Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego organizuje konkurs pn. "Weki z Pomorskiej Spiżarni". Skierowany jest do osób, które prowadzą działalność w ramach rolniczego handlu detalicznego i sporządzają przetwory z wyhodowanych przez siebie owoców, warzyw czy mięsa.
Do konkursu można zgłaszać przetwory przygotowane z surowców roślinnych, zwierzęcych lub mieszanych pochodzących w całości lub min. w 50% z własnego gospodarstwa. Mogą składać się z np. owoców, warzyw, mięsa, grzybów, nasion, kwiatów itp. zawekowanych w słoiki.
Organizując ten konkurs chcemy zwiększyć zainteresowanie lokalnymi produktami rolno- spożywczymi, przetwórstwem żywności i sprzedażą produktów wytworzonych z surowców z własnej uprawy, hodowli lub chowu – mówi Aneta Gajger, zastępca dyrektora Departamentu Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich UMWP. - Chcemy także zwiększyć zainteresowanie mieszkańców naszego województwa produktami jakie oferują lokalni przetwórcy. Konkurs ma także na celu zachęcenie mieszkańców obszarów wiejskich do korzystania z rolniczego handlu detalicznego, który może być dodatkowym źródłem dochodów.
Zgłoszone do konkursu produkty będą oceniane w trzech kategoriach: produkty pochodzenia roślinnego, zwierzęcego i mieszane. Produkty muszą być wytwarzane w sposób niemasowy.
Wszystkie produkty muszą być zawekowanie i być w minimum 50 proc. przygotowane ze składników z własnego gospodarstwa. Ważne jest także, aby były przygotowane zgodnie z przepisami bezpieczeństwa żywności i miały datę przydatności do spożycia nie krótszą niż 10 dni od daty dostarczenia produktu komisji konkursowej – wyjaśnia przedstawicielka UMWP.
Komisja powołana przez marszałka województwa pomorskiego oceniać będzie smak, zapach i wygląd przetworów. Liczyć się będzie także ogólna prezentacja produktu. Dodatkowe punkty będzie można zdobyć np. za niepowtarzalną recepturę czy specjalny sposób obróbki. Liczyć się będą również posiadane przez wytwórcę certyfikaty np. ekologiczne.
Zgłoszenia należy przesyłać od 1 do 15 października. Ogłoszenie wyników nastąpi do 15 listopada 2020 r. Na zwycięzców czekają nagrody: za pierwsze miejsce w każdej kategorii - 3 tys. zł, za drugie - 2 tys. zł, za trzecie - 1 tys. zł.
Formularz zgłoszeniowy oraz regulamin konkursu na stronie Departamentu Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich.
kaszuba20:52, 27.09.2020
Czy bimber i wino można też zaliczyć do przetworów własnych domowych kaszubskich. 20:52, 27.09.2020
Proszę spróbować. 21:22, 08.10.2020
1 0
Myślę, że bimber jest nielegalny, natomiast nalewka jak najbardziej? 21:22, 08.10.2020