Zamknij

Jakie wymagania muszą spełniać opakowania na żywność?

artykuł sponsorowany + 12:53, 02.02.2022 Aktualizacja: 12:53, 02.02.2022

Na co dzień, naszym oczom ukazuje się wiele rodzajów opakowań żywności. Znajdują się w nich kanapki, ciastka czy prażynki. Mało osób zastanawia się jednak nad tym, jakie wymagania muszą spełniać opakowania, w których przechowywana jest żywność. Tymczasem, jest to dość interesująca kwestia. Oczywiście, niesamowicie ważne jest badanie opakowań do kontaktu z żywnością. Najważniejsze jest bowiem to, aby były one bezpieczne.

Higieniczność i odporność

Opakowania, w których przechowywana jest żywność muszą bez wątpienia spełniać wiele kryteriów, nierzadko dość rygorystycznych. Nie ma się temu co dziwić, bo ich podstawowym zadaniem jest przecież zabezpieczenie produktów, które mają nadawać się do spożycia. Rolą opakowań jest więc ochrona żywności przed wilgocią, promieniowaniem słonecznym bądź niekorzystną temperaturą. Pojemniki oraz opakowania muszą więc być higieniczne, szczelne, jak również stosunkowo odporne na uszkodzenia mechaniczne różnego rodzaju. Dość istotna jest również odporność na czynniki mikrobiologiczne. Ciężko na pierwszy rzut oka ocenić, czy dane opakowanie spełnia wymagania, dlatego potrzebne jest właśnie badanie opakowań do kontaktu z żywnością.

Opakowanie nie może zanieczyszczać żywności 

Jak zaznaczono wyżej, jedną z najważniejszych ról opakowań jest ochrona żywności przed czynnikami pochodzącymi z zewnątrz. Równie istotne jest jednak to, aby samo opakowanie nie stanowiło zagrożenia dla przechowywanej w nim żywności. Nie może więc ono wnikać w produkt spożywczy w takiej ilości, która mogłaby zaszkodzić osobie, która po ten produkt sięgnie. Opakowanie nie może także składać się z takich substancji, które widnieją jako te niedopuszczone do kontaktu z żywnością. Ważne jest również i to, aby opakowanie w żaden sposób nie wpływało na smak, konsystencję czy zapach produktu. Opakowania nie powinny także ukrywać zepsucia żywności ani wprowadzać konsumenta w błąd. Należy zdawać sobie sprawę z tego, że istnieją zarówno opakowania jednorazowego, jak i wielorazowego użytku. Niekiedy, trzeba je dokupić do produktu, który nas interesuje.

Co jeszcze należy wiedzieć o opakowaniach na żywność?

Bardzo często, jeśli nie najczęściej, spotyka się plastikowe opakowania na żywność. Wśród badań, które muszą one przechodzić wyróżnić można między innymi test migracji mikroskładników opakowania do produktu żywnościowego. Jak się jednak okazuje, szczegółowe badania muszą przechodzić nie tylko opakowania wykonane z plastiku, ale również te wykonane z takich materiałów jak chociażby papier. Jeżeli do produkcji opakowania zostały wykorzystane jakieś metale czy chlorki, nie mogą one przekraczać norm, które zostały określone prawem. Wato mieć na uwadze to, że w każdym kraju możemy mieć do czynienia z nieco innymi przepisami dotyczącymi opakowań do przechowywania żywności. Istnieją także przepisy wspólne na przykład dla krajów Unii Europejskiej. Każdy producent opakowań musi więc znać wszystkie kwestie prawne związane z nimi. W przeciwnym bowiem razie o błąd, nawet ten podstawowy, naprawdę nietrudno. 

(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%