Zamknij

Kartuzy. Nalewki królowały w Muzeum Kaszubskim

17:42, 13.07.2019 | M.D
REKLAMA
Skomentuj
fot. Magda Dzienisz

Nalewka z pestek jabłka, z wiśni, pomarańczy, aronii, mandarynek, jarzębinówka, a także ziołowe smaki i likiery - takie specjały królowały w Muzeum Kaszubskim w Kartuzach. Odbył się tutaj czwarty już Festiwal Nalewki Kaszubskiej. Grand Prix za najbardziej wykwintną nalewkę trafiło do Doroty Wolskiej, a za opakowanie i prezentację do Janiny Sikora. 

Sporo atrakcji, nie tylko smakowych, czekało na tych, którzy odwiedzili Festiwal Nalewki organizowany przez Muzeum Kaszubskie w Kartuzach. Zagrała kaszubska kapela, były, pokazy rękodzieła, wystawa rzeźb, warsztaty. Prawdziwymi "gwiazdami" wydarzenia były rzecz jasna nalewki. Do konkursu zgłoszono przeróżne specjały: z owoców - mandarynki, wiśni, pomarańczy, aronii itp, z ziół, a nawet pestek. 

fot. Magda Dzienisz

Komisja, w której zasiedli: mistrz nalewkarski Czesław Maszczyk, Bolesława Ciachowska i Edyta Słomczyńska (które same wytwarzają nalewki), miała twardy orzech do zgryzienia. Oceniali zarówno smaki, jak i opakowanie nalewki - w tym roku przyznano dwa Grand Prix. 

- Do konkursu zgłoszono 25 przeróżnych nalewek. Sporządzone są głównie z tego, co rośnie w naszych sadach i ogrodach - mówi Barbara Kąkol, dyrektor Muzeum Kaszubskiego. - Są bardzo różnorodne, niektóre z nich posiadają ciekawe nazewnictwo i są pięknie przystrojone. Ważne, aby nalewki zgłoszone do konkursu promowały kaszubskie receptury i tutejsze nalewkarstwo. Na Kaszubach tradycja nalewek to dawna tradycja, sięga XVI, XVII wieku. Chcieliśmy tą imprezą przybliżyć to, co kiedyś tu było produkowane, m.in. słynne likiery żołądkowe - w XIX w. właściciel apteki Pod Orłem tworzył żołądkówkę, dużym powodzeniem cieszyła się wódka "kartuzjanka" produkowana w Grudziądzu. Należy pamiętać, że nalewki pełniły kiedyś głównie funkcje lecznicze, wiedza Kaszubów na temat ziół była bardzo duża. 

Laureaci konkursu na wykwintną nalewkę. fot. Magda Dzienisz

Laureatki konkursu za najlepszą prezentację nalewki. fot. Magda Dzienisz

WYNIKI:

Najbardziej wykwintna nalewka kaszubska:

Grand Prix – Dorota Wolska za nalewkę ziołową
I miejsce – Ewa Kreft za nalewkę pomarańczową
II miejsce – Aleksandra Marczyńska za nalewkę Jarzębinka
III miejsce – Wojciech Myślisz za nalewkę owocową
Wyróżnienia: Janina Sikora za nalewkę z pestek jabłek, Marzena Korzeniewska za nalewkę z pestek dyni

Najlepsze opakowanie i prezentacja nalewki:

Grand Prix – Janina Sikora za nalewkę Pestkówkę
I miejsce – Ewa Kreft z nalewkę pomarańczową
II miejsce – Aleksandra Marczyńska za nalewkę Jarzębinka
III miejsce – Teresa Pytka za nalewkę „Słodka Aroniówka”
Wyróżnienia: Elżbieta Zielińska za likier jajeczny

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA
REKLAMA

Komentarze (4)

No jo?No jo?

8 3

Sporządzone są głównie z tego, co rośnie w naszych sadach i ogrodach i Ważne, aby nalewki zgłoszone do konkursu promowały kaszubskie receptury ? No jo pierwsze miejsce nalewka pomarańczowa ,gdzie na Kaszubach te pomarańczowe sady są? 20:06, 13.07.2019

Odpowiedzi:3
Odpowiedz

Mój dziadunio robiłMój dziadunio robił

3 0

najstarszą nalewkę kaszebską o nazwie "Siarczysta", bo była na tabace i spirytusie. Piło się ją po "naparstku" a i tak każdy się skichał potężnie. 08:07, 14.07.2019


Zdzisek Zdzisek

0 0

Skichał 💩czy kichał 👃,bo wiesz jest różnica 🤭 10:24, 14.07.2019


hejże Zdzisku bidny hejże Zdzisku bidny

1 0

Wejdź na słownik języka polskiego i wpisz "skichać się". Wyjaśnią ci .... Słownictwo masz ubożuchne, oj ubożuchne .... 15:19, 14.07.2019


© expresskaszubski.pl | Prawa zastrzeżone