Data dodania: 2025-12-15 11:14:47
Śruta żytnia jest wartościowym składnikiem paszy dla bydła, szczególnie krów mlecznych. Zawiera dużo błonnika, co wspomaga trawienie, oraz białko, które jest potrzebne do produkcji mleka. Można ją podawać w mieszankach treściwych lub jako dodatek do paszy objętościowe.
Zalety stosowania śruty żytniej w żywieniu bydła:
- Wspomaga trawienie:
- Wysoka zawartość błonnika w śrucie żytniej poprawia perystaltykę jelit i zapobiega problemom trawiennym u przeżuwaczy.
Źródło białka:
- Śruta żytnia jest dobrym źródłem białka, które jest niezbędne do budowy tkanek i produkcji mleka.
- Poprawia jakość mleka:
- Białko i inne składniki odżywcze zawarte w śrucie żytniej mogą pozytywnie wpływać na skład mleka, np. zwiększając zawartość tłuszczu i białka.
- Dobrze pobierana przez zwierzęta:
- Dzięki swoim walorom smakowym i zapachowym, śruta żytnia jest chętnie zjadana przez bydło.
- Możliwość obniżenia kosztów żywienia:
- Żyto, w tym śruta żytnia, może stanowić tańszą alternatywę dla innych zbóż w mieszankach paszowych.
Wykorzystanie w żywieniu zwierząt:
Bydło:
- Śruta żytnia jest dobrym źródłem białka palonego w żwaczu, co korzystnie wpływa na rozród oraz jakość mleka.
- Poprawia również trawienie i ogólną kondycję zwierząt.
Tuczniki i lochy:
- Wysoka zawartość włókna w śrucie żytniej sprawia, że jest ona odpowiednia dla starszych tuczników i loch, poprawiając pracę ich układu pokarmowego.
Ogólnie:
Dzięki smakowitości i zapachowi, śruta żytnia jest chętnie pobierana przez zwierzęta, co ułatwia jej podawanie w paszach.
Śrutę mielimy z własnego ekologicznego ziarna i wyłącznie na zamówienie telefoniczne u nas w gospodarstwie.
Dlatego zawsze jest świeża i najwyższej jakości.
Cena 25zł. (worek 25kg.)
83-314 Somonino
Województwo Pomorskie