Zamknij

Beta-karoten. Jakie ma znaczenie w naszej diecie?

artykuł sponsorowany + 08:16, 20.06.2022 Aktualizacja: 08:16, 20.06.2022

Jakie znaczenie dla zdrowia ma beta-karoten? Jakie jest zapotrzebowanie naszego organizmu na ten składnik? Słyszymy o nim dość często, ale nie w pełni zdajemy sprawę ze znaczenia. Tymczasem prowitamina A jest bardzo istotna dla wspierania odporności. Posiada też korzystny wpływ na cerę. Dzięki niej łatwiej pozbyć się trądziku i przeciwdziałać powstawaniu zmarszczek.

Dlaczego beta-karoten jest ważny w diecie? Odporność, zdrowie skóry i walka z jej starzeniem to tylko najważniejsze z tych kwestii, w których może pomóc. Inaczej nazywany jest prowitaminą A. Bywa obecny w wielu owocach i warzywach. Można go znaleźć w marchwi, suszonych morelach, ale też dyni lub cykorii. Co jeszcze warto wiedzieć o beta-karotenie?

Beta-karoten: najważniejsze informacje

Czym właściwie jest beta-karoten i co przede wszystkim należy o nim wiedzieć? Należy do karotenoidów, czyli grupy związków chemicznych odznaczających się właściwościami antyoksydacyjnymi. Jest najbardziej aktywnym spośród nich. Inaczej nazywany jest prowitaminą A, bo przekształca się w organizmie na witaminę A w takich ilościach, jakie akurat potrzebne są ludzkiemu organizmowi. Beta-karoten jest popularny w niektórych warzywach i owocach. Ma duże znaczenie w medycynie. 

Na co pomaga beta-karoten?

Dlaczego beta-karoten jest tak powszechnie wykorzystywany w medycynie? Posiada bardzo wiele korzystnych oddziaływań na ludzki organizm. Jako jeden z karotenoidów zapobiega trądzikowi, starzeniu się cery i korzystnie wpływa na odporność organizmu (np. chroni drogi oddechowe przed infekcjami). Poza tym prowitamina A dobrze oddziałuje na wzrost i wzrok. Dodatkowo zapobiega miażdżycy i przede wszystkim wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Chodzi zwłaszcza o profilaktykę czerniaka, raka jelita grubego, prostaty i płuc. 

Zwraca się uwagę również na to, że beta-karoten chroni układ moczowy, bo zapobiega tworzeniu się w nim kamieni i złogów piasku. Zapobiega także rozedmie płuc i zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.

Gdzie znaleźć beta-karoten?

W których produktach można znaleźć duże ilości beta-karotenu? Warto tu zauważyć jedną bardzo ważną kwestię: dużo prowitaminy A zawierają produkty takie, jak koncentrat pomidorowy, szczaw, jarmuż, szczypiorek lub natka pietruszki, ale ich obecność w diecie bywa z reguły znikoma. Warto więc zwrócić się ku takim produktom, które jedzone są przez nas w większych ilościach i także mają bogactwo beta-karotenu.

Chodzi tu zwłaszcza o:

  • szpinak;
  • czerwoną paprykę;
  • pomidory;
  • marchew;
  • mango;
  • papaja;
  • dynię;
  • cykorię;
  • melon;
  • morele;
  • sałatę;
  • szparagi;
  • pory;
  • brokuły.

Jako warzywa o nieco mniejszej zawartości prowitaminy A wymienia się najczęściej groszek zielony, fasolkę szparagową i brukselkę. Trzeba jednak pamiętać, że tego cennego składnika możemy sobie dostarczyć poprzez spożycie produktów przetworzonych. Chodzi zwłaszcza o soki: marchwiowy, wielowarzywny i pomidorowy. Podobnie cenne bywają suszone owoce, gdzie pierwsze miejsce zdecydowanie zajmują morele. Oczywiście bardzo cenna bywa także suplementacja diety odpowiednimi preparatami. 

(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%