Nawet 3 tys. zł czeka na zwycięzcę konkursu "Weki z pomorskiej spiżarni" organizowanego przez Urząd Marszałkowski Woj. Pomorskiego. Jeśli słyniesz z przyrządzania pysznych kompotów, dżemów, przetworów warzywnych, mięsnych itp., zgłoś się!
W konkursie mogą wziąć udział mieszkańcy województwa pomorskiego prowadzący działalność w formie rolniczego handlu detalicznego. Konkurs obejmuje sześć kategorii: produkty i przetwory mięsne oraz rybne, produkty mleczne, produkty pszczelarskie, przetwory owocowe, przetwory warzywne oraz oleje i octy. Oceniane będą produkty przygotowane z surowców roślinnych lub zwierzęcych.
- Co najmniej 50% użytych w procesie produkcji składników pochodzić musi z własnego gospodarstwa. W konkursie można zgłaszać zarówno produkty wytwarzane zgodnie ze starymi recepturami, ale również zupełnie nowe przetwory. Ważne jest, aby produkować je w sposób niemasowy - informuje Urząd Marszałkowski.
- Tym konkursem chcemy promować lokalną i tradycyjną żywność z województwa pomorskiego. To także zachęta dla mieszkańców obszarów wiejskich do korzystania z rolniczego handlu detalicznego - mówi Józef Sarnowski, wicemarszałek województwa pomorskiego. - W zeszłym roku zgłoszonych zostało 27 produktów. Jestem przekonany, że w tym roku będzie ich jeszcze więcej - dodaje Sarnowski.
Dostarczone do komisji konkursowej produkty muszą być zawekowane lub zamknięte w odpowiednie opakowania. Muszą być też opisane, a termin przydatności do spożycia nie może być krótszy niż 10 dni od daty dostarczenia.
Komisja konkursowa w każdej kategorii przyzna trzy nagrody. Za zajęcie pierwszego miejsca przewidziana jest nagroda w wysokości 3 tys. zł. Zgłoszenia można nadsyłać od 1 do 15 października 2021 r.
Więcej szczegółów i regulamin znajdują się na stronie UMWP.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz