Ostrokrzew paragwajski, z którego produkowany jest susz yerba mate, uprawia się tylko w niektórych krajach Ameryki Południowej, ale jest znany i ceniony na całym świecie. Chcesz zacząć swoją przygodę z tym napojem, ale nie wiesz, jaką yerbę wybrać? Pomożemy Ci zrozumieć różnice pomiędzy poszczególnymi gatunkami i podpowiemy, jaka yerba mate najszybciej przypadnie do gustu osobom początkującym! Sprawdź koniecznie!
Yerba mate to napar przygotowany z suszonych liści, a często również i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego. Ostrokrzew paragwajski uprawiany jest w Argentynie, Brazylii i Paragwaju. To właśnie z tych miejsc pochodzą produkty tak uwielbiane przez mateistów. Pomimo prób uprawy ostrokrzewu w innych częściach świata, nie udało się stworzyć odpowiednich warunków do jego prawidłowego rozwoju.
Uważa się, że napar ten ma właściwości pobudzające, wspomagające trawienie, moczopędne, oczyszczające i znoszące uczucie głodu. Ponadto może on zawierać w swoim składzie minerały i sporą dawkę witamin. Sądzi się również, że yerba mate może mieć działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i antyreumatyczne oraz że obniża poziom cholesterolu, poprawia koncentrację i podnosi odporność organizmu.
Yerba mate może stymulować nasz układ nerwowy i zwiększać zdolność koncentracji, co jest szczególnie ważne dla osób oczekujących większego pobudzenia i dodatkowej dawki energii. Pamiętaj więc, że ogromne znaczenie ma pora dnia, w jakiej delektujemy się tym napojem. Nie zaleca się spożywania yerba mate po południu i późnym wieczorem.
Ze względu na kraj pochodzenia yerba mate możemy podzielić na:
Wyróżnić możemy jeszcze jedną odmianę yerby, jaką jest yerba urugwajska. Sama yerba tam nie rośnie, ale Urugwajczycy sprowadzają jej bardzo dużo z Brazylii. Sami przygotowują susz w swoim kraju lub przygotowywany jest wcześniej, ale według określonych zasad. Urugwajczycy uwielbiają drobno zmielony, pylasty susz, który leżakował maksymalnie pół roku.
Ponadto warto wiedzieć, że na rynku znajdziemy także yerba mate, która jest suszona gorącym powietrzem, co sprawia, że jej smak jest lekki, bez wyczuwalnych dymnych nut w czasie picia.
mężczyzna pijący yerba mate
Warto wyróżnić jeszcze podział tego wyjątkowego naparu na yerbę klasyczną i yerbę z dodatkami. Ta pierwsza to stuprocentowy susz ostrokrzewu paragwajskiego, na którego smak wpływ ma m.in. gleba, nasłonecznienie, a nawet otoczenie plantacji, sposób produkcji, czas zbiorów czy okres leżakowania. Natomiast yerba z dodatkami to m.in. yerba owocowa, ziołowo-owocowa, ziołowa, zawierająca suszone kwiaty czy z domieszką przypraw. Takie produkty mogą być dobrym wyborem dla początkujących, którzy ze smakiem i aromatem naparu mają styczność po raz pierwszy.
Yerba mate można podzielić na Con Palo (z patyczkami) oraz Sin Palo lub Despalada, czyli sam susz. Pamiętajmy, że im większa zawartość listków, tym yerba mate będzie mocniejsza. Warto też zwrócić uwagę na oznaczenia na opakowaniu takie jak:
Jaka yerba będzie na początek najlepsza? Początkującym mateistom poleca się yerbę o łagodnym smaku, np. argentyńską oraz brazylijskie tereré, które cechują się mniejszą zawartością pyłu, jest grubiej cięte i ma łagodniejszy smak. Jak zostało wspomniane wyżej, mocno wyraziste, aromatyczne i dymne yerby z Paragwaju nie są polecane na pierwsze spotkanie z tym napojem. Przed zakupem yerby warto przeczytać opis danego produktu.
Najlepsza yerba mate dla początkujących to m.in. klasyczne odmiany o delikatnym smaku, w tym argentyńska Mananita, Cruz de Malta czy Kraus Organica. Można też wybrać np. smakowe, brazylijskie tereré takie jak Yacuy, Barão i Laranjeiras. Jeżeli chcemy pokusić się o odmiany paragwajskie, wybierajmy te o łagodniejszym smaku oraz grubszej gradacji, w tym np. Pajarito Suave lub Jerovia.
