Zamknij

Sulęczyno. Rak szlachetny w dyskusji i na talerzu - pierwszy taki festiwal

10:48, 13.10.2022 Aktualizacja: 11:12, 13.10.2022
Skomentuj fot. nadesłane fot. nadesłane

W Leśnym Dworze w Sulęczynie debatowano nad powrotem raka szlachetnego do kaszubskich akwenów. Uczestnicy nie tylko dyskutowali nad malejącą populacją tego skorupiaka, ale także nad czystością wód na Kaszubach. Było to także święto kulinarne - zaprezentowano wyjątkowe dania m.in. z raków i ryb słodkowodnych.  

Pierwszy Festiwal Raków w Sulęczynie zorganizowany został przez właścicieli hotelu Leśny Dwór: Martynę Górską-Popielarz i Marcina Popielarza oraz Fundację Rozwoju Uniwersytetu Gdańskiego.

Celem wydarzenia było zwrócenie uwagi na sposób użytkowania jezior lobeliowych oraz malejącą populację raka szlachetnego w pomorskich akwenach. 

- Ze względu na zły stan wód tracimy w naszych jeziorach raka szlachetnego podkreślali organizatorzy konferencji.

Podczas wydarzenia debatowano również o modelu współpracy wszystkich użytkowników wód. Wypowiedzieli się eksperci zaproszeni przez Fundację Rozwoju Uniwersytetu Gdańskiego.

[FOTORELACJA]27714[/FOTORELACJA]

Swoje prelekcje dotyczące walorów przyrodniczych, jakości i czystości wód wygłosili: prof. Julita Dunalska (kierownik Stacji Limnologicznej Uniwersytetu Gdańskiego w Borucinie), dr Kamil Nowiński (Zakład Limnologii Instytutu Geografii Wydziału Oceanografii i Geografii Uniwersytetu Gdańskiego), dr Katarzyna Bociąg (Pracownia Przyrodnicza Pro Natura Pro Homini). 

Profesor Przemysław Śmietana mówił o występowaniu raka szlachetnego w jeziorach Pomorza.

- Jest za późno, żeby tylko chronić raki szlachetne trzeba je ratować - podsumował. 

Wypowiedział się także Marek Theus - właściciel Jeziora Sominko w Grzybowie. Jako jedyny w Polsce i Europie hoduje on raka szlachetnego na zbiorniku naturalnym. Mówił o tym, jak prowadzić prawidłową gospodarkę jeziorną.

Podczas debaty padały pytania o dobre praktyki oraz o to, co robić, aby nie zaszkodzić, a wspomóc środowisko naturalne.

- Niezmiernie interesujące prezentacje skłoniły uczestników konferencji do ożywionej dyskusji i próby wypracowania rozwiązań dla istniejących problemów i zagrożeń dla jezior kaszubskich - podsumowuje Fundacja Rozwoju Uniwersytetu Gdańskiego.

Kaszubski Festiwal Raków był także świętem kulinarnym, mającym podkreślić wagę raków w polskiej kuchni i tradycji w regionie. Szefowie Marcin Popielarz i Łukasz Miecznikowski postanowili tym razem zmierzyć się z przepisami z różnych części świata.

Goście mieli możliwość skosztowania między innymi takich dań jak: raki po luizjańsku, paella z rakami i owocami morza, szczupak w sosie, koperkowym z rakami, zupa rakowa z ciastem francuskim, sandacz faszerowany rakami z ostrym majonezem, galantyna rakowa z leszczem morskim. 

Gospodarze zapowiadają kolejną edycję Kaszubskiego Festiwalu Raków w przyszłym roku. Formuła spotkania będzie jeszcze rozwijana, a cel dobrze podsumował szef Marcin Popielarz:

- Clou tego wydarzenia jest takie, aby kontynuować festiwal do czasu, aż będziemy mogli na nim podać raki kaszubskie – tj. doprowadzimy do ich przywrócenia tutejszym jeziorom - podkreślił. 

(nadesłane: Marta Dworak, oprac. M.Dz.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(8)

luksusluksus

4 9

w obecnych czasach kiedy ludzi nie stać na ogrzanie zimą, na podstawowe jedzenie - brzmi to jakby luksusowo ?
no chyba ze jest to rozwiązanie, żeby w czasach przymierania głodem nałowić sobie jedzenia, ale wtedy wszystko będzie dobre nawet morynka ?

11:19, 13.10.2022
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

@@

2 2

Na pewno pyszne były. Jitro pjutk te to reba zycher wszetce bandum miele.

12:01, 13.10.2022
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Chcecie się poczućChcecie się poczuć

4 3

jak szlachetny rak ??
Skoczcie żywcem do wrzącej wody, to poczujecie się równie szlachetnie !!

12:44, 13.10.2022
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

gospodarzgospodarz

3 1

Gdzie mogę nabyć raki do zaraczenia zbiornika?

13:48, 13.10.2022
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Buhaha Buhaha

4 3

To chcecie je ratować, czy jeść?

14:01, 13.10.2022
Odpowiedzi:1
Odpowiedz

zobaczzobacz

1 1

różnice pomiędzy szlachetnym rakiem a innymi inwazyjnymi i zobacz które są zjadane. Następnym razem sie doczytaj i zapoznaj z faktami a potem komentój

12:13, 14.10.2022

PiotrAPiotrA

1 1

Krzyknął "trzeba je ratować", po czym nałożył kilka do talerza.

08:39, 14.10.2022
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

WiolettaWioletta

1 0

Podobno jak się je raki to dostaje się raka przełyku i jelita grubego, bo ta nazwa jest właśnie nie bez kozery nadana...lepiej uważajcie...poza tym wrzucanie żywych stworzeń do wrzątku to znęcanie się, kiedyś słyszałem jak te raki krzyczały, jak je sąsiad z miski w całości wrzucił do wrzątku...

11:53, 18.10.2022
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%