było , brudy rodzinne do telewizji a matka może i dobra ale teraz płacze przez dzieci .... waroto było mówić, że nie lubi tego menadżerowania ... można sie było ugryźć w język i nie robić tego matce !!tu nie chodzi o praktykantki ale o córkę !
9 1
jedyny program gdzie kuchni tyle uczennic ..nic dodać !!!!!!!brawo dal was młode dziewczyny i to prawda człowiek nie ma serca jak dale tyle uczniowi co ma na bilet aaa pewnie jedzenie dostawali moze ???
10 1
do ania
ludzie którzy płacą na praktykach w 21 wieku tyle co w ustawie są bez serca , po prostu bezduszni . Ci praktykanci muszą dojeżdżać do zakładu to ledwo na bilet by mieli , normalni pracodawcy do tego by nie dopuścili , a w takich knajpach to pracuje się więcej godzin niż w ustawie !!
Wracając do tej pseudo restauracji powiem tak , był tam jeden pracownik kucharz ok ale powinni być też zatrudnieni ludzie do obsługi , kelnerki ,kelnerzy , pomoc w kuchni a nie sami uczniowie oni są dodatkowo a nie zwalać wszystko im na barki , człowiek człowiekowi zgotował ten los ale Bóg nie zapomina , kiedyś wyciągnie wnioski . Dziewczyny (uczennice ) bardzo was podziwiam i nie pozdrawiam tej waszej gestapo .
4 22
Tam trzeba przyjść i spróbować a nie kierowac się geslerka która szczerze aż tak wykwitnym kustoszem smaku nie jest podlapala kuchnię od ex męża a teraz struga znawce kuchni świata i smaku
21 1
Byłam, spróbowałam....nie polecam!
10 2
Menagera bezcenny za resztę zaplacisz kartą vita, brawo ty brawo żaba
12 0
A synek siedzial z tylu i rekrutowal przyszlych biznesmenow do lyonessu xD
8 0
Czy to był program pt;"TRUDNE SPRAWY" albo "NAGA PRAWDA"
6 1
porazka.
7 9
Dziewczyna uczennica odważna,tylko kto Ją teraz zatrudni skoro taka baaardzo szczera?
Właścicielka -dwa oblicza.Córcia niestworzona do pracy . Geslerowa jedzie schematem juz nudnym . Szuka dziury w całym,podpuszcza dzieciaki ,współtworzy konflikt a potem wyjeżdża. Kasa u Geslerowej się zgadza i to jest ważne.
5 0
wiec po co zapraszacie skoro to wiecie ze taka ta geslerka jest okropna
22 0
masakra, nie mogłam patrzeć na tę mamuśkę i córunię, dwie śpiące królewny. Odniosłam wrażenie jakby nic córunię nie obchodziło i tak pewnie mamusia co miesiąc kasą sypnie, więc po co się angażować...
22 26
Bardzo byłam zniesmaczona, oglądając Rewolucje w SIDLE;
- brakiem kompetencji właścicielki, żadnego pojęcia o prowadzeniu restauracji - kierowania
personelem; żadnej siły przebicia, nieumiejętność argumentacji i dyplomacji, niewłaściwe
podejście do pracowników; a szkoda, bo obiekt ładny, miejsce atrakcyjne.
Nie zawsze da się zrealizować marzenia, trzeba mierzyć siły na zamiary.Nie wróżę przyszłości
dla tej Restauracji.
- nie podobała mi się też postawa Pani Gessler; za bardzo z góry traktuje ludzi, jest złośliwa
i nieuprzejma; zniszczyła właścicielkę SIDŁA a można to było zrobić w sposób
kulturalny.
- złe mam zdanie na temat pracujących tam a właściwie odbywających praktyki uczennic,
szczególnie panny Darii; kto dał jej prawo do takiej krytyki swojej szefowej? To pyskata
i sprawiająca złe wrażenie dziewczyna; nic jeszcze nie osiągnęła, nic nie zrobiła a tak
się odnosi do pracodawcy;To wcale nie odwaga; w tak młodej osobie tyle nienawiści? Kto w przyszłości taką dziewczynę przyjmie do pracy?
