Zamknij

Festiwal Nalewek Kaszubskich. Na konkurs zgłoszono ponad 50 trunków. Która najlepsza?

Magda Dzienisz 20:51, 22.07.2023 Aktualizacja: 12:05, 23.07.2023
Skomentuj fot. Magda Dzienisz fot. Magda Dzienisz

W Muzeum Kaszubskim odbył się tradycyjny Festiwal Nalewek i Miodów Pitnych. Na konkurs zgłoszono 52 trunki. Komisja oceniała m.in. smak, klarowność, a także sposób podania. Grand Prix zdobyła nalewka z maliny.

Festiwal Nalewek Kaszubskich nawiązuje do kaszubskich tradycji produkowania nalewek. To coroczna impreza, do której swoje wyroby zgłaszają uczestnicy z całego regionu.

Podczas wydarzenia w Muzeum Kaszubskim czekało wiele atrakcji. Było wielkie gotowanie z KGW z Mezowa. Wystąpili rekonstruktorzy z grupy Retrospekcja, którzy zaprezentowali modę z lat 70. XX wieku. Były warsztaty plastyczne i kulinarne i muzyka na żywo w wykonaniu  Kapeli Drëchë. Swoje dzieła prezentowali też lokalni artyści. 

Na konkursowym stole zagościły nalewki z owoców, kwiatów i ziół rosnących na Kaszubach. Była nalewka z pędów sosny, pigwy, porzeczek, owoców dzikiej róży, z truskawek, wiśni, czeremchy, jeżyny, aronii, żurawiny, czarnego bzu, śliwki, poziomki, maliny itp. 

Komisja miała twardy orzech do zgryzienia. Musiała wyróżnić zaledwie kilka spośród aż 52 zgłoszonych na konkurs. 

Nalewki nie tylko były pyszne, ale też pięknie ozdobione. Niektóre w naprawdę wymyślny sposób. Konkurs odbył się bowiem w dwóch kategoriach: najbardziej wykwintna nalewka kaszubska oraz opakowanie nalewki i sposób jej prezentacji. Jurorzy oceniając trunki będą brać pod uwagę: wygląd (kolor, klarowność), aromat (zapach i bukiet), wrażenie ogólne (równowaga, aromat, bukiet przy smakowaniu, smak, finisz – rozwój nalewki po przełknięciu). 

Nalewki oceniało jury w składzie: Bolesława Ciachowska, Edyta Słomczyńska oraz Rafał Nowakowski. 

- Zadanie jak co roku było niezwykle trudne. Każdy, kto wykonuje nalewki, wkłada w to wiele serca.  O tym, która była najlepsza, decydowały detale - powiedziała Edyta Słomczyńska.

Konkursowych nalewek można było oczywiście skosztować.

[FOTORELACJA]28088[/FOTORELACJA]

WYNIKI KONKURSU

Grand Prix - Danuta Leszczyńska - nalewka malinowa

Najbardziej wykwintna nalewka

I miejsce - Ewa Kwidzińska - nalewka z kwiatów czarnego bzu

II miejsce - Sławomir Szymański (nalewka sosnowa)

III miejsce - Edyta Stępień (nalewka poziomkowa)

Wyróżnienia - Wiesława Meina oraz Marcin Cichowicz (nalewka z 60 ziół)

Najładniejsze opakowanie i prezentacja nalewki 

I miejsce - Marta Sikora

II miejsce - Grzegorz Kusyk

III miejsce - Irena Peplińska

Wyróżnienie - Jadwiga Sikora

(Magda Dzienisz)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(2)

UczestnikUczestnik

0 3

gratulacje dla wszystkich wystawiających swoje nalewki. Było pysznie.

17:48, 23.07.2023
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

doh jodoh jo

1 1

Drogie panie tymi nalewkami uczycie nas pic Nie lepiej gotowac potrawy smaczne Smacznego!

09:30, 24.07.2023
Odpowiedzi:1
Odpowiedz

..

0 0

Nalewkami się delektuje i pije dla zdrowotności a nie upija?

12:13, 24.07.2023

0%