Soki smakują wyśmienicie, a przy tym mogą sprzyjać naszemu zdrowiu. Jeśli będziemy kupować lub robić samodzielnie soki tłoczone, to organizm nam się odwdzięczy.
Przechadzając się pomiędzy sklepowymi półkami, znajdziemy mnóstwo różnych soków. Różnią się między sobą w zasadzie wszystkim – objętością, ceną, składem. To, po który z nich sięgniemy, ma znaczenie, jak będzie oddziaływał na nasze zdrowie. Jakie soki pić?
W zależności od tego, po jaki rodzaj soku sięgniemy, będzie inaczej wpływał na organizm. Jeśli pijemy to, co słodkie, z dużą zawartością cukru i niewielką ilością warzyw i owoców, nie łudźmy się, że jednocześnie spożywamy witaminy. Lepiej pod tym względem wypadają soki z sokowirówki, jednak i tutaj nie wykorzystuje się w pełni znajdującego się w produktach spożywczych bogactwa. Najlepszą metodą pozyskiwania zdrowych soków jest tłoczenie. Taki sok będzie miał charakterystyczny osad na dnie naczynia, będzie mętny i gęstszy niż inne typy soków. Zdarza się, że to przez obecność osadu niektórzy z soków tłoczonych rezygnują. Tymczasem świadczy on o tym, że sok jest ze świeżych warzyw i owoców, zawiera mnóstwo witamin.
Na picie soków możemy spojrzeć jako na suplementację niezbędnych składników odżywczych albo spożycie jednej z pięciu zalecanych porcji warzyw i owoców. Soki tłoczone pozyskuje się z różnych produktów. Mogą to być jabłka, maliny, porzeczki, buraki, marchewki, seler i wiele innych. W zależności od tego, z czego powstaje sok, jego właściwości odżywcze będą inne. Dostarczymy do organizmu m.in. witaminy C, witamin z grupy B, witaminy A i E, a także mnóstwo soli mineralnych jak magnes bądź żelazo.
Chociaż witamin i minerałów pozornie w diecie jest niedużo, zwłaszcza jeśli przyrównamy je do tego, ile spożywamy białek i tłuszczy, to są one bardzo ważne dla zachowania zdrowia. Wspierają procesy myślowe i poznawcze, wpływają na koncentrację, pracę serca, kondycję skóry, włosów i paznokci, wzmacniają odporność i wspierają metabolizm. A na tym nie koniec. Jak widać, picie soków może wszechstronnie wspierać organizm, a przy ich regularnym spożywaniu szybko zauważymy, że czujemy się lepiej.
Wspomnieliśmy o tym, że soki możemy zastosować zamiast suplementów diety. Nie tylko dostarczają tych samych witamin i minerałów co tabletki, ale są przy tym lepiej przyswajalne. Badacze są zgodni co do tego, że witaminy lepiej wchłaniają się do organizmu, kiedy przyjmujemy je w formie płynnej. Szacuje się, że czas ten wynosi zaledwie 15 minut, więc poprzez sok możemy właściwie natychmiastowo wyrównać poziom tych cennych składników odżywczych.
Ważne, byśmy wybierając soki tłoczone, zwrócili uwagę na to, w jakich warunkach producent je robi i jak się je pasteryzuje. Jeśli proces pasteryzacji odbywa się przy zbyt wysokiej temperaturze, to wiele związków jest niszczonych, więc witamin w soku nie ma. Skupiamy się tylko na tych, które mają oznaczenie, że są tłoczone na zimno.
Więcej informacji znajdziecie na stronie: https://naszatlocznia.pl/kategoria-produktu/soki-owocowe/