Dziewczyno zmień się póki czas.
A co do wynagrodzenie praktykantów to właścicielka zachowała się zgodnie z prawem. Tyle dostaje praktykant w drugim roku nauki zawodu. Proszę sobie sprawdzić. Dziwię się,że tego nie wiedziała Pani Gessler .
Zgadzam się z tym,że nauka zawodu jest żadna, to oczywiste, skoro brak przygotowania w tym zakresie.
Tak czy inaczej, klapa na całej linii. Właścicielka sponiewierana, trudno będzie jej się podnieść.
Po co jej była Kuchenna Rewolucja?
4 21
Z tego co się orientuje to w najlepszych zakładach uczniowie płacą grube pieniądze. Płacą za swoje praktyki, za swoje wykształcenie.
16 0
" Tyle dostaje praktykant w drugim roku nauki zawodu. " za koszenie trawy i mycie okien?
7 19
A czemu nie ma myć okien czy skosić trawy? Skoro g..potrafi to niech zaczyna od prostych czynności .Miotła,szmata i frotera. Może jaśnie panie z 3 klasy to juz królów tylko obsługiwac by chciały? Skoro szukała praktyki i dostała możliwość jej odbywanie w tej restauracji to osrała własne gniazdo . Takie sprawy jeżeli ma jakieś'ale" się załatwia grzecznie i w rozmowie.
9 4
bardzo obiektywna wypowiedz i z ta się zgadzam, uczennice miały prawo głosu ?przecież nie pracuje a córka bardzo źle sie zachowała wobec Rodzicielki ...knajpa knajpą ale powiedzieć nie lubie czy to mnie nie interesuje kiedy ma się rodzinę dzieci na utrzymaniu !!!!skandal jak bedzie musiała sama zapracowac na chleb zrozumie jaki karygodny błąd popełniła ,to nie jakaś smarkula co nie wie co mówi,niedojrzałą kobieta ,matkę bardzie trzeba wspierać !!!czasami język musi być podłączony do mózgu !!!nie zawsze praca to hobby a hobby to praca !!!!Polska rzeczywistość a dzieci takich ludzi tak myślą ,bo dostały w życiu wszystko bez wysiłku . Jej też nikt nie zatrudni skoro tak dba o rodzinny biznes . Nie każdy ma życiu daną taką szansę ,nie docenia się tego co ma . Tan nie byłą potrzebna byłą rewolucja tylko chęci do pracy !!!
10 4
też myślę, że z tymi praktykami to przegięcie. przecież to nie jest normalna praca, za którą musisz wyżywić rodzinę- tylko nauka do zawodu.
8 0
pozdrawiam zaspaną właścicielkę ;)
5 17
Przeczytałem kilka komentarzy i śmiać mi się chce... Ludzie przecież ten program jest tworzony według scenariusza! Tam jest dokładnie napisane kiedy P. Gessler kogo okrzyczy, kiedy przeklnie, kiedy puści bąka a kiedy kto się popłacze i w jakim momencie właścicielka trzaśnie drzwiami... I to czy rewolucja będzie udana czy nie też jest zapisane w scenariuszu... Ludzie telewizja kłamie ogarnijcie to w końcu!
10 5
Program jest montowany z tego, co nakręcono.
5 0
Ale niech sprzedadzą lub wynajmą
7 1
Jest więcej "restauracji" gdzie praktykantki czekają na 150 zl.
13 21
Do praktykantek pszeciez nikt was nie zmuszał żebyście tam poszły na praktyki , co do wynagrodzenia to powiem jedno dostajecie ' tyle co powinnyscie
;)
Jezeli wam "księżniczkom " to nie pasuje to
Zmieńcie praktyki I Tyle . Ps
,
Jak pracujecie to niestety tak wam płacą widocznie nie zasługujecie na więcej no_*_*_* szefowa
Wasza to
Powinnyście ją
Szanować chociażby za to że was tam przyjęła pozdrawiam :-*
16 4
bo idę pojeździć na nartach :)
12 1
do xxx
ty córcia weź sie za robote :))
6 2
ten lokal to syf. nie polecam
10 2
Wiecie co ,
ja bym nie chciał być oszukiwany na jedzeniu
Może sąsiad dostanie dużą porcję a ja małą .
