Zamknij

Standardowy kurczak z ryżem? Nie u Kucharza z Kaszub!

08:18, 24.04.2015 Aktualizacja: 09:52, 24.04.2015
Skomentuj

Obiady podczas rodzinnych uroczystości na Kaszubach nie mogą się odbyć bez tradycyjnej potrawki z kurczaka w białym sosie z rodzynkami i ryżem. Jednak Kucharz z Kaszub przyrządza go zupełnie inaczej - jest kompot z agrestu, żurawina, brzoskwinie, ryż basmati z dzikim.

Tomek Fierke z Brodnicy Górnej, czyli Kucharz z Kaszub, przygotował zupełnie inną wersję standardowego na Kaszubach dania obiadowego: kurczaka z ryżem, w białym sosie, z rodzynkami. To tradycyjne frékasë, pojawiające się na naszych stołach tuż po rosole.

Kompot z agrestu, żurawina zamiast rodzynek, a kurczak podany w formie roladek - to jego pomysły na to popularne na Kaszubach danie. Zobacz, jak przyrządzić takiego kurczaka!

[WIDEO]266[/WIDEO]

Przepisy Tomka możecie znaleźć również na jego "facebookowym profilu":https://www.facebook.com/KUCHARZzKASZUB/timeline. Autor filmików czeka również na Wasze sugestie odnośnie dań, których przyrządzanie chcielibyście zobaczyć.

(Magda Dzienisz)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(9)

JadziaJadzia

0 0

to doch już dawno tak sie robi. Na weselach czesto tak na kaszubach jest kurczak zrobiony.

08:27, 24.04.2015
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

BolekBolek

0 0

W tym momemcie jedziemy,jeszcze troche jakby po polsku sie nauczyl mowic to moze,moze...

09:15, 24.04.2015
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

pizza i kebabpizza i kebab

0 0

najpopularniejsze kaszubskie danie brakuje do kompletu mielonego w bułce i parówki z hamerykańską nazwą

11:13, 24.04.2015
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Kurczak z ryżem w biKurczak z ryżem w bi

0 0

Hmm, tradycyjny na Kaszubach? Dużo jeszcze nie wiem

12:12, 24.04.2015
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

powodzeniapowodzenia

0 0

Statyw oraz lepsza wymowa i film będzie wyglądał na profesjonalny.

13:57, 24.04.2015
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

kaszubska babakaszubska baba

0 0

Zwróćmy uwagę na pomysł i danie, a nie na wymowę i brak statywu

19:02, 24.04.2015
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

ghcdyktghcdykt

0 0

Czyli w restauracji można puszczać gazy i bekać bo trzeba zwracać uwagę na danie. Ono jest najważniejsze. A nie otoczka.

20:02, 24.04.2015
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

P.SP.S

0 0

Luuuuuudzie ale wy sie czepiacie... Nie chcecie, nie oglądajcie. A "mądrzą" sie Ci co nic nie robią! Powodzenia dla P. Tomka;)

06:46, 27.04.2015
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

D.D.D.D.

0 0

Brawo Tomek, super pomysl na promowanie dan kaszubskich.

21:10, 29.04.2015
Odpowiedzi:0
Odpowiedz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu expresskaszubski.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%