Zamknij

Tabaka i nalewka truskawkowa na targach "Smaki Regionów" w Poznaniu

10:32, 20.09.2011 Aktualizacja: 08:25, 21.09.2011
Skomentuj

Po raz drugi w Poznaniu odbyły się Targi Polagra Food. Promowano m.in. żywność tradycyjną i ekologiczną. Stoisko Kaszub przygotowały Stowarzyszenie Kobiet Zgorzałego z prezes Zytą Górną, a także firma Drobgen i gospodarstwo agroturystyczne "U Chłopa".

Województwo pomorskie miało na targach swoje stoisko przygotowane przez Urząd Marszałkowski, na czele z dyrektorem Departamentu Rolnictwa i Ochrony Środowiska Kazimierzem Sumisławskim.

Zaprezentowały się Pojezierze Krajeńskie, Pojezierze Kaszubskie, Pobrzeże Bałtyckie, Powiśle i Żuławy. Stoisko Kaszub przygotowały Stowarzyszenie Kobiet Zgorzałego z prezes Zytą Górną. Drobgen i gospodarstwo agroturystyczne "U Chłopa", która otrzymała kwatera "Perłę" za zupę z dyni.

Stoisko odwiedziło dużo znamienitych gości z Polski ale i z zagranicy. Wszyscy byli częstowaniu kaszubską tabaką i nalewką truskawkową oraz plackami ziemniaczanymi.

- Pojechałyśmy tam na zaproszenie Urzędu Marszałkowskiego, ale dzięki wójtowi gminy Stężyca Tomaszowi Brzoskowskiemu mogłyśmy promować Pojezierze Kaszubskie i Gminę Stężyca. Pobrzeże Bałtyckie promowały nasze zaprzyjaźnione Koła Gospodyń Wiejskich Gminy Puck. Kaszuby promowaliśmy poprzez kulturę muzykę haft śpiew i produkty kulinarne no i tabakę - podkreśla Zyta Górna, prezes Stowarzyszenia Kobiet Zgorzałego.

(Stowarzyszenie Kobiet Zgorzałego, oprac.W.D.)

(nadesłane)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(6)

kibickibic

0 0

Kuchnia kaszubska jest bardzo uboga jeśli chodzi o asortyment. Ponadto w swojej prostocie jest niesmaczna. Aspektu zdrowotności już nie poruszam. Tym akurat nie mogą się Kaszuby chwalić.

11:51, 20.09.2011
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

aleocochodzi?aleocochodzi?

0 0

nareszcie coś normalnego.

13:31, 20.09.2011
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

smakoszsmakosz

0 0

Gratulacje dla Chłopa i jego załogi,ta zupa rzeczywiście jest rewelacyjna!
p>s.Wojtku powtarza sie dwa razy wyraz kwatera , a to nie jest kwatera tylko gospodarstwo agroturystyczne-dzięki za poprawienie

17:52, 20.09.2011
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

kaszubkaszub

0 0

ta zupa jest wodnista i metła.

19:56, 20.09.2011
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

jedzą pijajedzą pija

0 0

a czy w Zgorzałem pija jak kiedyś gorzałę?

20:07, 20.09.2011
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

tabaka potrawą ekolotabaka potrawą ekolo

0 0

Okazuje się że tabaka jest żywnością tradycyjną i ekologiczną.Czy tym paniom ze Zgorzałego już rozum odebrało.A może zamiast pieprzu do potraw to dodają tabaki?Proponuję w najbliższym sezonie turystycznym urządzić mistrzostwa w spożywaniu tabacznych potraw przygotowywanych przez utabaczone gospodynie.Tylko niech koniecznie mają przy sobie szneptuchy by ucierać utabaczone nochale.

21:57, 20.09.2011
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%