Wiecie co ,
to kasę też trzeba dać małą , taką ,żeby starczyło na gromicę w kominku .
Wiecie co ,
tą córeczkę właścicielki tylko jedna osoba może przeskoczyć - prof . Pawłowic
3 2
Do. Szeryfa a ty synek idź spać ,,,
6 20
Bardzo Was proszę o przemyślane wypowiedzi. Pomyślcie co teraz przeżywa właścicielka restauracji. Kobiecina szukała pomocy u Pani Magdy, nie udało się. Wczoraj zobaczyłam że wszystko jest robione pod publikę. Prowadzę działalność, i te pieniążki które właścicielka płaciła uczennicą, to stawki zgodne z stawkami uczniowskimi. Można oczywiście dać coś od siebie, ale po cichu, a dziewczyny jak było widać miały gadanego, więc pewnie dostawały tylko tyle , jak wynika z ustawy o wysokości wynagrodzenia uczniowskiego. Dziwię się że uczennice były obecne na rewolucji i były brane pod uwagę ich wypowiedzi. To przecież nie jest pracownik. Droga Pani Iwonko głowa do góry, na pewno będzie teraz trudny czas dla pani, ale nie wolno oglądać się za siebie i trzeba dalej robić swoje.
13 4
...jestem wdzięczna pani Magdzie Gessler za jej program "Kuchenne rewolucje", abstrahuję od tej konkretnej restauracji, ale jak w tych programach widzę stan wyjściowy w knajpach i widzę czym nas karmią i jaki brud na ogół panuje na zapleczach to przestałam korzystać z restauracji w ogóle bo jaką mam pewność, że ta do której wejdę zachowuje normy - Żadnej!!! Gotuję sama i wiem co jem, jak jadę w podróż to przygotowuję sałatki, kanapki , mięsko na zimno i nie mam żadnych żołądkowych sensacji ( co szybciej się często zdarzało) . Jem teraz smacznie , zdrowo i dużo taniej niż kiedyś, gdy dosyć często korzystałam z restauracji. Dziękuję Pani za ten program i pozdrawiam.
14 38
Boże chroń od takich uczennic, guwniarstwo nie ma pojęcia jak trudno związać koniec z końcem, prowadząc działalność, co pięć dni jakieś zobowiązania. 10-tego pensje, oraz podatek od nieruchomości, 15-tego ZUS, 20-tego podatek dochodowy do US, 25-tego podatek Vat do US, 30-tego dzierżawa, +prąd+woda+śmieci+koncesja itp., itd., jaki trzeba mieć tupet żeby udzieląc takich opinii do kamery, małolaty smarki jeszcze mają pod nosem, a tu wielkie znawczynie kuchni i zasad prowadzenia biznesu. Na pewno teraz ktoś je zatrudni, mają przekichane na tutejszym rynku pracy.
5 19
niech te mundre sami otworzą działalność i zobaczą jaki to miód.
7 18
Żal mi tej właścicielki.Niech się pani trzyma . Będzie dobrze :) pozdrawiam
3 8
Dzisiaj przejeżdżałem po 15-ej koło Śledzika i o dziwo parking był pełen samochodów, więc pewnie i konsumentów. Jeżeli dzisiejsze posiłki nikomu nie zaszkodzą, a wręcz będą smakować - to będzie początek dobrej roboty.
17 2
Uczeń to jest pracownik, ma podpisaną umowę o pracę. Stawki są niskie i tu pani pracodawczyni nie złamała prawa, ale jeśli w kuchni pracuje jeden kucharz i uczennica, a są imprezy (jak rozumiem sobota, niedziela - to uczeń w te dwa dni powinien być w domu), dziewczyna była w pracy, nie otrzymała dnia wolnego i to już jest złamanie prawa o zatrudnianiu młodocianych pracowników. Dlaczego młodzi mają się nie wypowiadać, co mają być cichutko i wdzięczni pracodawcy za co? Pracodawca przyjmując uczniów zobowiązuje się do przygotowania go do zawodu, ta pani bierze ucznia w zawodzie kucharz i nie ma pojęcia o kuchni. Ciekawe czy kucharz miał tytuł mistrza i odpowiednie wykształcenie pedagogiczne, bo co z tego, że taki kurs skończyła pani właścicielka, jak sama powiedziała, że ona na kuchni się nie zna. To kto jest odpowiedzialny za praktyczne nauczanie. Szkoły też powinny lepiej sprawdzać z kim podpisują umowę o praktycznej nauce zawodu.
