Zakupy spożywcze często pochłaniają dużą część domowego budżetu. Jak robić zakupy w rozsądny i przemyślany sposób, aby wydać jak najmniej, a przynosić ze sklepu tylko zdrowe i bogate w składniki odżywcze produkty? Oto 7 porad, jak robić zakupy, by nie żałować wydanych pieniędzy i nie szkodzić swojemu zdrowiu.
Aby dokonane przez nas zakupy spożywcze były warte spożytkowanego na nie czasu i pieniędzy, warto je robić racjonalnie. Dobre decyzje i planowanie zakupów zapobiegają marnowaniu żywności i niezdrowym nawykom. Jak więc wpłynąć na rozsądne robienie zakupów?
Aby nie dublować zakupów spożywczych, przejrzyj dokładnie zawartość swojej lodówki. Zaplanuj swój jadłospis, tak aby, jak najszybciej wykorzystać produkty o krótkim terminie. Czytaj uważnie oznaczenia typu „najlepiej spożyć przed końcem” i „najlepiej spożyć do”, żeby ograniczyć marnowanie produktów.
Tanie zakupy spożywcze o wiele prościej zrobić z przygotowaną listą zakupów. Trwają one wówczas krócej i unikamy kupowania niezdrowych i drogich produktów. Pogrupuj potrzebne Ci artykuły na kategorie, a unikniesz wracania się do miejsc, w których już byłeś po produkt z końca listy, a który znajdował się w sklepie tuż przy wejściu.
Bądź konsekwentny i trzymaj się listy. Nie trać czasu w działach, w których nie chcesz nic nabyć. Omijaj słodycze czy mrożonki, jeśli nie masz ich zapisanych na liście. Krótszy czas spędzony w sklepie mniej Cię z pewnością zmęczy.
Na opakowaniu każdego artykułu powinna być podana zawartość kalorii, tłuszczy czy cukrów. Czytaj je i unikaj niezdrowych produktów.
Artykuły o krótkim terminie ważności, ale dobre do spożycia, możesz kupić taniej. To dobra okazja, aby pozwolić sobie na kupno produktów luksusowych.
Tanie zakupy to przede wszystkim kontrola i porównywanie cen. Jeśli kupujesz coś droższego, sprawdź czy faktycznie jest lepsze, a jeśli cena jest dziwnie niska, upewnij się czy w składzie nie ma czegoś szkodliwego. Czytaj gazetki promocyjne. Kupuj to, co sklep oferuje w promocji.
Kupuj tylko tyle, ile faktycznie możesz zjeść. Nie rób dużych zapasów, szczególnie artykułów o krótkim terminie przydatności.
Trudno ustrzec się błędów, robiąc zakupy spożywcze, gdy wykonujemy tę czynność zbyt często, bez planowania i w pośpiechu. Warto więc dowiedzieć się, jak nabywać artykuły świadomie.
Otóż nie powinno się chodzić do sklepu tylko po jedną rzecz. Tracimy wówczas czas i mamy dużo okazji, aby kupować produkty nieplanowane. Lepiej zaczekać, aż zbierze się więcej potrzebnych artykułów i wtedy wybrać się do marketu. Jeśli konieczność Cię jednak zmusi, skoncentruj się na tej jednej rzeczy i nie kupuj tego, czego nie planowałeś.
Nie rób także zakupów, będąc głodnym. Wówczas kupujemy bowiem więcej, wydając dodatkowe pieniądze. Przed udaniem na zakupy, warto jest się najeść i nie kupować kompulsywnie pod wpływem odczuwanego głodu.
Pamiętaj też, że najdroższe produkty, umieszczone są w zasięgu wzroku. Dlatego zwracaj uwagę na dolne półki regałów, na których znajdują się artykuły tańsze, a wcale niekoniecznie gorsze.
Wykorzystaj też to, że dużo środków czystości, płynów do naczyń, czy pewnych artykułów spożywczych o długiej przydatności do spożycia, jak kasza, czy mąka, można kupić taniej w większych opakowaniach.