W podziemiach kartuskiego refektarza powstała niezwykła kawiarnia, która ma stanowić nie tylko atrakcję turystyczną, ale i miejsce kameralnych spotkań, obcowania ze sztuką. - Tak mało ze sobą rozmawiamy, a tutaj będzie można właśnie obcować ze sobą w intymnej atmosferze - mówi Maria Gosk, której firma wygrała konkurs na prowadzenie kawiarni. W środę uroczyście otwarto kawiarnię Pod Refektarzem.
Kawiarnia "Pod Refektarzem" mieści się w odrestaurowanych piwnicach kartuskiego refektarza, stąd niezwykły charakter i klimat tego miejsca. Jak podkreśla Zygmunt Konkol, prezes Stowarzyszenia Kolegiata Kartuska, ponieważ miejsce jest szczególne, konkurs na operatora kawiarni obwarowano wieloma warunkami.
- Zdecydowaliśmy się ogłosić konkurs i poszukać operatora prowadzącego kawiarnię, ponieważ parafia korzystając ze środków unijnych nie mogła by czerpać żadnych pożytków z tego miejsca - mówi Zygmunt Konkol.- Rozwiązaniem okazał się właśnie konkurs na prowadzenie kawiarni. Założyliśmy z góry, że nie może to być jakaś popularna restauracja, czy lokal, w którym serwowane będzie piwo. Chodzi o to, by tutaj można było spróbować tego, co kiedyś było dostępne w klasztorze. Zakonnicy produkowali likiery, wina, więc i tutaj będzie można skosztować tego słynnego likieru Kartuzów. Będą one sprowadzane m.in. z Chartres pod Grenoble.
Dodatkowo operatorzy kawiarni mają w tym miejscu prowadzić działalność kulturalną. Maria Gosk, znana restauratorka, której firma wygrała konkurs na prowadzenie kawiarni, zapowiada wystawy, spotkania, minikoncerty.
- Gotycka piwnica stwarza nam już określony klimat, więc nie tylko jedzenie będzie tu ważne, ale spotkanie z bliskimi. A jeżeli do tego dojdzie smakowa herbata, kawa, desery owocowe, ciasta lightowe, to wnętrze to będzie służyło odskoczni od codziennej bieganiny - mówi Maria Gosk. - Wprowadzimy tutaj nalewkę Kartuzów. Nie chodzi tutaj jednak o picie alkoholu, lecz o degustację. Brakuje nam rozmów, więc to miejsce ma służyć spotkaniu i spokojnej rozmowie. Dodatkowo będziemy organizowali wystawy, dziś akurat prace pana doktora Jerzego Ropla, który po pracy fotografuje pokazując piękno ziemi kaszubskiej. Będzie też można posłuchać muzyki.
Już w sobotę dzieci będą mogły posłuchać podań i legend, więc rodzice z maluchami mogą skorzystać z okazji i zajrzeć do kawiarni Pod Refektarzem.
0 0
Tylko nie pani G.!
0 0
I władza się załapała na wyżerkę. Jest w gminie jakaś impreza bez udziału emerytowanej nauczycielki i przyuczonej do zawodu bibliotekarki? A fajerwerki są chyba dozwolone kilka dni w roku...? Zapytajcie speców ze Straży Przybocznej Królowej Kaszub Mirosławy.
0 0
Bardzo piękne miejsce! Gratulację.
0 0
bardzo ladne fartuszki kelnerek :)
0 0
a gdzie można znależć wyniki i kryteria oceniania oferentów owego konkursu?
0 0
Bardzo wysoko oceniam restaurację Złota Jesień. Wszystko zawsze jest tam na najwyższym poziomie: super jedzenie, elegancki wystrój, profesjonalna obsługa. Z tego powodu, choć mieszkam w Trójmieście, wesela obu moich dzieci wyprawiłam w Kartuzach w restauracji pani M.Gosk. Cieszę się, że będą prowadzić kawiarenkę przy Kolegiacie i kibicuję im.
0 0
Pracę pani Gosk obserwuję od kilkunastu lat. Cała rodzina pracuje z ogromnym szacunkiem dla mieszkających tutaj ludzi oraz kultury regionu. Cieszę się, że tacy ludzie będą prowadzić kawiarenkę w tym historycznym miejscu i promować nasz region wśród turystów.
0 0
Restauracja Złota Jesień to efekt kilkunastoletniej solidnej pracy całego zespołu. Podziwiam u mojej przyjaciółki nieprzeciętną umiejętność tworzenia nowych wartości. Stworzyła kilkadziesiąt nowych miejsc pracy czego efektem jest m.in restauracja na bardzo wysokim europejskim poziomie. Oburzają mie komentarze z których zieje jad złośliwości. Czy Wy też pracujecie po conajmniej kilkanaście godzin dziennie?
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu expresskaszubski.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz