Okazja do spróbowania dań kuchni kaszubskiej będzie w najbliższą sobotę w Pierszczewie. W czasie majówki w gospodarstwie agroturystycznym "U Miodowskich" odbędzie się uroczyste zakończenie szkolenia pod hasłem "Sztuka podania i smak kuchni kaszubskiej".
W przeprowadzonym w Pierszczewie szkoleniu wzięło udział 30 osób. Były to warsztaty poświęcone kuchni kaszubskiej. Osoby, które ukończyły szkolenie otrzymają certyfikaty. A już w najbliższą sobotę 4 maja o godz. 18.00 odbędzie się uroczyste podsumowanie szkolenia oraz otwarcie sezonu turystycznego.
Z tej okazji zostanie rozegrany konkurs z wiedzy kulinarnej z nagrodami, a uczestnicy szkolenia przygotują na wieczór poczęstunek dla gości w oparciu o dania regionalne (min. swojski chleb ze skwarkami, kiszka
kaszubska, zupa "przegotówka", purcle kaszubskie i wiele innych). Przygrywać będzie kapela kaszubska "Podzamkowa" z Łapalic.
Mirosława Miodowska-Jaroś
0 0
podoba mi sie jedna Pani;-)
0 0
Smacznego!!!
0 0
Tradycyjna kaszubska kuchnia jest bardzo uboga , prosta i niezdrowa.
W tym zakresie naprawdę nie mamy czym się chwalić.
0 0
ja bardzo lubiem śledzie kaszubskie z dżemem truskawkowym kaszubskim w sosie kaszubskim, to jest dopiero danie !!!
0 0
najlepsze to chyba te mielone z rzodkiewkami.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu expresskaszubski.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz