Po raz drugi w Poznaniu odbyły się Targi Polagra Food. Promowano m.in. żywność tradycyjną i ekologiczną. Stoisko Kaszub przygotowały Stowarzyszenie Kobiet Zgorzałego z prezes Zytą Górną, a także firma Drobgen i gospodarstwo agroturystyczne "U Chłopa".
Województwo pomorskie miało na targach swoje stoisko przygotowane przez Urząd Marszałkowski, na czele z dyrektorem Departamentu Rolnictwa i Ochrony Środowiska Kazimierzem Sumisławskim.
Zaprezentowały się Pojezierze Krajeńskie, Pojezierze Kaszubskie, Pobrzeże Bałtyckie, Powiśle i Żuławy. Stoisko Kaszub przygotowały Stowarzyszenie Kobiet Zgorzałego z prezes Zytą Górną. Drobgen i gospodarstwo agroturystyczne "U Chłopa", która otrzymała kwatera "Perłę" za zupę z dyni.
Stoisko odwiedziło dużo znamienitych gości z Polski ale i z zagranicy. Wszyscy byli częstowaniu kaszubską tabaką i nalewką truskawkową oraz plackami ziemniaczanymi.
- Pojechałyśmy tam na zaproszenie Urzędu Marszałkowskiego, ale dzięki wójtowi gminy Stężyca Tomaszowi Brzoskowskiemu mogłyśmy promować Pojezierze Kaszubskie i Gminę Stężyca. Pobrzeże Bałtyckie promowały nasze zaprzyjaźnione Koła Gospodyń Wiejskich Gminy Puck. Kaszuby promowaliśmy poprzez kulturę muzykę haft śpiew i produkty kulinarne no i tabakę - podkreśla Zyta Górna, prezes Stowarzyszenia Kobiet Zgorzałego.
(Stowarzyszenie Kobiet Zgorzałego, oprac.W.D.)
0 0
Kuchnia kaszubska jest bardzo uboga jeśli chodzi o asortyment. Ponadto w swojej prostocie jest niesmaczna. Aspektu zdrowotności już nie poruszam. Tym akurat nie mogą się Kaszuby chwalić.
0 0
nareszcie coś normalnego.
0 0
Gratulacje dla Chłopa i jego załogi,ta zupa rzeczywiście jest rewelacyjna!
p>s.Wojtku powtarza sie dwa razy wyraz kwatera , a to nie jest kwatera tylko gospodarstwo agroturystyczne-dzięki za poprawienie
0 0
ta zupa jest wodnista i metła.
0 0
a czy w Zgorzałem pija jak kiedyś gorzałę?
0 0
Okazuje się że tabaka jest żywnością tradycyjną i ekologiczną.Czy tym paniom ze Zgorzałego już rozum odebrało.A może zamiast pieprzu do potraw to dodają tabaki?Proponuję w najbliższym sezonie turystycznym urządzić mistrzostwa w spożywaniu tabacznych potraw przygotowywanych przez utabaczone gospodynie.Tylko niech koniecznie mają przy sobie szneptuchy by ucierać utabaczone nochale.