Zamknij

„Jesienny Piknik na Kaszubach” z jajem! Kreatywność, smaki i dobra zabawa w Przodkowie

14:19, 29.11.2024 Aktualizacja: 20:25, 03.12.2024
Skomentuj

W środę Powiatowy Zespół Szkół w Przodkowie tętnił życiem i aromatami. Po kilkuletniej przerwie powróciła kolejna edycja konkursu „Jesienny Piknik na Kaszubach”. Tegoroczny temat – „Kuchnia z jajem” – inspirował uczniów do tworzenia potraw nie tylko z jajkiem w roli głównej, ale i w humorystycznym tonie. Piknik nie tylko smakował, ale również integrował, rozwijał pasje kulinarne i promował lokalne talenty młodych adeptów sztuki kulinarnej.

Konkurs był skierowany do uczniów szkół ponadpodstawowych i podstawowych i miał na celu:

  • Aktywizowanie młodzieży do doskonalenia zawodowego i wspierania uczniów w wyborze i planowaniu dalszej ścieżki zawodowej.
  • Rozwijanie pasji, zainteresowań i uzdolnień związanych z przygotowywaniem potraw.
  • Promowanie talentów młodych adeptów sztuki kulinarnej i aranżacyjnej.
  • Wdrażanie nowoczesnych procesów technologicznych, gwarantujących zachowanie wysokiej wartości odżywczej, smakowej i estetycznej potrawy.
  • Integracja i wspólna zabawa młodzieży.
  • Zachowanie tradycji regionalnych.

[FOTORELACJA]29328[/FOTORELACJA]

Całość miała formę pikniku i wymiany doświadczeń. Na konkurs zgłosiło się pięć drużyn ze szkól podstawowych i trzy drużyny ze szkół ponadpodstawowych. W pracowniach szkolnych przygotowywano potrawy o ciekawy i „jajcarskich” nazwach jak :

  • Jajeczny placek szczęścia
  • Jajochrup
  • Słone oczko
  • Jajowy szał, żółto- w karmelu

oraz inne:

  • Pizza z jajkiem
  • Jabłecznik
  • Szakszuka
  • Tarta cytrynowa
  • Beza Pavlowva z gruszką i kremem z koziego sera oraz jaj
  • Tarta na kruchym cieście z jajkami, łososiem oraz dynią.
  • Kokosanki; Rolada jajeczna z nutą bazylii
  • Grzanki z pasta jajeczną
  • Spaghetti carbonara
  • Tost francuski s serkiem mascarpone i owocami; Tost z pastą z awokado i jajkiem
  • Omlet na słodko
  • Zupa dyniowa
Prace i wyroby uczniów oceniali kucharze, którzy stanowili jury w składzie: Artur Piotrowski-szef kuchni w restauracji LIZAWKA w Poznaniu oraz Tomasz Grota – szef kuchniw restauracji TU MOŻNA MARZYĆ w Gdańsku.

Zwycięzcami konkursu w kategorii szkół ponadpodstawowych zostali:

I miejsce uczniowie Powiatowego Zespołu Szkół w Sierakowicach Julia Czaja Anna Kotłowska pod kierunkiem Grzegorza Miotk,

II miejsce Lena Radziemska i Antonina Serkowska z Powiatowego Zespołu Szkól w Przodkowie pod kierunkiem Anny Wydrowskiej, 

III miejsce Dominik Cyman i Tymoteusz Treder z Powiatowego Zespołu Szkół w Somoninie pod kierunkiem Magdaleny Stempnik.

W kategorii szkól podstawowych kolejne miejsca zajęli:

I miejsce Aleksandra Tetzlaff i Maja Baranowska z SP Przodkowo pod opieką Aleksandry Kulwikowskiej,
II miejsce Damir Nowaki Christian Maillet z SP w Miszewie pod opieką Anety Młyńskiej,
III miejsce Nikodem Glazai Mateusz Zając z SP Czeczewo pod opieką Pawła Bil.

Wyróżnienie otrzymali:

Weronika Jasiukiewicz i Igor Wirkus z SP Miszewo pod opieką Joanna Lysy
Mateusz Bobkowski i Jakub Brylowskiz SP w Pomieczynie pod opieką Moniki Hrycyk.
(art. PZS w Przodkowie (opr.red.))

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%