Jeżeli pierwszy wybór Ci nie posmakował, wcale nie musisz całkowicie rezygnować z picia naparu. Pamiętaj, że wybór odpowiedniej yerba mate to kwestia osobistego gustu i czasami trzeba wypróbować wiele rodzajów suszu. Warto więc eksperymentować, aby znaleźć ten, który będzie nam w pełni odpowiadał. Z czasem poznamy swoje preferencje smakowe i będziemy mogli cieszyć się tym zdrowym i orzeźwiającym napojem. W sklepie Dobre Ziele przy każdej yerbie znajdziesz rzetelny opis składu, zgodny z podaną przez producenta informacją. To może pomóc Ci w dokonaniu najlepszego wyboru!
Każdy, kto sięga po yerbę, powinien czuć radość z picia naparu. Intensywność poszczególnych naparów będzie się różniła w zależności od obróbki danego produktu. W każdej yerbie czuć jednak nutę goryczki. Jest kilka sposobów na to, aby ten smak złagodzić. Po pierwsze, wybieraj produkty, które w swoim składzie nie mają 100% suszu. Smakowa, delikatna yerba mate będzie łagodniejsza od odpowiedników klasycznych.
Po drugie, napar musimy parzyć w odpowiedniej temperaturze. Jeżeli zalewamy susz zbyt gorącą wodą, możemy przyczynić się do mocniejszego smaku goryczki. Innym powodem tego, że aromat naparu jest zbyt mocny, może być duża ilość suszu wykorzystywana do przygotowania napoju. Wówczas smak yerby bywa mocniejszy. Jeżeli zmniejszenie ilości produktu wykorzystywanego do sporządzania naparu nie rozwiąże problemu, sięgnij po yerba mate suszoną bez użycia dymu lub z owocowymi dodatkami.
Zwracaj uwagę na produkty z określeniem Suave (cichy lub spokojny), które oznacza, że może to być dobra yerba mate dla początkujących. Taka yerba nie tylko jest delikatniejsza w smaku, ale również delikatniej pobudza. To będzie idealna opcja dla tych, którzy są mocno podatni na działanie kofeiny. Można też zdecydować się na wybór yerba mate z dodatkiem naturalnego słodzika, jakim jest stewia. Takie rozwiązanie nieco złagodzi smak i może być dobrym wyborem dla osób, które gustują w słodszych napojach.
Pamiętaj, że yerba mate może zawierać różnej jakości dodatki, w tym aromaty zarówno pochodzenia naturalnego, jak i te syntetyczne. Zawsze zwracaj na to uwagę i staraj się wybierać produkty naturalne. Ponadto postaw na mieszanki, które nie mają w składzie alergizujących i sztucznych domieszek, resztek orzechów, ziaren czy soi.
yerba mate na początek
Nie tylko proces picia yerby, ale również jej przygotowanie może być ciekawym doświadczeniem. Susz yerba mate będzie oddawał swoje właściwości przy temperaturze w granicach od 70 do 80 stopni Celsjusza (jedna z zasad związanych z przygotowaniem naparu mówi o tym, aby nie zalewać go zbyt gorącą wodą).
Ostrokrzew najlepiej zaparzać w naczyniu o charakterystycznym kształcie tykwy. Kubek, który będzie zwężał się ku górze, pozwoli wydobyć smak, a jego grube ścianki utrzymają ciepło przez sporą ilość czasu. Takie naczynie do picia yerby może być wykonane z drewna Palo Santo lub z gliny szkliwionej. Specjalna słomka-łyżeczka zakończona sitkiem z drobnymi dziurkami (bombilla) oddziela fusy od naparu i umożliwia komfortowe sączenie i filtrowanie. Warto wiedzieć, że dobra bombilla wyposażona jest często w ustnik umożliwiający wygodne picie napoju.
Jak przygotować napar? Zaczynając przygodę z yerba mate, musimy pamiętać, że jest wiele sposobów na przyrządzanie tego aromatycznego napoju. Oto jeden z nich:
Co ciekawe, tak przygotowaną yerba mate można zalewać kilkukrotnie, aż do wypłukania smaku. Optymalna temperatura wody powinna być utrzymywana podczas każdego zalewania suszu. Nie używaj bombilli do mieszania yerby, ponieważ może to spowodować zapchanie filtra.
Jaka yerba na początek będzie najlepsza? Na początek poleca się wybieranie produktów charakteryzujących się delikatnym smakiem. Na smak napoju może mieć wpływ rodzaj yerby. Istnieje wiele odmian yerba mate pochodzących z Argentyny, Paragwaju czy Brazylii. Każda z nich ma nieco inny smak i aromat. Dlatego warto spróbować różnych gatunków i przetestować kilka różnych marek, aby znaleźć ten smak, który najbardziej wpasuje się w nasze upodobania.
Zadbajmy też o prawidłowe przygotowanie naparu. Do przygotowania yerba mate przyda się specjalne naczynie do parzenia oraz bombilla. Odpowiednie akcesoria, ulubiony susz i chwila dla siebie pozwolą nam się zrelaksować, odpocząć, nabrać sił i energii do dalszego działania oraz poczuć przyjemność z picia yerba mate!