Zamknij

Profesjonalne piece do cukierni i piekarni

artykuł sponsorowany 15:14, 21.12.2021 Aktualizacja: 15:14, 21.12.2021

Piece cukiernicze - niezbędne w wyposażeniu piekarni

Piec piekarniczy to podstawowe i chyba najważniejsze narzędzie w przypadku piekarni czy gastronomii. Wiąże się on z dość dużym kosztem, ale jest to rzecz, na której nie warto oszczędzać jeżeli planujemy odnieść sukces, a wtedy inwestycja szybko się zwróci. Warto zapoznać się z szeroką ofertą dostępną na rynku aby poznać możliwości tych urządzeń i wybrać model, który idealnie wpisze się w potrzeby firmy. Istnieje kilka głównych cech, które zdecydowanie ułatwią nam zawężenie wyboru. Należą do nich np. typ paliwa lub powierzchnia wypiekowa. To parametry, które powinniśmy indywidualnie dopasować do wymagań konkretnej firmy. Mała osiedlowa piekarnia będzie miała zupełnie inne wymagania niż ogromny punkt, który zaopatruje całą sieć sklepów. Odpowiedni piec cukierniczy to wraz z dobrym przepisem sposób na sukces.

Piec piekarniczy piec cukierniczy - czy to to samo?

Istnieją rozwiązania, które łączą ze sobą dwa urządzenia. Są to piece piekarniczo cukiernicze, które idealnie sprawdzą się zarówno do wypieku chleba jak i słodkich pączków. Piece cukiernicze natomiast posiadają przeważnie większą pojemność i mogą pomieścić od kilku do kilkunastu tac. Dodatkowo często istnieje możliwość niezależnego działania poszczególnych komór, dzięki czemu bez problemu można przygotować kilka różnych wypieków jednocześnie, ustawiając przy tym zupełnie różne temperatury. Dlatego tak ważne przy wyborze pieca jest kierowanie się indywidualnymi wymaganiami.

Piec piekarniczy - jaki powinien być?

Jak zostało wcześniej wspomniane, powinien przede wszystkim być dopasowany do indywidualnych potrzeb. Ważne jest także wybranie takiej wielkości, która będzie odpowiednia zarówno teraz jak i w przyszłości, zakładając rozwój firmy. Piec powinien umożliwiać przygotowanie najwyższej jakości produktów w cukierniach i posiadać funkcje odpowiednie do wypieków ciast takich jak np. biszkopty czy tarty. Poza indywidualnym dostosowaniem powinien być także na swój sposób uniwersalny. Biznes bywa przewrotny, dlatego jeżeli wybierzemy możliwie jak najbardziej uniwersalny piec będziemy mieli możliwość wypiekania także innego rodzaju produktów, w przypadku zmiany koncepcji. Warto zapoznać się z dostępnym asortymentem i sprawdzić jakie funkcje są dla nas przydatne: gastroprodukt.pl/piece-piekarnicze-cukiernicze.

Każdy rodzaj grzania nieco różni się od siebie i oferuje inne możliwości. W przypadku pieca obrotowego mamy pewność, że wypieki ogrzewane są równomiernie z każdej strony. Jeżeli zdecydujemy się na piec wsadowy mamy do dyspozycji wyższą temperaturę, a pieczywo jest bardziej zwarte, często ze złotą skórką. 

Do czego może służyć piec?

W przeciwieństwie do urządzeń, które znamy z domowych kuchni profesjonalne piece konwekcyjno parowe mogą być przeznaczone nie tylko do pieczenia ale także do gotowania, duszenia, grillowania, a także odparowywania czy rozmrażania produktów. Warto wybierać modele, które posiadają szeroki zakres temperatur. Idealne będą takie, które umożliwią zarówno pieczenie w niskich temperaturach jak i tych bardzo wysokich. Istotny jest też czas nagrzewania - im krótszy tym piec konwekcyjny będzie bardziej efektywny.

W przypadku małych i średnich piekarni idealnym rozwiązaniem są piece wsadowe zarówno wsadowe cyklotermiczne jak i wsadowe rurowe. Jeżeli natomiast stawiamy na ekonomiczne prowadzenie działalności warto zastanowić się nad wyborem pieca gazowego lub na pelet.

Firmy często zmagają się z niewielką ilością miejsca na zapleczu, dlatego także do tego powinniśmy dopasować nasz wybór. Jeżeli ogranicza nas przestrzeń postawmy na mniejsze modele jak np. piece obrotowe.

W branżach gdzie bardzo istotna jest kontrola temperatury jak np. w przypadku cukierni sprawdzonym wyborem będzie piec elektryczny, który zapewnia najlepszą kontrolę temperatury podczas pieczenia. Dużo praktycznych informacji dostępnych jest także w artykule: emkielce.pl/ciekawostki/dobry-piec-piekarniczy-jaki-wybrac-material-partnera

Piec - szansa na rozwój

Ciepłe bułeczki i świeży pachnący chleb to coś co przyciąga klientów. Być może warto zainwestować w nawet niewielki piec, który umożliwi poszerzenie oferty twojego sklepiku spożywczego o wypiekane na miejscu pieczywo. Sam proces nie jest skomplikowany, a na rynku dostępnych jest cała masa dobrej jakości produktów głęboko mrożonych, które wystarczy włożyć do pieca, aby po kwadransie móc cieszyć się świeżym pieczywem. Takie rozwiązanie zapewni Ci dostęp do świeżego pieczywa nawet w godzinach popołudniowych, gdy przeważnie w sklepach brakuje pieczywa na półkach, a ludzie wracający z pracy nie mają w czym wybierać.

Piece piekarnicze - jak wybrać idealny

Podsumowując, ważne aby piec był wydajny i prosty w obsłudze. Idealnie, gdy będzie łatwy w utrzymaniu czystości. To bardzo ważne w branży gastronomicznej. Dodatkowym atutem jest sterowanie elektroniczne, które posiada wbudowane menu z automatycznymi programami. Produkty przeznaczone do profesjonalnej gastronomii powinny być wykonane ze stali nierdzewnej, która zapewnia im wytrzymałość i odporność na ciężkie warunki pracy, a także jest łatwa do czyszczenia. Pomoc w wyborze może zapewnić autoryzowany dealer, gdzie profesjonalna obsługa na podstawie podanych przez nas parametrów przedstawi najkorzystniejsze rozwiązania. Masa praktycznych wskazówek znajduje się także tutaj: iap.pl

(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%