Mnóstwo mieszkańców okolic i turystów przybyło dziś do Chmielna, by wziąć udział w IX Festiwalu Truskawek Kaszubskich. Do stoisk z tymi owocami, przetworami, koktajlami, deserami ustawiały się długie kolejki. Jednym z punktów imprezy była próba pobicia rekordu w upieczeniu jak największej liczby rogalików z truskawkami.
Truskawkowe stoiska, pokaz mody, pokazy kulinarne i degustacje, a także koncerty i występy - m.in. to czekało podczas Festiwalu Truskawek Kaszubskich. Do Chmielna przybyły tysiące fanów truskawek i swojskich przysmaków. Nie tylko ciężko było znaleźć miejsce parkingowe, ale i swoje odczekać w kolejce po przysmaki, owoce, przetwory, desery itp.
Chętni mogli wziąć udział w "truskawkorwaniu", czyli zerwać truskawkę prosto z pola. Wyjazd na wskazane plantacje odbywał się z przystanku przy scenie.
Na scenie prezentowały się lokalne zespoły, były występy kabaretów, przeprowadzono konkursy, m.in. na Królową Truskawek Kaszubskich i Truskawkową Kreację. Jak co roku przebrania uczestników były bardzo ciekawe i finezyjne.
[FOTORELACJA]29925[/FOTORELACJA]
Dla smakoszy przygotowano pokaz kulinarny - uznani kucharze przygotowali truskawkowe specjały, m.in. racuchy z truskawkami.
Głównym punktem imprezy było kolejne kulinarne bicie rekordu Polski. Tym razem w przygotowaniu ponad 1000 rogalików z truskawkami. Wielkie gotowanie nadzorował Łukasz Konik - kucharz, prezenter kulinarny w TVP2, ekspert kuchni molekularnej.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz