Mlecze, zwane również mniszkami lekarskimi przyozdabiają nasze łąki pod koniec kwietnia i w maju. Niektórzy traktują je jako chwasty, ale inni uważają, że są wspaniałe. Rację mają raczej ci drudzy, gdyż sok z mleczu charakteryzuje się wieloma cennymi właściwościami. Warto byłoby więc sięgnąć po tę dobroczynną roślinę, bo nasze samopoczucie, zarówno psychiczne, jak i fizyczne może na tym sporo zyskać.
Jak już zaznaczono na wstępie, mniszki do rośliny naprawdę wyjątkowe. Sok z mleczu charakteryzuje się działaniem wzmacniającym odporność naszego organizmu. Dzięki tej roślinie możemy więc ustrzec się wielu chorób, a zwłaszcza sezonowych infekcji. Nie sposób nie zauważyć, że mniszek działa przeciwwirusowo. To właśnie dzięki temu możliwe staje się zapobieganie rozwojowi chorób o etiologii wirusowej. Nie sposób zaprzeczyć także temu, iż mniszek wspomaga eliminację bakterii z naszego organizmu. To z kolei pozwala na pokonanie infekcji o podłożu bakteryjnym. Dzięki mniszkowi możliwe jest przyśpieszenie procesu zdrowienia. Dobrze jest więc pić sok z mniszka lekarskiego wówczas, gdy chorujemy, a także wtedy, gdy chcemy się choroby ustrzec.
Sok z mniszka charakteryzuje się zawartością wielu cennych witamin i minerałów. Warto byłoby więc dowiedzieć się, jakie cenne substancje znajdziemy w tej wyjątkowej roślinie. Otóż okazuje się, że sok ten zawiera duże ilości witaminy C. To by zresztą tłumaczyło korzystny wpływ tej wyjątkowej rośliny na nasz układ odpornościowy. Na tym jednak nie koniec. Dzięki mniszkowi lekarskiemu możliwe jest również dostarczenie swojemu organizmowi cennej witaminy A. Jest ona nieodzowna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wyjątkowo korzystnie wpływ na wygląd skóry, włosów oraz rzecz jasna paznokci. W soku z mniszka nie brakuje także cennej witaminy E, zwanej również witaminą młodości. Znajdują się w nim także cenne witaminy z grupy B. Charakteryzują się one pozytywnym wpływem na nasz układ nerwowy.
Jeżeli chcemy wykorzystać dobroczynne działanie mniszka lekarskiego, musimy wiedzieć, jak przygotować z niego syrop. Na szczęście, nie jest to tak trudne, jak mogłoby się na pozór wydawać. Najważniejsze jest to, aby zebrać świeże główki mniszków w pełni rozkwitu. Zróbmy to w słoneczny dzień. Kwiaty zbierajmy z dala od dróg, zwłaszcza tych często uczęszczanych. Przygotowanie soku z mlecza jest dość proste. Trzeba będzie więc zalać główki mniszków wodą i zagotować. Należy gotować je z dodatkiem cukru, a następnie zapasteryzować. Niesamowicie ważne jest to, aby po sok z mniszka sięgać regularnie. W przeciwnym bowiem razie mowy o satysfakcjonujących efektach być niestety nie może. Nie należy zapominać o tym, że sok z mniszka możemy dodawać do wielu potraw. Doskonale będzie smakował jako dodatek do naleśników czy do porannej porcji owsianki. Wskazana jest cierpliwość. Rezultaty pojawią się po kilku tygodniach stosowania soku z mniszka.