Zamknij

?Jeśli w pobliżu ciebie jest śledź, lekarz będzie daleko?

09:22, 19.08.2010 Aktualizacja: 11:31, 27.12.2015

Firma SEKO oraz Express Kaszubski zapraszają do nowego konkursu, w którym można wygrać zestawy konserw rybnych. Fachowcy z SEKO zdradzą również przepisy kulinarne na przyrządzenie smacznych potraw ze śledziami. Zapraszamy!

Śledź ? jaki jest, każdy chyba dobrze wie. W oleju, w śmietanie, wędzony, zwinięty w koreczki, marynowany, w konserwie, połączony z różnymi dodatkami. Sławą cieszy się różną ? od bezgranicznego uwielbienia aż do silnego zdystansowania. Nie każdy jednak wie, że ta tak zwyczajna i niepozorna z wyglądu, wyjątkowo tania oraz często niedoceniana ryba wnosi do naszej diety bogactwo cennych składników odżywczych, które pomagają cieszyć się długim i zdrowym życiem ? czego podsumowaniem jest zawarte w tytule holenderskie przysłowie.

Ryby goszczą na naszych stołach od wieków. Początkowo przede wszystkim suszono je i wędzono, dziś przyrządzane są na tysiące sposobów, stanowiąc nieodłączny składnik wielu kuchni świata. W Polsce również należą do produktów ogólnie znanych i wręcz tradycyjnych, jednakże ich spożycie jest w naszym kraju bardzo niskie. Badania wykazują, że zjadamy jedynie około 6 kg ryb rocznie, co jest ilością bardzo niewielką w porównaniu z Japonią czy krajami śródziemnomorskimi (20 ? 40 kg na osobę).

- Ryby powinny znaleźć się w naszej diecie około 2 ? 3 razy w tygodniu. Z powodzeniem można nimi zastąpić inne mięso, zawierają bowiem porównywalną do niego ilość białka, przyswajalnego jednak dużo łatwiej, bo aż w 97%. Stugramowa porcja ryby zaspokaja całodzienne zapotrzebowanie na wapń dorosłego człowieka ? podsumowuje Monika Goślicka, Ekspert ds. Żywienia z firmy "SEKO S.A":http://www.sekosa.pl/.

p=. *Dla zdrowia - niezastąpiony*

Rybą z pewnością najpopularniejszą w naszym kraju jest śledź. Gatunek ten należy do rodziny śledziowatych (Culpea harengus pallasi), a odławia się go w płytkich wodach Północnego Pacyfiku i Oceanu Atlantyckiego oraz Morza Bałtyckiego. Wszystkim dobrze znany, gości jednak na naszych stołach głównie podczas świąt Bożego Narodzenia, w czasie postu, czy też podczas rodzinnych spotkań. Znamy całą gamę sposobów przyrządzania śledzi, nie zawsze jednak zdajemy sobie sprawę z tego, że ta niepozorna, zwykła ryba niesie ze sobą ogrom składników odżywczych w zestawieniu, którego nie spotkamy nigdzie indziej.
Przede wszystkim ? śledź jest rybą tłustą. Jest to jednak bardziej jego zaleta niż wada ? plusy zdrowotne zdecydowanie bowiem przeważają w tym przypadku nad kalorycznymi minusami.

- Mięso śledzi to wciąż niedoceniana skarbnica nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i 6, niezbędnych w profilaktyce wielu schorzeń. Według badań stanowią one około 12% wszystkich kwasów tłuszczowych zawartych w tej rybie ? znacznie więcej niż mają ich sardynki, łososie, tuńczyki czy pstrągi - mówi Monika Goślicka z firmy "SEKO S.A.":http://www.sekosa.pl. Kwasy omega 3 i 6 mają dobroczynny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu w wielu aspektach. Pomagają w walce z nowotworami, poprzez regulację krzepliwości krwi zapobiegają miażdżycy, są również niezwykle korzystne dla prawidłowego funkcjonowania mózgu ? wzmacniają błonę komórek biorących udział w przekazywaniu impulsów nerwowych. Odgrywają również ważną rolę w procesie przemiany materii ? regulując ją istotnie wspomagają stabilizację masy ciała. Ich niedobór skończyć się może schorzeniami takimi jak chroniczne zmęczenie, słaba pamięć, nagłe zmiany nastroju, depresja czy też nawracające problemy z krążeniem. - Nienasycone kwasy tłuszczowe powinny znaleźć się szczególnie w diecie dzieci i ludzi młodych ? są one niezbędne dla ich prawidłowego rozwoju, zarówno fizycznego, jak i psychicznego. Ryby są najlepszym tego rozwiązaniem ? tym bardziej, że zawierają duże ilości wapnia, podstawowego budulca układu kostnego ? podsumowuje Monika Goślicka.

Śledzie pochwalić się mogą również bogactwem cynku (pozytywny wpływ na kości, skórę, układ krwionośny), selenu (działanie przeciwmiażdżycowe), witaminy A (regulacja poziomu cholesterolu, usprawnienie pracy serca, poprawa wzroku i ogólnej odporności organizmu), D (ważna dla systemu odpornościowego, nerwowego oraz dla zębów) i E (niezbędna dla kobiet w ciąży, opóźnia proces starzenia się).

