Dla wytrawnych grzybiarzy każdy czas okazuje się dobry, by poszukać ciekawych okazów. Pani Maria ze swojego pierwszego grzybobrania w tym sezonie przyniosła trzy borowiki usiatkowane, borowiki ceglastopore i jednego brzozaka.
Borowik ceglastopory jest specyficznym grzybem i ma wiele nazw (czerwononóżka czy ceglak). Borowiki ceglastopore można znaleźć już w maju, a ostatnie także październiku.
Borowik ceglastopory jest gatunkiem jadalnym, ale grzybiarze sięgają po niego rzadko. Jak podaje Wikipedia, "może być spożywany tylko po obróbce termicznej, gdyż surowy, niedogotowany lub niedosmażony może u niektórych powodować zaburzenia trawienne. Dawniej sugerowano obgotowanie a następnie odlanie wody, ale obecnie większość źródeł wspomina tylko, żeby nie był surowy".
Warto też pamiętać, że borowika ceglastoporego łatwo pomylić z borowikiem szatańskim lub gorzkoborowikiem żółtoporym.
Stary17:38, 05.06.2021
Patrząc na te grzyby mam wrażenie że są zeszłoroczne.
Beatabe12:58, 06.06.2021
To są naprawdę stare grzyby ...pic na wodę
Porcelanowa Kraina13:26, 06.06.2021
Grzybowe specjały najlepiej wyglądają na odpowiedniej porcelanie
www.porcelanasklep24.pl
Leśnikos11:51, 07.06.2021
Ale bieda, żeby takie "okazy" zbierać i do tego mieć potem prysznic z tiłka...
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu expresskaszubski.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
3 8
Sam jesteś zeszłoroczny haha