Zamknij

Kto powinien korzystać z cateringu dietetycznego?

08:27, 03.01.2020 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 08:27, 03.01.2020

Wysoki poziom edukacji żywieniowej sprawia, że coraz większa liczba osób decyduje się na spożywanie zdrowych posiłków. Dzięki temu organizm ma zapewnione wszystkie składniki odżywcze, niezbędne w prawidłowym funkcjonowaniu. Świadomość konsumentów jednak nie zawsze łączy się z posiadanym czasem i umiejętnościami, które są wymagane przy przygotowywaniu zbilansowanych posiłków. Dlatego też powstały firmy cateringowe zapewniające dostosowaną, zdrową dietę dostarczaną prosto pod drzwi klienta.

Czym jest catering dietetyczny?

Cateringiem dietetycznym nazywa się dietę pudełkową, której poszczególne zbilansowane posiłki klient otrzymuje codziennie pod drzwi domu lub mieszkania. Zamówienie określa ilość kilokalorii oraz innych wytycznych jak dieta bezglutenowa, bez laktozy, wegańska lub wegetariańska, a także indywidualne preferencje.

Dodatkowo, jeśli nie wiadomo jaką dietę potrzeba klient ma możliwość ustalenia tego z dietetykiem. Taki catering dietetyczny zostaje przywieziony o ustalonej godzinie we wskazany adres. Dietę pudełkową można zamówić na określony czas np. miesiąc, tydzień, rok,  lub inny przedział czasowy, a także tylko na wybrany rodzaj posiłku na przykład lunch do pracy, śniadanie lub kolację.

Zalety cateringu dietetycznego

Dieta pudełkowa ma dużo pozytywnych aspektów. Jednym z nich jest oszczędność czasu nie tylko na gotowaniu, ale również na zmywaniu. Dzięki temu, że posiłki przychodzą w osobnych  pojemnikach, można bez problemu je podgrzać lub spożyć bezpośrednio. Dodatkowo szczelnie zapakowane jedzenie można zabierać do pracy, w podróż, do szkoły lub w inne miejsce.

Kolejnym plusem cateringu dietetycznego jest zachowanie porządku w kuchni, ponieważ nie wymaga wyciągania garnków, patelni i przyrządów oraz brudzenia przy krojeniu, smażeniu czy gotowaniu. Dieta ta jest pozytywnym bodźcem do zmiany nawyków żywieniowych. Zbilansowane posiłki, odpowiednio przygotowane z najlepszej jakości składników wpływają na odżywienie organizmu, dostarczenie witamin i minerałów oraz energii.

Niepodważalnym plusem jest to, że catering jest rozwożony wcześnie rano, dlatego też po wstaniu z łóżka w 90% przypadkach już czeka przed drzwiami. W ten sposób nie poświęca się czasu na przygotowanie śniadania, jednocześnie będąc głodnym. Ostatnią pozytywną cechą takiej diety jest zaprzestanie ciągłej analizy składników, liczenia kilokalorii, chodzenia na zakupy spożywcze, a także uczenia się jak przygotowywać zdrowe posiłki, gdyż wszystko jest zrobione i sprawdzone przez najlepszych kucharzy, dietetyków i lekarzy.

Kto powinien skorzystać z diety pudełkowej?

Korzystanie z takiej formy diety jest przede wszystkim polecane dla osób, które cierpią na brak czasu (na przykład długa praca), mają problemy ze zrzuceniem wagi, muszą lub chcą wykluczać ze swojej diety pewne produkty (mleko, zboże i tym podobne), a także dla takich, które chcą zdrowo się odżywiać, mając gwarancję dobrze zbilansowanych posiłków bez ich przygotowania i liczenia kalorii. Dodatkowo catering sprawdzi się dla osób poszukujących kuchennych inspiracji i nowych smaków.

Artykuł powstał przy współpracy z firmą świadczącą usługi cateringu dietetycznego w Gdyni i okolicach - PrimaFoodCatering.pl.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%