5 10
dobra krytyka,zła krytyka ... ale byle by o nas mówiono a to też działa marketingowo a córeczka mogła by bardziej zadbać o swój wizerunek ..., Pani Ilona z pewnością wiedziała co ja czeka smutne to,ze "musiała" powiedzieć do kamer, do ludzi -to dla dzieci, a dzieci co ? Szacunek Nie nie ..,kiedyś zostaną podobnie potraktowane . Starała sie kobieta nie mówcie źle ,ale uczennice nie powinny się wypowiadać bo jak z definicji są uczennicami -nie pracownikami i jak ktoś napisał smarki pod nosem ; zawistni rodzice kazali tak mówić i mówiły ' kiedyś przemyślą to jak bedą miały 20 lat wiecej czy warto było ,chyba ze karierę chcą zbudować na tym programie a przecież ,gdyby sie dogalali i rewolucja by wypaliła i miały by prace a tak!!! strzał w kolana wszystkim ,bo lokal fajny ,ładny duza inwestycja nie mówmy nie każdy moze sobie pozwolić ....brudu nie było jak czesto pokazane na tych zapleczach jedejn syf ... ze trzeba było sprzątać ,nie wiele tam zmienili ,przemalowanie ,zasłonki i to wszystko ,no i ta nazwa teraz beznadziejna zostanie Sidło ,to brzmiało lepiej . Życze by praktykantki założyły swoja knajpę,bedą podawać podwójne porcje i za 5 zł obiad i zobaczą co to opłaty itd. nie jeden sie na tym wyłożył własnym biznesie i uciekał za granicę za chlebem !!!!!Miusy też były moim zdaniem obiektywnie starała ... to ze udawała,ze zmieniłą menu a co miała z siebie idiotke zrobić - pomyślcie trochę małolaty ...
Geslsler nie miała ,ąż takich zastrzeżeń co do lokalu bo on był naprawdę dobrą inwestycją
11 0
Hmm, żeby uczeń mógł się czegoś nauczyć, to musi mieć od kogo. Skoro pracują ( i tu nacisk na słowo PRACUJĄ...) same uczennice pod nadzorem osób, które wiedzę restauracyjną mają znikomą, to gdzie tu miejsce na naukę? Cyrk jakiś i zdecydowanie podcieranie .... szkłem :/
0 1
Może teraz paris w centrum sierakowic....
0 1
a słownik ortograficzny sobie kupiłaś? skoro stać cię na knajpe, to stać cię na ten słownik!!! wieś, nie obrażając samej wsi.
4 0
ta knajpa była gniazdem Lyonesu, zła karma powraca z nawiązką..
1 2
Ok popełniłem błąd ortograficzny, szarym ludziom się to przytrafia... Lecz celebrycie jakim jest Pani Gesler błąd w postaci nie zapłacony dób hotelowych i kolacji raczej nie powinien się przytrafić! Nie sądzisz ? Mimo to przyznam że masz czujne oko ;!
0 4
Ok popełniłem błąd ortograficzny, szarym ludziom się to przytrafia... Lecz celebrycie jakim jest Pani Gesler błąd w postaci nie zapłacony dób hotelowych i kolacji raczej nie powinien się przytrafić! Nie sądzisz ? Mimo to przyznam że masz czujne oko ;!
8 24
Te dziewczyny to kompletna masakra. Powinny być wdzięczne że mają tam praktyki, anie do kamer takie rzeczy na pracodawczynią. Po prostu mają parcie na szkło. Daria i Natalia kompletne dno!