*Na tysiąc sposobów*

Śledź śledziowi nierówny ? mawiają rybacy. Smak tych ryb zależny jest bowiem przede wszystkim od etapu rozwoju, w jakim są łowione. Szczególnie ceni się młode osobniki łowione w maju, ze względu na swój delikatny smak dobrze nadające się do samodzielnego spożycia, np. w postaci smażonej. Bardziej tłuste są śledzie ?pełne?, łowione od lipca do września, natomiast najchudsze są te z października, nazywane czasem, z racji obniżonej zawartości tłuszczu ?pustymi?.

Nie ma chyba wśród nas osoby, która nie potrafiłaby wymienić przynajmniej kilku sposobów przyrządzenia śledzia. Ta niedroga w porównaniu z innymi ryba nadaje się praktycznie do wszystkiego ? od wędzenia zaczynając, a na marynowaniu kończąc. Na naszym rynku dostępna jest cała gama wyśmienitych wyrobów na bazie śledzi, zestawionych z różnego rodzaju dodatkami warzywnymi oraz przyprawami. Jeśli przygotowujemy je samodzielnie, warto zrobić to tak, by wzbogacić ich naturalny smak o składniki, które najbardziej lubimy. Potencjał kulinarny śledzia jest wielki ? sprawdzi się zarówno w postaci smażonej rybki podawanej z ziemniakami, w formie imprezowych koreczków, w śmietanie czy też jako dodatek do sałatek warzywnych.

*Najważniejsze jednak jest to, by go należycie ocenić i kulinarnie docenić ? skorzysta z tego zarówno nasze podniebienie, jak i zdrowie.*

Informacje o produktach na stronie "www.sekosa.pl":http://www.sekosa.pl.

----

p=. *UWAGA KONKURS!*

Osoby, które właściwie odpowiedzą na pytanie konkursowe związane z tekstem, mogą wygrać zestawy produktów firmy "SEKO":http://www.sekosa.pl - konserw rybnych "Szprot popularny w sosie pomidorowym" - idealne na weekendowe i wakacyjne wycieczki terenowe. Konkurs będzie trwał dwa tygodnie, co 7 dni będziemy wybierać dwóch zwycięzców. W losowaniu, które odbyło się 26 sierpnia, zestawy produktów rybnych wygrały: *Beata Mateja z Borowa* oraz *Natalia Pettke z Kartuz*. Gratulujemy! Kolejne losowanie już 2 września (czwartek).

Drugie pytanie konkursowe:

p=. *Ile razy w tygodniu powinniśmy jeść ryby?*

Prawidłowe odpowiedzi należy przesyłać na maila: %(email)konkurs AT expresskaszubski.pl% wraz z imieniem, nazwiskiem, miejscem zamieszkania oraz numerem telefonu. Zwycięzcy zostaną o wygranej poinformowani telefonicznie. Zapraszamy do wspólnej zabawy!

-----

Specjalnie dla czytelników Expressu Kaszubskiego firma Seko przygotowała dwa przepisy kulinarne, oczywiście ze śledziem w roli głównej!

p=. *Sałatka tatarska ze śledziem i ogórkiem*

Składniki:
- 4 płaty śledziowe firmy "SEKO S.A.":http://www.sekosa.pl (matjas),
- 4 ogórki konserwowe,
- 1 mały słoiczek pieczarek konserwowych,
- 1 mały słoiczek papryki konserwowej,
- 1 średnia czerwona cebula,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżki śmietany kwaśnej,
- pieprz do smaku,
- ? pęczka kopru.

Wykonanie:
Płaty śledziowe namoczyć w wodzie, aby straciły nadmierną słoność. Odsączyć i pokroić w cząstki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Pozostałe składniki pokroić w grubą kostkę. Dodać majonez, śmietanę i pokrojony koper. Doprawić do smaku pieprzem i dokładnie wymieszać.

p=. *Śledziowa sałatka kaszubska*

Składniki:
- 250g filetów śledziowych matjas a?la węgorz firmy "SEKO S.A.":http://www.sekosa.pl (1 opakowanie),
- 5 średnich ugotowanych ziemniaków,
- 1 średnia cebula,
- 2 średnie kiszone ogórki,
- 100g rodzynek,
- 1 mały pęczek koperku,
- 250ml kwaśnej śmietany,
- sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:
Filety śledziowe pokroić w grube paski, ugotowane ziemniaki w plastry, a cebulę i ogórki w półkrążki. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie na kilkanaście minut, odcedzić, wystudzić i dodać do sałatki. Koperek pokroić nie za drobno i połączyć ze śmietaną. Wszystko doprawić do smaku pieprzem, solą i dokładnie wymieszać.
Do sałatki pasuje żytni chleb, a najlepiej domowy, kaszubski, wypiekany z żytniej mąki z dodatkiem roztartych ziemniaków.

p=. *Życzymy smacznego!*

(nadesłane)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%