Jakie potrawy można było spotkać na kartuskich stołach na początku XX wieku? Co przyrządzały nasze babcie i prababcie? Tego wszystkiego można się dowiedzieć w nowopowstałej książce kucharskiej "Posmakuj Kartuz i Szwajcarii Kaszubskiej. Tradycje kulinarne". Jej premiera odbędzie się 3 grudnia w Muzeum Kaszubskim.
Książka "Posmakuj Kartuz i Szwajcarii Kaszubskiej. Tradycje kulinarne" w opracowaniu Rafała Nowakowskiego i Barbary Kąkol jest zaproszeniem do przyrządzania potraw, które przed laty królowały na kartuskich stołach.
- Dzisiaj, szukając inspiracji, korzystamy głównie z przepisów dostępnych w Internecie, ale chętnie też sięgamy do przepisów naszych babć i mam. Tym razem Muzeum Kaszubskie w Kartuzach postanowiło zaprezentować przepisy kulinarne, pochodzące ze starych zeszytów mieszkanek Kartuz oraz z przedwojennej „Gazety Kartuskiej”. Rafał Nowakowski wybrał przepisy publikowane na łamach tego pisma i je uwspółcześnił. To propozycja dla wszystkich, którzy – oprócz znanej nam kuchni kaszubskiej – mają ochotę skosztować dań, jakie dawniej gościły w kartuskich domach - podkreśla Barbara Kąkol, dyrektor Muzeum Kaszubskiego.
W książce oprócz przepisów będzie można znaleźć fotografie dań, które przygotowali m.in.: Hotel i Restauracja pod Orłem, uczniowie Powiatowego Zespołu Szkół im. J. Wybickiego w Somoninie. Większość zdjęć zamieszczonych w publikacji wykonała Magdalena Damps.
Premiera wydawnictwa odbędzie się 3 grudnia (wtorek) o godz.17.00 w Muzeum Kaszubskim w Kartuzach.
Zadanie zrealizowano dzięki dotacji gminy Kartuzy.
Gdzie kupić?13:39, 19.11.2024
1 0
Super.
Czy będzie można tą książkę gdzieś kupić czy tylko na tym spotkaniu? 13:39, 19.11.2024