W Muzeum Kaszubskim odbył się tradycyjny Festiwal Nalewek i Miodów Pitnych. Na konkurs zgłoszono 52 trunki. Komisja oceniała m.in. smak, klarowność, a także sposób podania. Grand Prix zdobyła nalewka z maliny.
Festiwal Nalewek Kaszubskich nawiązuje do kaszubskich tradycji produkowania nalewek. To coroczna impreza, do której swoje wyroby zgłaszają uczestnicy z całego regionu.
Podczas wydarzenia w Muzeum Kaszubskim czekało wiele atrakcji. Było wielkie gotowanie z KGW z Mezowa. Wystąpili rekonstruktorzy z grupy Retrospekcja, którzy zaprezentowali modę z lat 70. XX wieku. Były warsztaty plastyczne i kulinarne i muzyka na żywo w wykonaniu Kapeli Drëchë. Swoje dzieła prezentowali też lokalni artyści.
Na konkursowym stole zagościły nalewki z owoców, kwiatów i ziół rosnących na Kaszubach. Była nalewka z pędów sosny, pigwy, porzeczek, owoców dzikiej róży, z truskawek, wiśni, czeremchy, jeżyny, aronii, żurawiny, czarnego bzu, śliwki, poziomki, maliny itp.
Komisja miała twardy orzech do zgryzienia. Musiała wyróżnić zaledwie kilka spośród aż 52 zgłoszonych na konkurs.
Nalewki nie tylko były pyszne, ale też pięknie ozdobione. Niektóre w naprawdę wymyślny sposób. Konkurs odbył się bowiem w dwóch kategoriach: najbardziej wykwintna nalewka kaszubska oraz opakowanie nalewki i sposób jej prezentacji. Jurorzy oceniając trunki będą brać pod uwagę: wygląd (kolor, klarowność), aromat (zapach i bukiet), wrażenie ogólne (równowaga, aromat, bukiet przy smakowaniu, smak, finisz – rozwój nalewki po przełknięciu).
Nalewki oceniało jury w składzie: Bolesława Ciachowska, Edyta Słomczyńska oraz Rafał Nowakowski.
- Zadanie jak co roku było niezwykle trudne. Każdy, kto wykonuje nalewki, wkłada w to wiele serca. O tym, która była najlepsza, decydowały detale - powiedziała Edyta Słomczyńska.
Konkursowych nalewek można było oczywiście skosztować.
[FOTORELACJA]28088[/FOTORELACJA]
WYNIKI KONKURSU
Grand Prix - Danuta Leszczyńska - nalewka malinowa
Najbardziej wykwintna nalewka
I miejsce - Ewa Kwidzińska - nalewka z kwiatów czarnego bzu
II miejsce - Sławomir Szymański (nalewka sosnowa)
III miejsce - Edyta Stępień (nalewka poziomkowa)
Wyróżnienia - Wiesława Meina oraz Marcin Cichowicz (nalewka z 60 ziół)
Najładniejsze opakowanie i prezentacja nalewki
I miejsce - Marta Sikora
II miejsce - Grzegorz Kusyk
III miejsce - Irena Peplińska
Wyróżnienie - Jadwiga Sikora
Uczestnik17:48, 23.07.2023
gratulacje dla wszystkich wystawiających swoje nalewki. Było pysznie.
doh jo09:30, 24.07.2023
Drogie panie tymi nalewkami uczycie nas pic Nie lepiej gotowac potrawy smaczne Smacznego!
0 0
Nalewkami się delektuje i pije dla zdrowotności a nie upija?