Zamknij

Jak wybrać odpowiednią kaloryczność diety pudełkowej?

mat.partnera + 20:45, 23.12.2022 Aktualizacja: 09:46, 27.12.2022

Diety pudełkowe z dostawą pod wskazany adres cieszą się w Polsce dużą popularnością. To doskonałe rozwiązanie nie tylko dla wszystkich zapracowanych, ale również tych, którzy każdego dnia chcą zdrowo, smacznie i regularnie jeść. Szeroka oferta firm cateringowych nie ułatwia wyboru. Podczas zamówienia diety należy wybrać nie tylko menu, ale również określić kaloryczność. Czym jest kaloryczność diety i jak dopasować ją do swoich potrzeb?

Kilka informacji o zapotrzebowaniu kalorycznym

Zapotrzebowanie kaloryczne, zwane również zapotrzebowaniem energetycznym, to liczba kalorii, jakiej dziennie potrzebuje organizm, aby prawidłowo funkcjonować. Każdy organizm zużywa energię (kalorie) zarówno na wszystkie podstawowe funkcje życiowe (takie jak oddychanie, krążenie, trawienie, wydalanie), jak i całą aktywność związaną z pracą czy uprawianym sportem. Zapotrzebowanie kaloryczne jest zatem kwestią indywidualną i zależy głównie od: płci, wieku, aktualnej masy ciała, wzrostu, ogólnego stanu fizjologicznego organizmu, trybu pracy i poziomu aktywności fizycznej. 

Kaloryczność diety pudełkowej powinna pokrywać zapotrzebowanie energetyczne organizmu. Niskokaloryczny jadłospis (zbyt mała liczba kalorii w stosunku do zapotrzebowania) stosowany przez długi czas skutkuje ciągłym osłabieniem organizmu i większym ryzykiem niedoborów pokarmowych. Z kolei zbyt duża liczba kalorii w diecie obciąża układ pokarmowy i prowadzi do szybkiego przyrostu masy ciała. 

Cel diety pudełkowej 

Wśród klientów cateringów dietetycznych sporą grupę stanowią osoby, którym zależy na skutecznej i bezpiecznej redukcji masy ciała. Jeśli należysz do tej grupy, powinieneś zastosować dietę redukcyjną, czyli jadłospis z deficytem kalorycznym. Deficyt kaloryczny to stan, w którym organizm spala więcej kalorii, niż przyjmuje z pożywieniem. W związku z tym wartość dziennego zapotrzebowania kalorycznego należy pomniejszyć o wartość deficytu. Wartość deficytu jest kwestią indywidualną i zależy między innymi od poziomu aktywności fizycznej. 

Niektórzy klienci cateringów dietetycznych stosują dietę z nadwyżką kaloryczną, czyli do dziennego zapotrzebowania dodają kalorie. Dieta z nadwyżką ma na celu zwiększenie masy ciała i zbudowanie mięśni. Z tego rozwiązania często korzystają sportowcy i osoby bardzo aktywne. 

Zarówno dieta redukcyjna, jak i dieta z nadwyżką powinny być odpowiednio zbilansowane pod względem kalorycznym i odżywczym, aby cel diety został osiągnięty w sposób bezpieczny i zdrowy. 

Jak obliczyć kaloryczność diety?

Jak obliczyć dzienne zapotrzebowanie kaloryczne? Skąd wiedzieć, jaki deficyt lub jaką nadwyżkę zastosować? Z pomocą przychodzą internetowe narzędzia, zwane kalkulatorami diety lub kalorii. Narzędzia te opierają się na wzorach matematycznych stosowanych w dietetyce. W ustalaniu kaloryczności diety pudełkowej pomoże również dietetyk. Niektóre firmy cateringowe umożliwiają bezpłatne konsultacje dietetyczne. 

Kaloryczność diet pudełkowych

W propozycjach firm cateringowych znajdziesz diety pudełkowe w różnych wariantach kalorycznych. Oferty uwzględniają zarówno diety niskokaloryczne (na przykład 1200 kcal), jak i wysokokaloryczne (3000 kcal). Popularną dietą jest również dieta 2000 kcal. Przykładowe menu takiej diety pudełkowej dostępne jest tutaj:  https://www.maczfit.pl/blog/dieta-2000-kcal-zasady-i-przykladowy-jadlospis/.

(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%