Po raz kolejny Muzeum Kaszubskie w Kartuzach zorganizowało Festiwal Nalewek Kaszubskich. Do konkursu zgłoszono 30 nalewek, a komisja wybierała najlepszy smak i opakowanie tego wykwintnego napoju. Grand Prix festiwalu zdobyła nalewka z owoców czarnej porzeczki sporządzona przez Jadwigę Bliźniewską.
Komisja w składzie: Bolesława Ciachowska, Edyta Słomczyńska, Wanda Lew-Kiedrowska, oceniała najbardziej wykwintną nalewkę kaszubską oraz opakowanie nalewki i sposób jej prezentacji. Jurorki brały pod uwagę: wygląd (kolor, klarowność), aromat (zapach i bukiet), wrażenie ogólne (równowaga, aromat, bukiet przy smakowaniu, smak, finisz – rozwój nalewki po przełknięciu).
Wyniki Festiwalu Nalewki Kaszubskiej 2021:
Grand Prix Festiwalu - Jadwiga Bliźniewska za nalewkę z owoców czarnej porzeczki
Najbardziej wykwintna nalewka:
I miejsce - Justyna Miotk za nalewkę truskawkowo-miętową
II miejsce - Janina Sikora za nalewkę lawendówkę
III miejsce - Honorata Kuziemkowska za nalewkę z pędów sosny
Najładniejsze opakowanie i prezentacja nalewki:
I miejsce - Alicja Serkowska
II miejsce - Bożena Kupper-Krzyżanowska
III miejsce - Elwira Wiśniewska
3 0
Gratulacje dla Pani Sołtys Borowa za sekret sołtysa!
0 0
Najlepsze nalewki robi Worek. Są najlepsze na świecie. Można kupić każda ilość.
0 0
Tak ma najlepsze. Mój szwagier kupił od niego na wesela. Nikt nie miał kaca, a zabawa była do rana.