Pani Ilona napewno zrozumiała swoje błędy.
2 20
Zachwowanie kelenerki żenada, jeden wielki popis przed kamera . Chyba chciała zabslysnac lecz nie wyszlo niestety ;(
11 0
Obejrzałem, masakra, antyreklame sobie właściciele strzelili.
Rób porządne żarcie albo giń!, oto moje motto. Mam nadzieję, że ten bar szybko padnie, a patrząc na wiecznie pusty parking przed restauracyjka, to całkiem pewne.
19 2
Dziwi mnie taka nagonka na uczennice. Powiedziały prawdę, miały milczeć by ukryć sknerstwo ? Brawo dziewczyny.
11 0
Ja tu nie jestem od gotowania HI HI HI.......
11 1
Jak widać po negatywnycho komentażach na uczennice które nie obawiały się muwić prawdy,marketing pracuke. A i zapomnieliście na szyldzie dopisać że jesteście po nie udanych kuchennych rewolucjach
13 4
3 lata znecała sie nad uczennica to teraz pomyślała pora na mnie i zemszcze sie za te trzy lata..i powiedziała do kamer na cała polske i brawo a widac dziewczyna ma talent egzamin zda i prace na pewno znajdzie:)
6 1
Z tym lyonessem to prawda, zamiast pakować się w piramidy finans mogli zainwestować w dobrego kucharza - to podstawa każdej restauracji
4 3
Już wkrótce Pani Magda Gessler zawita do Chwaszczynia na prośbę kelnerki i klientów by orze prowadzić tam kuchenna rewolucje. Będzie się działo. Ciekaw jestem czy ta kobietka Marylka weźmie sobie do Serca porady Pani Magdy Gessler czy zachowa się ją Pani ze Śledzika. Właściciel Restauracji Wanoga Orchidea Gryf ten miły starszy Pan Stanisław musi wreszcie jak nie gdyś sprawić by jego Restauracje przodowały na Kaszubach. W dzisiejszych czasach gdy jest taka konkurencja trzeba dbać o miłą atmosferę dla klientów i pracowników oraz czasami dodać niż odjąć. POZDRAWIAM SMAKOSZY PYSZNYCH DAŃ
2 0
Jak chodziłam do technikum i miałam takie praktyki przez 4 lata to sieć hoteli Orbis nigdy mi nie zwróciła nawet za bilet i jakoś nikomu nie było żal młodzieży. Patologiczny system nauczania w patologicznym kraju. Ps. po tych pseudo praktykach poszłam na studia, znienawidziłam swoją pasję i gotuję z przyjemnościom tylko dla najbliższych.
2 7
Osobiście nie chodzę do żadnej knajpy,jedzenie drogie bez smaku,za ten wydatek to zrobie sobie trzy smaczne obiadki w domu,i zjem w spokoju.
Nie wiem po co Ludzie zapraszają tą Gesler,ja bym jej za próg nie wpuścił,najpierw powinna nauczyć się kultury!!!
12 2
ludzie piszecie:
- "Jak chodziłam do technikum i miałam takie praktyki przez 4 lata" (w technikum praktyki są 4 tygodnie w II roku nauki i 4 tygodnie w III roku nauki , a w niektórych szkołach mniej o czym tu dyskutować żal )
-" złe mam zdanie na temat pracujących tam a właściwie odbywających praktyki uczennic,
szczególnie panny Darii; kto dał jej prawo do takiej krytyki swojej szefowej?"
Na szacunek podwładnych szef musi zapracować , to nie był pierwszy dzień tych uczennic w pracy i mają wyrobione zdanie o szefowej i jej córce , wszyscy mówią tak samo więc mówią prawdę szefowa i jej córka mówi inaczej bo się broni (kłamiąc ) , szefowa która płaci po 120pare złotych czy tam 200pare złotych i to jeszcze na RATY to jest śmiech na sali ,poza tym na praktykach powinno się być do 16 lat max 6 godzin po 16 latach max 8 godzin skoro były tam zatrudnione zamiast pracownic to już to widzę jak bardzo przestrzegali prawa przypominam otwarte w godzinach 11 - 21 zatem 10 godzin , a imprezy się trafią to może to dłużej potrwać .
