Obiady podczas rodzinnych uroczystości na Kaszubach nie mogą się odbyć bez tradycyjnej potrawki z kurczaka w białym sosie z rodzynkami i ryżem. Jednak Kucharz z Kaszub przyrządza go zupełnie inaczej - jest kompot z agrestu, żurawina, brzoskwinie, ryż basmati z dzikim.
Tomek Fierke z Brodnicy Górnej, czyli Kucharz z Kaszub, przygotował zupełnie inną wersję standardowego na Kaszubach dania obiadowego: kurczaka z ryżem, w białym sosie, z rodzynkami. To tradycyjne frékasë, pojawiające się na naszych stołach tuż po rosole.
Kompot z agrestu, żurawina zamiast rodzynek, a kurczak podany w formie roladek - to jego pomysły na to popularne na Kaszubach danie. Zobacz, jak przyrządzić takiego kurczaka!
[WIDEO]266[/WIDEO]
Przepisy Tomka możecie znaleźć również na jego "facebookowym profilu":https://www.facebook.com/KUCHARZzKASZUB/timeline. Autor filmików czeka również na Wasze sugestie odnośnie dań, których przyrządzanie chcielibyście zobaczyć.
0 0
to doch już dawno tak sie robi. Na weselach czesto tak na kaszubach jest kurczak zrobiony.
0 0
W tym momemcie jedziemy,jeszcze troche jakby po polsku sie nauczyl mowic to moze,moze...
0 0
najpopularniejsze kaszubskie danie brakuje do kompletu mielonego w bułce i parówki z hamerykańską nazwą
0 0
Hmm, tradycyjny na Kaszubach? Dużo jeszcze nie wiem
0 0
Statyw oraz lepsza wymowa i film będzie wyglądał na profesjonalny.
0 0
Zwróćmy uwagę na pomysł i danie, a nie na wymowę i brak statywu
0 0
Czyli w restauracji można puszczać gazy i bekać bo trzeba zwracać uwagę na danie. Ono jest najważniejsze. A nie otoczka.
0 0
Luuuuuudzie ale wy sie czepiacie... Nie chcecie, nie oglądajcie. A "mądrzą" sie Ci co nic nie robią! Powodzenia dla P. Tomka;)
0 0
Brawo Tomek, super pomysl na promowanie dan kaszubskich.