Zamknij

Optymalne magazynowanie i odgrzewanie posiłków różnego typu

art.sponsorowany + 11:50, 28.01.2022 Aktualizacja: 11:52, 28.01.2022

Kto nie lubi mieć resztek na czarną godzinę? Nie tylko zapewniają szybki lunch następnego dnia, ale także pomagają nam ograniczyć marnowanie żywności i zaoszczędzić pieniądze.

Zacznijmy od ryżu!
Jeśli jednak resztki nie są odpowiednio przechowywane i ugotowane, mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia. Oto wszystko, co musisz wiedzieć o zapobieganiu zanieczyszczeniu żywności przez niebezpieczne bakterie i powodowaniu problemów żołądkowo-jelitowych podczas spożywania „oszczędnego” posiłku.
Ugotowany ryż tradycyjnie kojarzy się z ostrzeżeniami o zatruciach pokarmowych. Według NHS (Narodowej Służby Zdrowia) zagrożeniem jest sposób przechowywania, a nie podgrzewania.
Bakterie Bacillus Cereus można znaleźć w niegotowanym ryżu, a ich zarodniki mogą przetrwać gotowanie. Jeśli pozwoli się zarodnikom rosnąć w temperaturze pokojowej, mogą przekształcić się w bakterie, które rozmnażają się i wytwarzają toksyny powodujące zatrucie pokarmowe. Opcją jest przechowywanie ryżu w lodówce w zamkniętym plastikowym opakowaniu na żywność.
Podawaj ryż natychmiast po zakończeniu gotowania. Jeśli pozwolisz mu ostygnąć, upewnij się, że stanie się to szybko (najlepiej w ciągu godziny) i przechowuj w lodówce nie dłużej niż jeden dzień.


Co z kurczakiem?

Upewnij się, że przechowujesz odpowiednio upieczoną kolację, jeśli faktycznie zamysł jest taki, aby zapełnić cotygodniowe pudełka na lunch. Przed umieszczeniem kurczaka w lodówce przykryj i pozwól mu osiągnąć temperaturę pokojową, zanim włożysz go do plastikowych/szklanych opakowań na trzy dni. Podczas podgrzewania upewnij się, że temperatura wynosi co najmniej 70 stopni Celsjusza, a patelnia jest zawsze gorąca.
Kurczaka można ponownie zamrozić po dokładnym ugotowaniu i schłodzeniu, jeśli został zamrożony przed gotowaniem.


A czerwone mięso?
Gotowane mięso można przechowywać w lodówce przez kilka dni i przez cały ten czas jeść na zimno.
Jeśli je odgrzewasz, wyjmij je z lodówki i pozwól im osiągnąć temperaturę pokojową przed gotowaniem. Gotowanie w kuchence mikrofalowej kiełbasek i innych mięs jest w porządku, ale czasami może zepsuć teksturę steków i pieczeni. Zamiast tego podgrzej go na patelni, smażąc przez kilka minut z każdej strony.


Jak sprawa wygląda w przypadku ziemniaków?
Gotowanie ziemniaków może powodować pewne zamieszanie, ale dopóki ostygną i będą prawidłowo przechowywane, nikomu nie zaszkodzą. Jak inaczej przygotować pyszną sałatkę ziemniaczaną lub gnocchi?
Wszystkie rodzaje gotowanych ziemniaków (tłuczone, gotowane, w mundurkach itp.) należy przechowywać w lodówce do trzech dni. Zamiast podgrzewać je w kuchence mikrofalowej, włóż niezjedzony kawałek do niskiego piekarnika lub suchej patelni, aby był ciepły.


Podsumowanie
Właściwe przygotowanie i przechowywanie żywności, w tym stosowanie specjalnych opakowań, może pomóc nie tylko dłużej cieszyć się gotowanymi posiłkami, ale także zaoszczędzić pieniądze w domu. Więc mieć je pod ręką to dobry pomysł, zwłaszcza, że możesz zabrać je ze sobą do pracy lub szkoły!
Partner artykułu: Prymus AGD

                     

(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%