Mimo ogromnej konkurencji uczennice ZSP Sierakowice zyskały uznanie jury I Wojewódzkiego Konkursu Gastronomicznego "Wiosenne inspiracje". Dziewczyny zdobyły pierwsze miejsce w konkursie!
Uczennice z III klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych: Weronika Labuda, Agata Reclaf, Wiktoria Białk oraz Patrycja Krefta przygotowane przez Małgorzatę Chobot, reprezentowały Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Sierakowicach w konkursie, który odbył się w Zespole Szkół Hotelarsko ? Gastronomicznych w Gdyni.
Celem rywalizacji było pobudzenie i rozwijanie zainteresowań zawodowych, prezentacja umiejętności praktycznych w przygotowaniu potraw, umiejętność łączenia nowoczesności z tradycją oraz umiejętność współpracy. Zadaniem każdej z drużyn biorących udział w konkursie było przygotowanie w trzech porcjach zakąski fit oraz deseru inspirowanego wiosną.
W zmaganiach konkursowych brało udział 40 uczniów, w sumie 20 zespołów z 13 szkół gastronomicznych z Gdyni, Gdańska, Somonina, Kościelca, Kłanina, Rusocina, Lęborka, Wejherowa, Tczewa, Rumi, Kościerzyny i Słupska.
Mimo ogromnej konkurencji uczennice ZSP Sierakowice Weronika Labuda i Agata Reclaf zostały docenione i wyróżnione przez jury otrzymując nagrody we wszystkich kategoriach: deser inspirowany wiosną ? pierwsze miejsce za "cytrynowe trio z musem miętowym", zakąska fit ? III miejsce za "pasztet selerowy z pianą z buraka na ziarnistym chlebie podany z napojem z młodego jęczmienia". Ponadto dziewczyny zdobyły najważniejszą nagrodę, czyli pierwsze miejsce w konkursie.
(ZSP Sierakowice)
2 0
Dziewczyny wielkie gratulacje ! Brawo Wy :)
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu expresskaszubski.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz