Zamknij
REKLAMA

Chlebak drewniany czy bambusowy? Który lepszy?

09:43, 15.10.2020 | materiały partnera

Pieczywo przechowuje się na różne sposoby, można trzymać je w szafce w lnianym woreczku lub w lodówce. Nieodpowiednio przechowywany chleb, bułki i bagietki szybko staną się czerstwe lub pojawi się na nich pleśń. Nie ma lepszej opcji niż chlebak, który zapewni, że pieczywo przez dłuższy czas pozostanie świeże i aromatyczne. Wybierać można spośród szerokiej gamy pojemników na chleb. W zależności od potrzeb wybierać można w różnych kształtach, kolorach, rozmiarach czy materiałach, z jakich zostały wykonane. Oczywiście warto wziąć pod uwagę również aspekt wizualny pojemnika, dzięki czemu chlebak stanie się ozdobą i doskonałym uzupełnieniem wyposażenia kuchennego. Najpierw weźmy pod lupę dwa najpopularniejsze rodzaje chlebaków: drewniany i bambusowy.

Czy drewniany chlebak sprawdzi się w Twojej kuchni?

Chlebaki kuchenne, które wykonane zostały z drewna, z pewnością docenią osoby, które lubią otaczać się przedmiotami użytku domowego wykonanymi z naturalnych materiałów. Ten rodzaj pojemników na pieczywo gościł już w kuchniach naszych babć. Świetnie utrzyma świeżość chleba, bułek czy bagietek. Chlebak drewniany idealnie sprawdzi się we wnętrzach kuchennych, które zaprojektowane są w rustykalnym stylu. Tradycyjne drewniane chlebaki doskonale również wpiszą się w skandynawskie wnętrza.

Jak sprawdza się pojemnik wykonany z bambusa?

Podobnie jak chlebak drewniany, tak pojemnik bambusowy do przechowywania pieczywa jest zupełnie bezpieczny w kontakcie z żywnością. Naturalny, surowy materiał sprawia, że bardzo dobrze nadaje się do przechowywania w chleba, bagietek czy słodkich bułek. Niewiele się więc różni od chlebaka drewnianego. Różnicą jest to, że bambusowy pojemnik jest lżejszy i bardziej odporny na zarysowania, niż ten wykonany na przykład z drzewa bukowego. Chlebaki bambusowe występują również w wersji mieszanej, tzn. z wykorzystaniem innego materiału. Może być to pojemnik ze stali nierdzewnej, jednak jego pokrywa wykonana jest z bambusa, a to powoduje, że klapa może być wykorzystana także jako deska do krojenia.

Jak dbać o bambusowe lub drewniane chlebaki?

Zarówno chlebak bambusowy, jak i drewniany wymaga odpowiedniego czyszczenia. Najważniejszą kwestią jest to, aby nie używać żadnych środków chemicznych. Aby chlebaki, które wykonane zostały z naturalnych materiałów mogły długo służyć, należy do ich czyszczenia stosować tylko lekko zwilżoną ściereczkę. Nie powinno płukać się ich pod bieżącą wodą, ponieważ drewno wchłonąć może jej zbyt dużą ilość. To spowoduje, że w pojemniku zwiększy się wilgotność, a co za tym idzie - będzie to sprzyjało pojawieniu się niechcianej pleśni. Domowym sposobem na utrzymanie chlebaka w dobrym stanie jest przetarcie go ściereczką delikatnie nasączoną octem i pozostawienie otwartego do całkowitego wyschnięcia. Ocet ma działania dezynfekujące i bakteriobójcze - dzięki niemu drewniane pojemniki będą utrzymywane na wysokim poziomie higieny, co w kuchni ma bardzo duże znaczenie.

(materiały partnera)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
REKLAMA