Słodkie i nie tak słodkie,
Sobota, 23 listopada
Tokaj, region na Węgrzech, od wieków najlepiej znany ze swoich słodkich, bursztynowych win, zdobywa nową renomę dzięki wyjątkowym wytrawnym winom białym, produkowanym z tej samej odmiany winogron Furmint, która wykorzystywana jest do produkcji najszlachetniejszych win deserowych aszú o zawartości sześciu puttonyos. Nowe, cieszące się uznaniem na całym świecie, wytrawne Furminty mają złożony smak z wyraźnymi nutami miodu, dzikich kwiatów i moreli, oraz jedynie 2-3 gramy cukru resztkowego na litr w porównaniu z ponad 100 gramami w winach deserowych Tokaj. Dowiedz się więcej od Laszlo i Marianny Pelle, pionierów wytrawnych Furmintów, którzy przylecą specjalnie na tę degustację, aby zaprezentować swoje najlepsze słodkie i wytrawne Furminty oraz opowiedzieć o tym, jak zmieniła się i rozwinęła produkcja wina na Węgrzech od zakończenia ery komunizmu.