Zatem popieram uczennice w 100% mieli jedyną i niepowtarzalną okazję by powiedzieć wprost jak jest , bo jak zapewne mówili o tym w domu , szkole to nikt im nie wierzył i nikt nie interweniował . Tam na praktyki powinien być wysłany kurator i pilnować czy wszystko odbywa się zgodzie z prawem ;) pozdrawiam normalnych pracodawców.
12 1
przyznam szczerze ze widzac ta wlascicielka z rozchwianiem nerwowym mam dosc:) Widac ze baba chytra na pieniadze i znerwicowana. Az smiac sie chce jak sie zacina:)
7 4
najsmaczniejsze musza być włosy w zupie po Geslerowej dlaczego ona nie nosi czepka jak jest w kuchni?
4 0
MASAKRA !!!! Jestem w szoku . Co to miało być....
4 3
Nie nosi czeka bo ma zbyt wielki cymbał ....
13 3
Ta wredna baba zbija kasę na pracownikach? Dlaczego swojej córeczki maciory nie pogoniła do mycia okien? Debilna baba znalazła murzynów! Zesrasz się idiotko twoim dorobkiem zarobionym na oszustwie innych! Karma wraca!
3 8
Kto chciałby takiego kucharza, który potrafi zrobić jedynie flaki, tylko tego nauczył się przez trzy tygodnie? Niezrozumiałe było też to dlaczego został menadżerem, skoro w tej zabawie, o naukę przywództwa, z koniami jako jedyny nie wykonał skoku przez przeszkodę. Nie potrafił nawet przystrofować uczennic, które działały na szkodę firmy w której razem pracowali, a w żadnym odcinku nie było tak ostrej nagonki( zarządzający byli często dużywany gorsi niż tu). Jak kucharz mógł odejść w takim momencie, wiadomo było jak to zaszkodzi karczmie. Mam taką teorię, że z poprzedniej pracy go wyrzucili.
4 11
Sanepid kartuski powinien nie dopuscic Geslerowej do kuchni,bo te jej kudlate blondi ,wpadaja do garów!masakra...nie widza TEGO? DZIWNE TO?...A W LECIE JAK ROBIA KONTROLE W GASTRONOMI ,TO MANDATY LEPIA,ZA BRAK CZEPKÓW.
2 12
Carpaccio z dzika śmiercią? Po raz kolejny widać, że M. Gessler nie zna się na kuchni. Dziki są badane. Od niedawna prawie wszędzie można badać już metodą wytrawiania nie tylko trichinoskopową. Dzika można spożyć na surowo. Jak ktoś jest paranoikiem to można jeszcze wymrozić mięso do w temp. 24 stopni w każdym fragmencie przez 63 godziny.
1 4
ten "młody lyoness" białym focusem jeździ ?
8 0
Brak dobrego menadżera.
4 0
Nie przypadły sobie do gustu. Pani Ilona mimoza, a Pani Magda twardy dąb. Jedna zbyt chwiejna, naiwna, a druga zbyt twarda.
3 12
Daria jest po prostu żałosna. Ciekawe czy w życiu też tak gwiazdorzy jak przed kamerą.
9 0
Wykorzystywanie mlodych ludzi i dostawanie 8000zl dla wlasciciela, ktory ich w ogole nie uczy jest naprawde niesprawiedliwe, tym bardziej ze oni pracuja tam poza praktykami (wiecej godzin) i do tego wykonuja prace nie bedaca w zakresie obowiazkow... Tylko w Polsce!
3 0
Nerwowo to wszystko wyszło, ale prawdę mówiąc tam nie było dyscypliny i przyuczania praktykantek. Żeby mieć dobrą restaurację, nie wystarczy ja mieć, trzeba to czuć, kochać i chcieć!! A nie tylko utarg, utarg. No ludzie,ze wszystkim tak jest!!!
4 7
ale Pani Ilona to z wyglądu super babka-kobieta nic dodać nic ująć.
3 6
ale w niedzielę było pełno ludzi i jedzenie pyszne.
