Kluseczki kartuskie, zupa z "gęsich podróbek", gomółki twarogowe, sandacz zapiekany - te i wiele innych przepisów znalazły się w książce "Posmakuj Kartuz i Szwajcarii Kaszubskiej". Jej premiera wraz ze swojskim poczęstunkiem odbyła się w Muzeum Kaszubskim w Kartuzach.
Bardzo dużym zainteresowaniem cieszyła się premiera książki "Posmakuj Kartuz i Szwajcarii Kaszubskiej. Tradycje kulinarne". To wspólne dzieło Rafała Nowakowskiego i Barbary Kąkol - jest zaproszeniem do przyrządzania potraw, które przed laty królowały na kartuskich stołach.
Rafał Nowakowski - kucharz i znawca kuchni kaszubskiej, podjął się zebrania przepisów m.in. z archiwalnych zeszytów mieszkanek Kartuz, rozmów z gospodyniami, a także z przedwojennej Gazety Kartuskiej. Jak podkreślał, chciał ocalić od zapomnienia te niegdyś pieczołowicie zbierane receptury.
- Gdy odwiedziłem jedną z gospodyń z okolic Kartuz, chciała przekazać mi zeszyt z przepisami swojej teściowej. Okazało się, że wcześniej teść sprawdził, czy te przepisy znajdują się w internecie, bo niedawno kupiono mu komputer. I wszystkie były. Więc zeszyt postanowili, niestety, spalić - opowiadał Rafał Nowakowski. - Jeśli czegoś nie będzie można znaleźć w internecie za kilka lat, to można powiedzieć, że tego nie ma, bo nikomu nie będzie się chciało tego szukać.
[FOTORELACJA]29330[/FOTORELACJA]
- Książka pokazuje bardzo bogate dziedzictwo kulinarne Kaszub i Szwajcarii Kaszubskiej, a zwłaszcza Kartuz. Zebrano przepisy, które funkcjonują w naszych domach, po to, aby zaistniały w przestrzeni publicznej. Chcemy, by książka ta była dostępna dla każdego i była inspiracją do tego, aby móc gotować w domach, tak jak to kiedyś bywało - podkreślała Barbara Kąkol, dyrektor Muzeum Kaszubskiego.
Książka ma nie tylko promować kuchnię kaszubską i mieszczańską, ale popularyzować miasto.
- Jej celem jest promocja Kartuz jako miasta z bogatym dziedzictwem kulturowym i kulinarnym. Przed wojną w Kartuzach było bardzo dużo hoteli, restauracji. W książce są też nawiązania m.in. do Apteki pod Orłem, która serwowała kawę. Te tradycje kulinarne chcieliśmy przywrócić i je pokazać. Niewiele osób wie, że w Kartuzach funkcjonowały różne fabryki spożywcze, mieliśmy swoją gęś kartuską - podkreśliła Barbara Kąkol.
Książka zawiera ponad sto różnych przepisów. Są podzielone na m.in. zupy, dania główne, desery czy napoje. Można znaleźć w niej przepis na jabłka pieczone z miodem, kluseczki kartuskie, śledzie opiekane, "napój żniwiarza", sandacza zapiekanego z grzybami, krupnik na gęsich podrobach, gomółki twarogowe, "szpajzę", nadziewane liście kapusty i wiele, wiele innych.
- Wybraliśmy takie przepisy, które uważaliśmy, że są proste, choć są wśród nich te dla osób z większymi umiejętnościami kulinarnymi - powiedziała Barbara Kąkol.
Uczestnicy wydarzenia mogli nie tyko nabyć książkę z przepisami, ale też posmakować swojskiego jedzenia wykonanego przez KGW "Czym chata bogata" z Łyśniewa Sierakowickiego.
W książce oprócz przepisów można znaleźć fotografie dań, które przygotowali m.in.: Hotel i Restauracja pod Orłem oraz uczniowie 3 Tb o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych Powiatowego Zespołu Szkół im. J. Wybickiego w Somoninie pod opieką Joanny Skrzypkowskiej.
Większość zdjęć zamieszczonych w publikacji wykonała Magdalena Damps. Książkę można nabyć w sklepiku Muzeum Kaszubskiego. Jej koszt to 50 zł.
Jo12:15, 04.12.2024
Tusko zupa pierwsze danie
12:15, 04.12.2024
Użytkownik12:24, 04.12.2024
Naruszono regulamin portalu lub zgłoszono nadużycie. Komentarz został zablokowany przez administratora portalu.
Użytkownik12:49, 04.12.2024
Naruszono regulamin portalu lub zgłoszono nadużycie. Komentarz został zablokowany przez administratora portalu.
Kaszebi14:05, 04.12.2024
Kaszebi jedzą tera kebaby ,pizze ,hotdodzi i taci tam inne 14:05, 04.12.2024
Niam niam 14:09, 04.12.2024
Powinno się wydać książkę jak jeść smacznie i zdrowo i nie mieć nadwagi,bo czasami Jak się patrzy na niektórych, to traktują swoje ciało jak materiał na operację resekcji żołądka 14:09, 04.12.2024
Rom16:35, 04.12.2024
0 0
A ty jesteś *%#)!& od urodzenia czy za obszczańcowe pieniądze? 16:35, 04.12.2024