1 1
Do kmr ! Ty to jesteś dopiero dupe.k ! Restauracje nie są po to zebyś się nazarł taniej aniżeli w chacie !!!! Idż do OSTOI !
2 0
Się wybudowali szybko po to by kasować jak za zboże. Te uczennice dwieście złotych zarabiały jp na co one to wydać miały przecież to nawet na bilet nie jest. Te budę chamstwa oszustwa i skapstwa powinna skarbowka kontrolować co tydzień.
Wstyd Ilona wstyd
żal pl
3 6
Ta praktykantka może powinna wybrać inny zawód np. kosmetyczka. Nie wiem jak tam w szkole, ale żeby sobie w tym wieku przyklejać rzęsy na stałe. Za moich czasów nauczycielka takiej pannie to by gąbką zmyła makijaż. Jestem ciekawa, co to za szkoła kształcie tak wygadanych uczniów.
3 1
jaki pan taki kram!!! nie maja poj ecia o gotowaniu a otwierają restaurację. To się msci i tyle.A zresztą ta wlascicielka nie rozumiała nic a nic dlatego upada ta restauracja a raczej sy.
1 2
Ja w to nie wierzę, że po 200zl.dostają,w kuchni się dobrze zarabia bo to ciężka praca.Co ja wiem z mojego doświadczenia to pomoce dostają,ale w sezonie po 12-14zlza godz.netto[na ręke]nie mówiąc o kucharzu,który zarabia nawet do 20 zł na godz.
10 0
Trzeba mieć nie lada tupet, źeby prowadzić restaurację bez kucharza w oparciu o swoje niezbyt duze umiejetności i 2 czy 3 uczennice.wymagania majac przy tym niebotuczne. Kucharza zatrudniono dopiero na 3 tygodnie przed przyjazdem Pani Gessler! A dziewczyny pracowały a zawodu uczyły się przypadkiem, co one mogą wynieśc z takiej nauki- oszustwa i byle jakosci, źe kuchnia i restauracja moze byc prowadzona byle jak i z byle kim. Podejscie tej pani wlascicielki conajmniej nie odpowiedzialne, córka - poraźka, jak to mozliwe, ze pozwoliliscie odejsc panu Sebastianowi. Nie znam sie na prowadzeniu tego biznesu ale wydaje mi sie, źe błędem było Go nie zatrzymać. A uczennice faje, bystre i do tego ładne i co wazne prawdomówne! Tak trzymać dziewczyny.
1 11
To jak ukończą szkołę niech się pochwalą gdzie pracują, obstawiam,że będą miały duuuuuuże problemy ze znalezieniem pracy . Takie szczere są,bardzo szczere ,najszczersze. Tylko czy na tym dobrze wyjdą? Wątpię.
5 8
kucharz Sebastian został zatrudniony 3 tyg przed rewolucjami ponieważ to był warunek aby rewolucje się odbyły ponieważ nie było tam żadnego kucharza jest i była pomoc kuchenna która nie zgodziła się na udział w programie . uważam że skoro uczennice czuły się tak bardzo pokrzywdzone brakiem nauki to mogły zmienić miejsce praktyk to przecież nie problem , pamiętam jak sidło się otwierało właścicielka z córunią zorganizowały casting na super kucharza ... same nie posiadając żadnej wiedzy na temat gastronomi myślę że kucharz nie potrafił powtórzyć dań pani Magdy i po prostu uciekł i w takiej sytuacji pani Ilona została z nie udaną rewolucją bo kto niby miał przygotować dania te super uczennice ??? one powinny dostać nagane za beszczelność wobec właścicielki
0 4
może pani Ilonka mnie i żonę na czarno zatrudni to dostanę 500 +
2 1
Witam. Bylem jadłem było smacznie. Nieco drogo ale ogólnie ok. Co do tych co się wcześniej wypowiadali krytycznie do dziewczyn na stażu. Prawda mało się płaci praktykantom ale w normalnym zakładzie praktykant uczy się , patrzy jak pracownicy wykonują swoją pracę a nie stanowi podstawę wykonywanej roboty. Sam prowadzę działalność co prawda nie w gastronomii ale też mam praktykantów. Tyle że praktykantów mam trzech a zatrudniam 12 osób. U mnie praktykanci obserwują, pomagaja a nie zapierdzielaja za pracownikow. Jak można prowadzić restaurację mając kucharza i tylko praktykantów? Nawet jeżeli była jakaś pomoc kuchenna która nie wystąpiła w programie to ta właścicielka jest niepoważna. Zrobiła sobie z praktykantów tanią siłę roboczą i tyle. Nieuczciwe i chamskie. Tak samo komentarze że dziewczyny mogą zmienić praktyki jak im się nie podoba. Zero szacunku do drugiego człowieka. Jak ci się nie podoba ze cie wykorzystuje to wynocha. Pięknie. ..
2 1
Wlascicielka ...Sknera i oszust to widac.Dziekuje pani Magdo ze nie poleca pani tej karczmy...Pomozcie tej kobiecie isc z torbami.Im miej takich PSEUDORESTEURATOROW tym lepiej dla dobrych resteuracji.A co do praktykantek to dobrze ze mowia jak jest...fajne kociaki.A co do corki tej pani to po prostu...przymulona
1 0
wyglad i zachowanie właścicielki to EA nie nawidze takich ludzi,ta baba nie dba o klienta tylo o kasa.odradzam chodzenia do tej restauracji i mozna sie otruc i umrzec. serwuja surowa dziczyzne NIE MOZNA SERWOWAC SUROWEJ DZICZYZNY!!!!!!!!!!!!!!!!
0 0
Reklama, że po kuchennych rewolucjach pani Magdy, dalej wisi.
1 0
Takich ludzi jak ci chciwi Kaszubi niczego i nikt nawet Magda ichnie nauczy mieszkałam tam i wiem coś na ten temat prostac mający o sobie zbyt duże mniemanie co do oszukiwania uczniów to są w tym mistrzami a nawet całe Żukowo ci którzy uważają że mają. Kasę tu nie będę wymieniać nazwisk szkoda tylko że nie chcą się uczyć bigoci.
0 2
Piękna i zdolna Natalia
2 1
Kelnerka i ta na przyuczeniu jakie zazdrosne! Haha. Szkoda, że to wy nie siedzicie przy laptopie, co? A już nie wspomnę, że tylko idioci pracują za 125 zł 200 zł / miesięcznie. Skąd takich brać? Dajcie namiary, bo jak ze świecą szukać. Poza tym Kucharz ma obowiązek posprzątać po sobie stanowisko pracy i nie kumam skąd oburzenie, że oni są przecież "od gotowania". Zwolniłabym wszystkich szczekaczy. Jedynie Pan kucharz (Sebastian) był w porządku.
0 0
WNIOSEK PO OBEJRZENIU PROGRAMU - WLASCICIELKA TRAGEDIA JAKAS, FALSZYWA HISTERYCZKA, TU NIBY USMIECHNIETA, SKRUSZONA, ZAPLAKANA A GDY KAMERY POKAZALY JAK KNULA ZA PLECAMI TO CHODZACA ZMIJA. COS POD DEKLEM NIE BANGLA. WSPOLCZUJE WSPOLPRACY. DOBRZE JEJ TAK
0 0
Dzis - 09.07.2017 - reklama dalej wisi..
I to pod szyldem "Sidlo".
0 0
Byłem niedawno na pierogach z jagodami - bardzo dobre.
Czystość, wystrój, obsługa - bez zarzutów.
Ceny - przeciętne, podobne jak w innych restauracjach.
Ogólnie - polecam!
0 2
Natalia ma jaja :))) , niewiele lub niewielu miałoby odwagę tak wygarnąć szefowi co im leży na sercu i co jest nie tak.
0 0
Ktoś myli pojęcia: Praktykant to uczeń szkoły średniej odbywający praktykę miesięczną bez wynagrodzenia. Uczniowie szkoły zasadniczej to młodociani pracownicy odbywający naukę zawodu
na podstawie umowy o pracę otrzymujący wynagrodzenie wg stawek narzucanych przez państwo.